KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Opel

Opel;

Şirket, Adam Opel tarafından 21 Ocak 1862 yılında Almanya'da kurulmuştur. "Opel Patent Motor Car, System Lutzmann" ilk Opel otomobiline verilen addır. Bu ad Rüsselsheim’daki üretimin başlangıcına işaret eder ve ilk arazi araçlarının üretiminin temelini oluşturur. Yıl içinde şirket uluslararası motor sporlarında ilk kez sahne aldı. Mart 1901’de Heinrich von Opel’in Königsstuhl zirvesini kazanmasıyla Opel motor sporlarındaki ilk zaferini elde etti. Özel olarak üretilen 60 Hp’lik otomobilde Opel test sürücüsü ve şirket yarış arabası sürücüsü Carl Jörns, Taunus bölgesinde Kaiser Ödüllü Yarışı'nı kazandı. Opel de en iyi Alman otomobili olarak Kaiser Ödülünü kazandı.

Opel uygun fiyatlı kompakt bir araba piyasaya sürdü. 4/8 hp, iki kişilik, güvenilirliğe büyük önem veren müşterilere yönelik olarak tasarlanan bu araç "Doktorwagen" (Doktor arabası) olarak tanındı. 1912 yılında on bininci Opel motorlu aracı fabrikadan çıktı. Yeni bir amiral gemisi modeli tanıtıldı, 40/100 Hp dört silindirli araç. 1913 Grand Prix zaferinin elde edilmesini sağlayan motor teknolojisine dayanılarak rekorlar kıran bir yarış arabası geliştirildi. Son teknoloji ile üretilen araç dört valfli teknolojiye sahip ilk arabalardan biri olmasının yanı sıra; 12.3 litrelik süpürme hacmi, dört silindirli, 16-valf güç ünitesi Rüsselsheim tesislerinden çıkan en büyük hacimli motor olma özelliğine de sahiptir. Opel Almanya’nın en büyük otomobil üreticisi oldu.

Opel, kendisini birçok yarışta kanıtlayan sekiz silindirli motor üretti. Bu motorla, özellikle 1922 yılındaki Eifel Yarışı'nda büyük sükse yaptı. Bir milyon gold mark yatırım yapan Opel otomobil üretimini tamamen yeniledi. Rüsselsheim Fabrikası montaj hattı süreçleri de dahil olmak üzere, geleceğin yüksek hacimli üretim yöntemlerini kullanan ilk Alman üretici oldu. Yüzde 37.5’lik pazar payı ile Opel açık ara en büyük Alman otomobil üreticisi. General Motors ile birlik hazırlığı kapsamındaki şirket, borsaya kayıtlı bir şirket haline dönüştürüldü.

General Motors, Adam Opel AG şirketindeki hisselerin yüzde 80’ini yalnızca 26 milyon doların altında bir fiyat karşılığında alarak çoğunluk hisse sahibi oldu. Opel, bir sigorta şirketi kuran ilk Alman üretici oldu. Bir diğer ilk de Opel Bank'ın otomobil satın alımlarını finanse etmesi ve ödemeleri taksitlere bölüyor olması. Rüsselsheim fabrikası, 1.2 litre motor donanımlı ödenebilir bir araç olan ilk “otomobil”ini üretti. 1931 ile 1935 yılları arasında 100.000 adet üretilmiştir. Bu oran Almanya’da bir tek modelle daha önce hiç ulaşılamamış bir hacimdir.

General Motors, Opel kurumundaki hisselerin kalan %20’sini aldı. Opel müşteri hizmetleri eğitimi için okul kuran ilk otomobil üreticisi oldu. Bir milyonuncu Opel Kapitan modelinin üretimi gerçekleşti. Ekim ayında Nazi rejiminden gelen bir talimat, binek otomobil üretimini durdurdu. Dört çekişli versiyonlar da dahil olmak üzere; kamyon modellerine ek olarak uçaklara yönelik iniş takımları, kokpitler ve yakıt tankları gibi askeri ekipmanlar da üretildi. Frigidaire ev buz dolaplarının üretimi yeniden başladı. Savaş sonrası ilk Opel 1.5 ton Blitz kamyon üretildi.

1947 yılında binek otomobil üretimi Olympia modeli ile devam etti. 1960 yılında Opel Rekord P2 piyasaya sürüldü. Toplamda yaklaşık 755.000 ünite üretilmesi bekleniyor. 1962'de Opel yüzüncü yıl dönümünü kutladı. Yeni Opel Kadett’in üretimi için Bochum’da yeni bir fabrika açıldı. Opel üç yeni lüks modeli piyasaya sürdü: Kapitän, Admiral ve Diplomat. Bu altı ve sekiz silindirli amiral gemileri zamanın ruhunu yakalıyor. Üçü de iyi karşılandı ve anında pazar başarıları elde etti.

1966 yılında Bochum Fabrikası bir dönüm noktasını kutladı. Bir milyonuncu Kadett montaj hatlarından ayrıldı. Opel Almanya’nın Hesse eyaletindeki Dudenhofen’da yeni otomotiv fabrikası ve Kaiserslautern’de parçalar için üretim fabrikası açtı. Rekord C üretime girdi ve efsanevi Rallye Kadett piyasaya sürüldü. Opel GT sahneye çıktı. "Yalnızca uçmak daha heyecanlı olabilir" reklam sloganı popüler oldu.

1970 yılında Orta sınıf modeli Ascona A ve spor Manta A doğdu. Elektronik yakıt enjeksiyonlu Commodore GS/E üretime girdi. 1972 yılında modifiye edilen Opel GT yeni Opel dizel motoru ile Dudenhofen’de iki dünya rekoru ve 28 uluslararası rekor kırdı. Emniyet kemerleri tüm Opel modellerinde standart donanım oldu. 1978'de otomobil pazarının büyük liglerine iki yeni yıldız girdi; lüks dört kapılı Senator ve Sport Fasback Coupé Monza.1981 yılında Opel çevre dostu su bazlı boya kullanan ilk otomobil üreticisi oldu. Opel Corsa üretimi için İspanya Zaragoza’da yeni bir fabrika açıldı. Ve Corsa kompakt model sınıfının en çok satan aracı olma yönünde hızla ilerlemeye başladı.
Opel, her model hattına katalitik konvektörlü bir araç dahil eden ilk Alman üretici oldu. 1986'da Omega yılın arabası seçildi. Yol ve pazardaki yıllar süren üstün performans sonrasında Kadett üretimi sona erdi. Halefi ise Astra oldu. Yeni araç yan darbe korumasını, rampalarda koltuklardaki zıplamayı engelleyici özelliği ve emniyet kemeri germe tertibatını içeren Opel Güvenlik Sistemi ile donatıldı. Şirket bir yıl içinde sınıfında Avrupa pazarı lideri olan ilk off road aracı Frontera’yı piyasaya sürdü.

1995'de Opel Vectra B modelini piyasaya sürdü. Diğer Alman otomobil üreticileri arasındaki diğer birinci olarak Opel tüm binek otomobillerini tam boyutlu sürücü ve ön yolcu hava yastıkları ile donattı. 200 yılında Opel Agila üretimi başladı. Almanya’nın ilk mikrovanı mükemmel bir şehir aracıdır. Zafira modeli doğal gaz ile çalışan bir otomobil piyasaya sürüldü.

2003 yılında Opel Signum ve Meriva Almanya’da eş zamanlı olarak piyasaya sürüldü. Rüsselsheim’da bulunan otomobil üreticisi dört yeni CDTI sabit basınçlı püskürtme dizel ünitelerine ve benzinli motorlar için yakıt tasarrufu sağlayan TWINPORT teknolojisine sahip yeni bir motor piyasaya sürdü. Yakıt hücresi ile çalışan Zafira HydroGen3 Tokyo ve Washington’daki trafiğe açık yollarda günlük sürüş koşulları altında testlere başladı.

2005'de Opel Zafira 1.6 CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz), alternatif tahrik sistemi ile Almanya’da en çok satan araç konumundadır. 26 ülkeden gazeteciler 1.3 CDTI ECOTEC’I 1.0 ila 1.4 litre hacim segmentinde "2005 Ylının Motoru" olarak seçti. Opel’in tüm dizel motorlu binek otomobilleri bir partikül filtresi ile birlikte satışa sunulmaktadır.

GM Europe, Rüsselsheim’da yeni bir Avrupa Tasarım Merkezi açtı. Dördüncü nesil Corsa’nın İngiliz Uluslararası Motor Show’da ilk gösterimi; seri üretim Eisenach ve Zaragoza’da başladı. Yeni Corsa Euro NCAP çarpışma testinde yolcu koruması açısından beş yıldız aldı.

Opel’in yeni üst modeli Insignia, Londra Uluslararası Motor Show’da ilk kez sahneye çıktı. Çığır açan tasarımı ve sofistike teknolojisi ile Insignia markayı canlandırma konusunda önemli bir atılım yaptı. Daha sonra kısa bir sure içinde tarzı, yeniliği, güvenliği ve konforu ile 2009 Yılın Otomobili ödülünü aldı.

İlk Opel otomobili üretildikten 110 yıl sonra marka uluslararası ekonomik krizden kaynaklanan varolma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Haziran ayında GM iflas açıkladı. Opel Alman hükümetinden yardım aldı. Frankfurt’taki Uluslararası Otomobil Fuarında Opel süper etkili yeni Astra’yı ve sıfır emisyonlu Ampera’yı tanıttı. Opel Ampera prestijli bir teknoloji ödülü kazandı.