Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Erdoğan, Bush'u arayıp ne dedi?

        Economist dergisi, bu bahar Türk askerinin karlar eridikten sonra Kuzey Irak’a girebileceğini, Amerika’nın da Türkiye Irak’ın içlerine çok ilerlemediği sürece bu müdahaleye izin verebileceğini öne sürdü.

        Dergi, Temmuz ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı George Bush’u birkaç kez arayarak kendisinin Türkiye’deki şahin generalleri durduramayabileceği uyarısında bulunduğunu yazdı.

        Economist dergisi son sayısında Türkiye ile ilgili iki önemli iddia ortaya attı. Türk askerinin Kuzey Irak’a girme şansının arttığı öne sürülen haberde, Başbakan Erdoğan’ın da Temmuz ayında George Bush’u arayarak şahin generalleri durduramayabileceği uyarısında bulunduğu iddia edildi.

        Economist, Türk Hükümeti’yle Türkiye’deki ve Irak’taki Kürtler arasındaki tansiyonun yükseldiğini, Amerika’nın ise bir çıkmazda olduğu değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin de Iraklı Kürtlerin de ABD’nin müttefiki olduğu kaydedilen haberde, ancak bugünlerde Irak’taki Kürtlerin, Baker raporu nedeniyle huzursuz olduğu, Türkiye’nin de artan terörist saldırılar nedeniyle her geçen gün daha da kızdığı belirtildi. Haberde Türkiye’nin Irak’ta özerk bir Kürdistan bölgesi kurulması fikrinden de rahatsız olduğu ifade edildi.

        TÜRKLER BAHARDA IRAK’A GİREBİLİR

        Türkiye’nin terör örgütü PKK üyelerinin Kuzey Irak’ta özgürce dolaşması nedeniyle bu bölgeye girme şansının arttığı belirtilen haberde, Türkiye’nin baharda karlar eridiğinde Irak’a müdahale edebileceği yazıldı. Dergi, bu durumda ABD’nin ne yapacağının ise net olmadığını belirtti.

        Haberde Iraklı Kürtlerin en büyük korkusunun da ABD’nin bu konuda kararlı bir tutum sergileyememesi nedeniyle Türkiye’nin Irak’a girme sürecinin hızlanması olduğu kaydedildi.

        Türklerin amaçlarını, sınıra yakın dağlarda bulunan 4 ila 5 bin arasındaki teröristi “nakavt etmek” olarak açıklayabileceği belirtilen haberde, Kürtlerin ise Türkiye’nin asıl amacının kendilerinin Irak’ta kurduğu düzenin Türkiye’nin kendi Kürtlerini etkilememesi olmasından endişe ettiği ifade edildi.

        Haberde, Iraklı Kürtlerin eskiden PKK ile mücadele konusunda Türkiye’ye destek verdiği ancak şimdi hem bu desteği kestiği hem de Türkiye’deki “kuzenlerine” Kuzey Irak’ta iş ve burs teklifleri getirdiği belirtildi.

        ERDOĞAN BUSH’U UYARDI

        Economist, Amerika’nın şimdiye kadar, PKK’nın provokasyonlarına rağmen Türkiye’ye Irak’tan uzak durması telkininde bulunduğunu yazdı. Türkiye’nin Amerika’dan bir adım atma beklentisi ile bugüne kadar bu telkine uyduğu ifade edilen haberde, ancak Temmuz ayında, bir haftada 15 Türk askerinin ölmesi ardından Başbakan Erdoğan’ın George Bush’u birkaç kez aradığı ve şahin generallerin Irak’a girmesine engel olamayabileceği uyarısında bulunduğunun söylendiği kaydedildi.

        WASHINGTON MÜDAHALEYE GÖZ YUMABİLİR

        Aynı dönem Türk ordusunun sınıra 250 bin asker yığdığı belirtilen haberde bu gelişme üzerine Amerika’nın da General Joseph Raltson’u Terörle Mücadele Koordinatörü olarak atadığı belirtildi.

        Washington’da ibrenin Türkler lehine dönmeye başladığı ifade edilen haberde, ABD’nin Türkiye’ye Irak’ın çok içlerine girmediği sürece kısıtlı bir operasyon için göz yumabileceği ve Iraklı Kürtlere “olduğun yerde kal” diyebileceği ifade edildi.

        (ANKA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ