Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Gökyüzünde 'İpek Yolu' projesi - Makro Ekonomi Haberleri

        Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel dünyada artık birlikteliklerin normal ve gerekli hale geldiğini belirterek, bunu en iyi başaran sektörün ise havacılık olduğunu söyledi.

        THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Star Alliance’a katılımın 73 yıllık THY tarihindeki en önemli adımlardan biri olduğunu belirterek, havacılık sektörünün yükselen yıldızı olan THY’nin küresel pazarda daha etkin olmayı hedeflediğini söyledi.

        THY Genel Müdürü Temel Kotil de, anlaşmayla birlikte İstanbul havayolu ulaşımında “İpek Yolu” haline gelecek” dedi.

        Star Allianca CEO’su Jaan Albrecht, THY'nin yükselen bir yıldız olduğunu belirterek, “Bu birliktelikle, ittifakımız, Asya ile Avrupa arasında tarihi bir köprü konumuna sahip noktaları birbirine bağlayan tek havayolu ağı olacaktır” diye konuştu.

        Türk Hava Yolları(THY) dünyanın büyük havayolu ittifakı Star Alliance ile uluslararası havacılık sektörüne katılım için ilk imzayı attı.

        THY ile Star Alliance arasında, THY’nin Star Alliance katılımını öngörün mutabakat protokolü, Ceylan Otel’de düzenlenen törenle imzalandı. Törene, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Genel Müdür Temel Kotil, Star Alliance CEO’su Jaan Albrecht ile Star Alliance üyesi havayolu şirketlerinin CEO’su katıldı.

        “KÜRESEL DÜNYADA ARTIK BİRLİKTELİK GEREKLİ” Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, imza töreni öncesinde yaptığı açılış konuşmasında, dünyanın global bir dünya olduğunu, artık dünyada tek başına iş yapılamadığını belirterek, birliktelikleri en iyi şekilde başarabilen sektörün havacılık sektörü olduğunu söyledi. Küresel dünyada birlikteliğin gerekli olduğunu ve normal karşılandığını vurgulayan Unakıtan, birlikteliklerle şirketlerin hizmet kalitesinin arttığını kaydetti.

        “HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KALICI OLARAK ÖZEL SEKTÖR VAR” Kemal Unakıtan, THY’nin Türkiye’nin gözbebeği olduğunu belirterek, THY’nin bayrak taşıyıcı ve gurur verici artık özel bir şirket olduğunu söyledi. Türkiye’nin hızla yeni politikaları uyguladığını, bu politikalardan birinin devletin bütün sektörlerden çekilmesi olduğunu dile getiren Unakıtan, “Biz hükümet olarak havacılık sektörüne önem veriyoruz. Yeni yeni şirketler bizim dönemimizde kuruldu. Artık havacılık sektöründe kalıcı olarak özel sektör var” dedi. Unakıtan, THY’nin artık kendi kararını kendisinin verdiğini belirtti.

        Türkiye'de serbest piyasa ekonomisi uygulanırken, serbest rekabetin yaşandığını belirten Unakıtan, “Rekabet olmayan bir yerde gelişme olmuyor. Rekabet olacak. Rekabet açmazsanız bir yarış olmuyor, yarış olmayınca herkes kendi bildiği gibi gidiyor. Türkiye'de havacılık sektöründe böyle bir durum var” diye konuştu.

        Türkiye havacılık sektörü için 2012 yılında biçilen hedeflerin olduğunu vurgulayan Unakıtan, uygulanan politikalar sayesinde Türkiye’nin 2012 yılında geleceği noktaya 2005-2006 yılında gelindiğini ifade etti.

        “THY YÜKSELEN BİR YILDIZ” Star Alliance CEO’su Jaan Albrecht de, THY’nin ittifaka katılmasının oldukça önemli bir adım olduğunu belirterek, THY’nin Star Alliance’e katılmasının yolculara daha çok sayıda uçuş seçeneği sunacağını söyledi. Anlaşmayla birlikte havayolları ağının bir ayağının daha tamamlandığını vurgulayan Albrecht, ”THY yükselen bir yıldız. Bu bölgede yüksek kalite hizmeti sunuyor. Ticari başarılarıyla da dikkat çekiyor” dedi.

        Star Alliance’ın 2 bin 778 uçaktan oluşan modern filosuyla 157 ülkedeki 841 havaalanına günde 16 binden fazla uçuş yaptığını belirten Albrecht, 400 milyonun üzerinde yolcuya hizmet verdiğini söyledi.

        “THY, ASYA İLE AVRUPA ARASINDA KÖPRÜMÜZ OLACAK” Albrecht, bugün sabah yaptıkları toplantıda THY’nin Star Alliance’e katılımını kabul ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

        “THY’nin aramıza katılmasıyla yolcularımıza daha çok sayıda uçuş seçeneği yaratırken, uçtuğumuz noktaların sayısını da artırmış olacağız. Bugüne kadar uçmadığımız noktaları da Star Alliance kullanıcılarının hizmetine sunacağız. Bu birliktelikle ittifakımız, Asya ile Avrupa arasında tarihi bir köprü konumuna sahip noktaları birbirine bağlayan tek havayolu ağı olacaktır. Küresel ağımız genişleyecektir. THY’yi yükselen bir yıldız olarak görüyor ve mükemmel bir uyum sağlayacağımızı düşünüyoruz.”

        Albrecht, anlaşmanın her iki şirkete finansal katkısına ilişkin soru üzerine, “Anlaşmayla birlikte üye havayolu şirketlerinin gelirlerinde artış yaşanacaktır. Bu da yılda milyarlarca dolar gelirle ifade edilir. Birçok teşvik olacaktır ve maliyetlerde düşüş yaşanacaktır” dedi.

        “73 YILLIN EN ÖNEMLİ ADIMI” THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Star Alliance’a katılımın 73 yıllık THY tarihindeki en önemli adım olarak nitelendirirken, THY’nin sahip olduğu vizyon, deneyim ve hizmet kalitesiyle küresel pazarda daha etkin olmayı hedeflediğini söyledi. Dünya devletiyle rekabet edebilecek bir konuma gelme yönünde emin adımlarla ilerlediklerini belirten Karlıtekin, THY’nin kendi sektöründe bir dünya markası olmayı da hedeflediğini kaydetti.

        Anlaşmayla birlikte iki şirket arasındaki tam entegrasyon ve katılım sürecinin tamamlanmasını 2008 yılına kadar bırakma niyetinde olmadıklarını, çalışmaların en kısa sürede tamamlanmasını hedeflediklerini vurgulayan Karlıtekin, eksiksiz hizmet vermek için THY’nin üzerine düşeni yapacağını ifade etti.

        “İSTANBUL HAVA ULAŞIMI İPEK YOLU HALİNE GELECEK” Genel Müdür Temel Kotil de, Türkiye’de 2002 yılından bu yana iç hatların hepsinin liberal hale geldiğini belirterek, “Rekabetten başarılı çıktık, birçok yeni şey öğrendik” dedi. Kotil, Star Alliance ve THY arasında gerçekleştirilen tam entegrasyon ve katılım sürecinin yaklaşık 16 ay içinde tamamlanmasını beklediklerini kaydederek, “bu anlaşma İstanbul hava ulaşımını ‘İpek Yolu’ haline getirecektir” dedi. Kotil, dünya havayolu pazarında yüzde 25 paya sahip olan Star Alliance’ye THY’nin de önemli katkısı olacağını söyledi.

        Türkiye’de havacılık sektörünün çok iyi gittiğini vurgulayan Kotil, iç hatlarda yüzde 30 ilerleme olduğunu, bunun da artarak devam edeceğini söyledi.

        "YOLCULAR MARTTAN İTİBAREN BAZI OLANAKLARDAN YARARLANACAK" Kotil sorular üzerine, THY yolcularının anlaşma çerçevesinde mart ayından itibaren bazı imkanlardan yararlanacaklarını belirterek, yolcu kapasitesinin karşılanabilmesi amacıyla havaalanına ilişkin çalışmaları da Devlet Hava Meydanlarıyla birlikte yürüteceklerini kaydetti. Kotil, anlaşmanın yolcu sayısının artmasına yol açacağını belirterek, bunun da madde olarak THY’ye yansıyacağını ifade etti.

        Lufthansa Havayolları Şirketi CEO’su Wolfgang Mayrhuber ise, THY’yi seçmenin kolay olduğunu ancak bu işbirliğinde seçici davranan tarafın THY olduğunu söyledi. Mayrhuber, Türkiye’nin önemli bir pazar olduğunu belirterek, “Bunu biliyoruz. Önemli değer kattığına inandığımız için THY’ye Star Alliance’ye kattık” dedi.

        Konuşmaların ardından, THY’nin Star Alliance katılımını öngörün mutabakat protokolü, Karlıtekin, Genel Müdür Temel Kotil, Star Alliance CEO’su Albrecht tarafından imzalandı.

        THY Yönetim Kurulu Başkanı Karlıtekin, Albrecht'e günün anısına 10 bin fırça darbesinin bulunduğu ve dünyada ikinci bir örneğinin bulunmadığı bir vazoyu armağan etti.

        (ANKA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ