Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kurtulmuş: Tarihi Yarımada, kuvvetli yetkiye sahip 'alan başakanlığı'nca yönetilmeli

        Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Çalıştayı düzenleyeceklerini açıkladı. Kurtulmuş, gazetelerin Ankara temsilcileriyle buluşmasında, bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi verdi.

        Gazete Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre, birkaç ay içinde büyük bir İstanbul Çalıştayı yapacaklarını, bu konuda belediyeler ve İstanbul Üniversitesi ile hazırlıkları sürdürdüklerini belirten Kurtulmuş, İstanbul’un yeniden diriltilmesi gerektiğini söyledi. Çalıştayda, ilgili herkesin, mimarların, özellikle şehir planlayıcıların, sanat ve estetik alanıyla ilgili insanların, İstanbul’un kadim kültürünü bilen insanların bir araya geleceğini kaydeden Kurtulmuş, “Ümit ediyorum ki oradan en azından bize ışık tutacak bir eylem planı ortaya çıkacak” dedi. İstanbul’un bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini belirten Kurtulmuş, “Özellikle Tarihi Yarımada’nın yasalarla donatılmış kuvvetli yetkiye sahip olan bir tarihi alan başkanlığı şeklinde yönetilmesinin daha doğru olduğu kanaatindeyim. Biliyorsunuz Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı diye bir yer var, henüz tam oturmuş değil ama sonuçta şu haliyle bile o alan başkanlığının varlığı Gelibolu bölgesini, o savaşların geçtiği bölgeyi çok büyük oranda koruyor” diye konuştu.

        REKLAM

        ERKEN REZERVASYON

        Bakan Kurtulmuş, 2017 yılının 32.4 milyon turist ve 26 milyar dolar turizm geliriyle bittiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

        “2018’de, tur operatörlerinden gelen erken rezervasyonda ciddi bir kıpırdama oldu. Yüzde 20 ile yüzde 60 arasında, ülkelere göre değişen bir erken rezervasyon artışı var. ABD ile vize krizinin aşılmasıyla birlikte de kruvaziyer turizminde, biliyorsunuz son 2 yılda durdu kruvaziyer turizmi, burada da ciddi bir ivmenin olacağını düşünüyoruz. 2018’de 36 milyon turist ve 34 milyar dolarlık bir turizm geliri elde etmemiz hiç de zor değildir.”

        Kurtulmuş, turizmde pazar çeşitlendirmesi yaparak dünya nüfusunun yarısını oluşturan Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya, Endonezya ve Malezya gibi Asya ülkelerini hedeflediklerini ve turizmde çeşitliliği artıracak çalışmalara ağırlık verdiklerini anlattı.

        Türkiye’nin turist başına gelirinin 642 dolara düştüğüne dikkat çeken Kurtulmuş, 2023 yılında 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm hedefine ulaşmak için her turistin bin dolar bırakabileceği bir çıkış yapmak gerektiğini vurguladı. Kurtulmuş, Hint düğünleri, kongre, gastronomi, sağlık turizmi ve yaşlı bakımıyla bin dolar hedefinin çok uzak bir hedef olmadığını ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ