KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Smart Car

Smart car çok kısa boylu bir araç olup arkasındaki fikir aracının kolay park edilebilir olmasıdır. Klasik bir aracın park yapamayacağı benzer yerlere Smart car, kolayca park edilebilecek kadar kısadır. 2.5 metrelik (98.4 in.) boyuyla bir kamyonun veya park yerinin enine denktir; boyuna park etmek yerine enine park edildiğinde normal bir aracın park edebileceği yere iki üç smart park edilebilmektedir.

Projenin fikri orjinal olarak İsviçre’li üretici Swatch tarafından desteklenmiş ve "Swatchmobile" takma adı verilmişti. SMART isminin açılımı Swatch Mercedes ART’dır. Arabanın yenilikçi özellikler taşıması (örneğin hibrid motor) ve gençlerin satın alabileceği fiyatta olması hedeflenmişti.

Otomobiller konusunde deneyimsiz olan Swatch, CEO’sus Nicolas Hayek Swatch arabası için köklü bir otomobil üreticisi aradı ve kendine ortak olarak Volkswagen’i buldu. Planlar hiçbir zaman sonuç aşamasına gelemedi ve Swatch Daimler-Benz’le bir ekip oluşturdu. 1994’de amaca yönelik Hambach’da Smartville, Lorraine, Fransa’da Daimler-Benz ve İsviçreli saat üreticisi Swatch tarafından müşterek girişim olarak kuruldu.

Arabanın son tasarımı Hayek’in beklentilerinden çok uzaktı: motor teknolojisi o sırada Avrupa’da satılan 4 ve 5 koltuklu diğer küçük arabalardan daha pahalıydı. Müşterek girişim ağır zarar edince Swatch çekilmek zorunda kaldı.

Daimler-Chrysler 2005’de Hollandalı NedCar’ın Forfour süpermini üreten tesisisinin %50’sini almaktan vazgeçti. DC ayrıca Formore’un üretimin durdurdu ve Roadster’ın üretimine devam etmemeye karar verdi. 2006’da, azalan satışlardan sonra Daimler-Chrysler Forfour’u ve 2007’de piyasaya çıkacak Fortwo’nun yeni kasasını iptal edeceğini açıkladı. Elektrikli, yeniden şarj edilebilen bir versiyon, İngiltere’de finansal kiralama bazında ve sınırlı sayıda ayrıca çıkarılacaktır.