Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kurban bayramı ne zaman? Hangi aya denk geliyor?

        Ramazanbayramından sonraidrak edilecek Kurban bayramı şimdiden merak konusu. Kurban bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün olacak? gibi sorulara cevap aranıyor. İşte Diyanet'in yayınladığı resmi takvime göre Kurban bayramının gerçekleşeceği tarihler...

        KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

        Kurban bayramı 2018 yılında Ağustos ayına denk geliyor. İşte o tarihler...

        Arefe 20 Ağustos 2018 Pazartesi 9 Zilhicce 1439

        Kurban Bayramı (1.Gün) 21 Ağustos 2018 Salı 10 Zilhicce 1439

        Kurban Bayramı (2.Gün) 22 Ağustos 2018 Çarşamba 11 Zilhicce 1439

        Kurban Bayramı (3.Gün) 23 Ağustos 2018 Perşembe 12 Zilhicce 1439

        Kurban Bayramı (4.Gün) 24 Ağustos 2018 Cuma 13 Zilhicce 1439

        Kurban ibadetinin mahiyeti ve hükmü nedir?

        REKLAM

        Diyanet'in resmi sitesinden alından bilgilere göre; sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.

        Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

        Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ