KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

FED

Federal Rezerv Sistemi (FED), 23 Aralık 1913'te kurulmuş ve ABD'nin Merkez Bankası olarak faaliyet gösteren finans kurumudur. Banka Amerikan Doları basımı ve dağıtımı dahil olmak üzere birçok yetkiyi elinde bulundurmaktadır.

Günümüzde gecelik borçlanma faiz oranı %0 - %0.5 arasındadır.

Kurulduğundan günümüzde kadar yetkileri değişmiş, rolleri ve sorumlulukları genişletilmiştir. Bankanın merkezi ABD'nin başkenti Washington'dadır.

Fed Haberleri

  • FED'den enflasyon değerlendirmesi

    Para, 01 Mart 2024

    FED'den enflasyon değerlendirmesi

    Fed Başkanı Jerome Powell'ın haftaya Kongre'de sunacağı raporda, "Enflasyon, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) yüzde 2 hedefinin üzerinde kalmaya devam etmesine rağmen geçen yıl önemli ölçüde gevşedi ve enflasyondaki yavaşlama işsizlikte önemli bir artış olmadan gerçekleşti" değerlendirmesinde bulunuldu. Raporda bankacılık sistemindeki bazı risk alanlarının izlenmesine devam edilmesi gerektiğine vurgu yapılırken "Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimin artması enflasyonun düşürülmesine yönelik ivmeyi bozabilir" dendi

  • Borsa tamam mı devam mı?

    İş-Yaşam, 16 Şubat 2024

    Borsa tamam mı devam mı?

    Borsada Yatırım programının bu haftaki konuğu Piramit Menkul Kıymetler Yönetim Kurulu Üyesi Berra Doğaner oldu. Borsada son dönem yaşanan yüzde 18'lik ralliyi değerlendiren Doğaner bu yükselişin nedenlerinin yanı sıra olumlu trendin ne kadar sürebileceğine dair tahminlerini aktardı. ABD Merkez Bankası Fed'in kararlarını yanı sıra bu ülkede son gelen enflasyon verisinin de masaya yatırıldığın programda Doğaner, Avrupa Birliği Merkez Bankası'ndan da beklentilerin eşliğinde global gelişmelerin Türkiye para ve sermaye ve para piyasalarına olası etkilerini yorumladı.

  • Fed faiz kararını açıkladı

    Para, 31 Ocak 2024

    Fed faiz kararını açıkladı

    ABD Merkez Bankası (Fed) beklentilere paralel bir şekilde faizi sabit bıraktı. Böylece dört toplantı üst üste faize dokunmamış oldu. Yayınlanan karar metninde yer alan "Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru gerileyeceğine dair daha fazla güven kazanana kadar (faiz) hedef aralığını düşürmenin uygun olmasını beklemiyor" ifadeleri Fed'in henüz faiz indirimine hazır olmadığına işaret etti. Karar sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell "Gerekirse faizleri daha uzun süre yüksek tutmaya hazırız" dedi. Powell, Fed'in bu yıl faiz indirimlerine gidilmesinin uygun olacağını düşündüğünü belirtti ancak mart ayında indirime gidilmesi için gereken güven seviyesine ulaşılmasını beklemediğini sözlerine ekledi

    Fed'den faiz indirimi sinyali gelir mi

    Para, 29 Ocak 2024

    Fed'den faiz indirimi sinyali gelir mi

    Amerikan Merkez Bankası (FED), 31 Ocak 2024'te TSİ 22.00'de 2024'ün ilk faiz kararını açıklayacak. FED'in faizde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ancak faiz kararının ardından Powel'ın yapacağı açıklamalarda, Mart ayında faiz indiriminin gelip gelmeyeceğiyle ilgili bir sinyal aranacak. HT Mikrofon'da Helin Genç sordu, Haberturk.com Ekonomi Müdürü Selim Karahan yanıtladı.

    Kredi maliyeti borsayı frenliyor mu?

    İş-Yaşam, 14 Aralık 2023

    Kredi maliyeti borsayı frenliyor mu?

    Borsada Yatırım programının bu haftaki konuğu GCM Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü Alper Nergiz oldu. Olumlu beklentilere rağmen borsanın Fed kararı öncesi düşmesini değerlendiren Nergiz, artan kredi maliyetlerinin kredi kullanarak yatırım yapan yatırımcılar için ne anlam ifade ettiğini değerlendirdi. Nergiz ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımlarını bitirmesinin neredeyse kesinleşmesi ve faiz indirim senaryolarının devreye girmesinin ardından global piyasalardaki gelişmelerin ve beklenen yabancı yatırımcı ilgisinin borsayı nereye taşıyabileceğine yönelik düşüncelerini de paylaştı.

  • Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak?

    Merak Edilenler, 30 Kasım 2023

    Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak?

    ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararı öncesi piyasaların bekleyişi sürüyor. Fed iki ayda bir defa faiz kararı açıklıyor. Karar genellikle iki günlük toplantının ardından açıklanıyor. İşte ABD Merkez Bankası faiz kararı tarihi

  • Havada 2003 kokusu var

    İş-Yaşam, 27 Kasım 2023

    Havada 2003 kokusu var

    Seçimden sonra yeni ekonomi politikalarının uygulanıp uygulanmayacağına dair endişe Merkez Bankası'nın yaklaşın yerel seçime rağmen yaptığı 5 puanlık faiz artırımı ile yerini 'sıkı para politikası kararlılıkla uygulanıyor' görüşüne bıraktı. Bu hava yabancı yatırımcılara çok sıcak gelirken Türkiye'nin beklediği yabancı sermayenin harekete geçme olasılığını artırdı. FED'in faiz artırımlarının sonuna geliyor olması kaynaklı gelişmekte olan ülkelere para akışına yönelik senaryo Rusya ve birçok gelişmekte olan ülkenin denklemden çıktığı ortamda Türkiye'nin şansını artırıyor. Merkez Bankası raporu bankalar ve şirketlerin sıkı para politikası uygulanmasına karşı dayanıklı olduğunu ortaya koyuyor. Bunların yanı sıra 7 neden daha Türkiye'nin 2001 krizinden çıkışında 2003'te yakaladığı büyük çıkışı tekrarlayabileceğine dair umutları artırıyor.

  • Fed'de yeni atamaların oylamaları yapıldı

    Dünya, 08 Eylül 2023

    Fed'de yeni atamaların oylamaları yapıldı

    ABD Kongresi'nde Fed atamaları için oylamalar bitti. Yeni Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson olurken, yönetim kurulu üyeliklerine Lisa Cook ve Adriana Kugler seçildi.

    Fed faizi sabit bıraktı

    Para, 14 Haziran 2023

    Fed faizi sabit bıraktı

    Fed beklentilere paralel bir şekilde politika faizinde değişikliğe gitmeyerek, faizi yüzde 5-5.25 aralığında sabit bıraktı. Fed, önceki 10 toplantıda üst üste faiz artırım kararları almıştı. Noktasal grafikte yıl sonu faiz öngörüsünün yüzde 5.1'den yüzde 5.6'ya yükselmesi önümüzdeki dönemde yeni faiz artırımlarının masada olduğunu ortaya koydu. Kararın ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, Fed üyelerinin neredeyse tamamının yıl sonuna kadar daha fazla faiz artırımının uygun olacağını beklediğini belirtti. Birkaç yıl faiz indiriminin uygun olmayabileceğini ifade etti 

    "15-16 Aralık'ta faiz artırımı olası"

    Döviz, 02 Aralık 2015

    "15-16 Aralık'ta faiz artırımı olası"

    Atlanta Fed Başkanı Lockhart; "15-16 Aralık'ta faiz artırımının oylanması olası" dedi

  • Erdoğan'dan 'sıfır faiz' vurgusu!

    Makro Ekonomi, 03 Mayıs 2011

    Erdoğan'dan 'sıfır faiz' vurgusu!

    "Reel faizi adeta sıfırlamalıyız"

  • 'FED faiz arttırımı piyasalarda olumlu algılanacak'

    Döviz, 17 Aralık 2015

    'FED faiz arttırımı piyasalarda olumlu algılanacak'

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut FED faiz artışının piyasalarda olumlu algılanacağını belirtti

  • Koç hedefine ulaştı

    İş-Yaşam, 22 Şubat 2014

    Koç hedefine ulaştı

    2013’ü 2.7 milyar kârla kapattı

    "Vatandaş imkansızı istiyor"

    İş-Yaşam, 25 Eylül 2014

    "Vatandaş imkansızı istiyor"

    Finansbank GM'si Güzeloğlu HABERTURK.COM’a konuştu

    Doların ateşi neden yükseldi?

    Para, 21 Mart 2012

    Doların ateşi neden yükseldi?

    Dört neden doların ateşini çıkardı, dolar dün 1.8230'u gördü

  • Jakson Hole'den ses gelmedi!

    Para, 26 Ağustos 2011

    Jakson Hole'den ses gelmedi!

    FED Başkanı Bernanke, merakla beklenen açıklamalarını Eylül'e erteledi

  • Altında son durum

    Altın, 27 Temmuz 2015

    Altında son durum

    FED'in faiz artıracağına dair beklentilerin gün geçtikçe yükselmesi altın üzerindeki baskıyı da artırıyor. Küresel piyasalarda ise emtialardaki kayıplar derinleşiyor.

  • Piyasalara 13 ayın rekorunu kırdırdı!

    Para, 15 Eylül 2012

    Piyasalara 13 ayın rekorunu kırdırdı!

    Fed'in aldığı üçüncü tur parasal genişleme kararı küresel piyasalara 13 ayın yükseliş rekorunu kırdırdı

    "Küresel Piyasalar FED Özel Yayını" Bloomberg HT'de!

    Medya, 28 Ocak 2015

    "Küresel Piyasalar FED Özel Yayını" Bloomberg HT'de!

    FED'in yeni yıldaki ilk toplantısından neler çıkacak? 2015'te faiz artırımına gidecek mi?