Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Hükümet’in Kıbrıs girişimi konusunda TBMM’ye neden bilgi verilmediği hakkında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Öymen’in verdiği önergede, “Basın haberlerine göre Türkiye, bir limanını Kıbrıs Rum gemilerine bir havaalanını da Rum uçaklarına açmayı kabil etmiştir. Finlandiya Dönem Başkanı da Türkiye’nin bu önerisinin koşulsuz yapıldığını açıklamıştır. Şimdiye kadar Türkiye’nin izlediği politikalardan uzaklaşan çok önemli bir tek taraflı taviz niteliği taşıyan, ayrıca TBMM’nin Kıbrıs konusunda oy birliği ile aldığı kararlara ters düşen ve nihayet Güney Kıbrıs’ın tanınmasının yolunu açacak olan bu kararlar hakkında Hükümet TBMM’ye niçin bilgi vermemiştir” diye soruldu.

Cumhurbaşkanı, TBMM ve Genelkurmay Başkanlığı’na danışılmadan ve MGK’da görüşülmeden “Kıbrıs gibi milli bir davada böyle tek taraflı taviz verilmesinin” demokratik ilkelere ve devletin geleneğine uygun olmadığını soran Öymen, Erdoğan’ın öneri yazılı değil sözlü olduğu için danışılmadığı yönündeki sözlerini de hatırlattı.

Öymen, Hükümet’in yazılı öneri sunma aşamasına geldiğinde de ilgili kuruluşlara danışınca, bu kuruluşlar aksi yönde mütalaa bildirirse hükümetin tutumunu değiştirip değiştirmeyeceğini de sordu.

Onur Öymen’in önergesinde ayrıca, “AB, liman ve havaalanlarının açılması karşılığında Türkiye’nin Güney Kıbrıs’la ilişkilerin normalleştirilmesini talip etmektedir. Hükümet, Türkiye’nin izlediği politikalara ters düşen bu talep için de taviz vermeyi düşünmekte midir? AB zirvesinde Türkiye’yle bazı müzakere başlıklarının askıya alınması kararı onaylandığı takdirde, Türkiye bu son önerilen geçersiz olacağını AB’ye bildirmiş midir” diye soruldu.

BAKMADAN GEÇME