Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Org. Edip Başer, 30 yıllık terör sorunun 3 ayda çözülemeyeceğini söyledi. Başer, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt hükümetinin terör toplantılarına temsilci göndermesine karşı çıktıklarını belirtti.

ABD ile Türkiye arasında terörle mücadele için kurulan koordinatörlük mekanizması yaklaşık üç aydır çalışıyor, ancak somut bir adım atılmış değil.
 
CNN TÜRK'ün sorularını yanıtlayan Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Başer, sorunun hamasetle çozülemeyeceğini söyledi ve sabır istedi.
 
Başer, "30 yıllık sorun 3 ayda çözülemez. Kemikleşmiş sorunlar var. Terörün yurtdışı bağlantısıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Halkımız müsterih olsun, Türkiye sınırlarının içinde kendi iradesiyle her kararı alır, kimsenin söz söyleme hakkı yoktur. Ama sınırların dışında, dünya gerçeklerine uygun çözümler üretmeliyiz. Terörü güvenlik kurumlarının kararlı iradesi bitirecektir" dedi.
 
Orgeneral Başer, ABD ile yapılan görüşmelerden ümitli olduğunu anlattı, ortak bir eylem planı üzerinde çalışıldığını söyledi.
 
Bazı harekat tarzlarına ABD'lileri ikna etmeye çalıştıklarını belirten Başer, bazı kararların da yaşama geçirildiğini belirtti.
 
"ABD bu işte gönüllü"
 
"ABD tarafında gönüllülük görüyoruz. Hala ümit var" diyen Başer, "Irak tarafı ise ellerinden geleni yapacaklarını söylüyor. Irak'ın atadığı özel temsilci ile Başbakan Nuri El Maliki'nin ziyareti sırasında görüştüm. Bölgesel Kürdistan hükümeti toplantılara temsilci göndermek istedi, bizimle aynı masaya oturamayacaklarını söyledik. Yaptığımız görüşmelerde daha kesin sonuçlar için harekat tarzlarını irdeliyoruz" diye konuştu.
 
Başer, ABD'li muhatabı emekli Orgeneral Joseph Ralston ile ortak eylem planı üzerinde çalıştıklarını da ifade etti.
 
Edip Başer, bazı önemli gelişmeler sağlandığını ancak bunları kamuoyu ile paylaşmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.
 
Başer - Ralston görüşmesi 11 Aralık'ta
 
Bu arada, Orgeneral Başer ile ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Ralston'un 11 Aralık'ta Almanya ya da Belçika'da bir araya gelmeleri öngörülüyor.
 
Dördüncü kez bir araya gelecek olan Başer ile Ralston'un hangi ülkede buluşacağı henüz belli değil. Daha önce üç kez Türkiye'de yapılan görüşme, bu kez Ralston'un Başer'i ABD'ye davet etmesine rağmen, Başer'in arzusu doğrultusunda Avrupa'da yapılacak.
 
Kaynaklara göre, süreç içinde terörle mücadele konusunda neler yapılabileceğine ilişkin önemli mesafeler alınırken, ortak anlayış birliği çerçevesinde askeri operasyon seçeneği de masada.

 

CNNTURK

BAKMADAN GEÇME