KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Star Tv

Star TV, 1989 yılında Ahmet Özal ve Cem Uzan tarafından kurulan, Türkiye'nin ilk özel televizyon kanalı özelliğine sahiptir. 17 Ekim 2011'den beri Doğuş Yayın Grubu bünyesinde bulunmaktadır. Tüm Türkiye'ye yayın yapan ulusal kanal sınıfındadır.

Star TV, Lihtenştayn'da 50.000 İsviçre frangı sermaye ile 1 Mart 1989'da kurulmuş bulunan Magic Box Incorporated AG adlı şirket tarafından kurulmuştur.

Türkiye'nin ilk özel televizyon kanalı olma özelliğine sahip olan Star Tv, ilk olarak Star 1 adı ile  Almanya üzerinden 7 Mayıs 1990'da, her gün 18:00 ile 23:00 saatleri arasında test yayını yapmaya başladı.

11 Mayıs günü yayın süresi 12 saate çıkarıldı ve yayın saatleri 13:00 ile 01:00 saatleri arasına çekildi. 4 Ağustos 1990'da ise normal yayına başladı. Magic Box Incorporated AG'nin Türkiye temsilcisi olarak 1990 yılının Aralık ayı başında kurulan Magic Box International'ın patronları ise, Rumeli Holding'in sahibi Cem Uzan; Yapı ve Ticaret A.Ş., İmar Bankası ve Adabank'ın sahibi olan babası Kemal Uzan ile Turgut Özal'ın büyük oğlu Ahmet Özal'dı.

Anayasanın 133. maddesine göre, Türkiye'de radyo ve televizyon yayınları Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'nun (TRT) elinde olduğundan özel televizyon kurulamıyordu. Yine anayasaya göre Türkiye'deki tüm vericiler TRT'nin elinde olduğundan verici ve link hattı bulmak gerekiyordu. Bu nedenle 3517 sayılı yasayla TRT'nin radyo-televizyon vericileri önce PTT'ye, oradan da Star 1'e devredildi.

İLK ÖZEL KANALIN TEST YAYINI

Test yayınına başlayan Star 1, Almanya'daki stüdyolarından Eutelsat F-5 uydusuna verdiği görüntüleri  Türkiye'ye yansıtmakta ve ilk dönemlerinde sadece özel uydu antenleriyle izlenebilmekteydi. Ülkedeki yayın tekelini TRT'ye veren anayasanın zikredilen 133. maddesi henüz yürürlükteyken özel bir televizyonun yayına başlaması, iletişim yönünden Türkiye'nin geleceğini etkileyen önemli bir dönüm noktası olmuştur.

100 milyar TL'lik(Günümüzde 100 bin TL) bir yatırımla kurulduğu iddia edilen Magic Box'ta; şirketin yönetim kurulu başkanı ve Star 1'in genel koordinatörü unvanıyla işe başlayan Tunca Toskay, hemen hemen TRT'deki eski ekibinin tamamını buraya toplamıştır. Genel müdürlüğü yürüten Mehmet Turan Akköprülü'nün yanı sıra, Ekrem Çatay ve Adem Gürses de yeni kanalda önemli görevler üstlenmişti.

Asıl yayına Eylül ayında geçeceğini duyuran Star 1, günde 12 saat süreyle (13:00-01:00 arası) yaptığı test yayınlarında National Basketball Association karşılaşmaları ile bol bol yabancı müzik klibi yayınlamıştır.

Şirket ortaklarından Ahmet Özal'ın şirkette %50 ortaklığı olduğu ve 100 bin doların üstündeki ödemeler için Cem Uzan'la birlikte imza yetkisine sahip olduğu, ancak iki ortağın anlaşmazlığa düştüğü 1991 yılı sonunda kesin bir şekilde ortaya çıkmıştır.

DENEME YAYINLARI

Mayıs ayında deneme yayınlarına başlamış olan Star 1, 1990 yılının Temmuz ayından itibaren Santa Barbara, Ateş Çemberi, Cimri, Aynadaki Yüz gibi pembe dizileri yayınlamaya başlamıştır. Özel bir kanalın kurulmasıyla ilk defa rekabetle karşı karşıya kalan TRT'deki huzursuzluk; Alp Buğdaycı, Kaan Yakupoğulları ve Rana Elik'ten sonra Gülgün Feyman, Müge Oruçkaptan gibi spikerlerin de elinden alınmasıyla artmaya başlamıştır. Ancak bardağı taşıran son damla; Star 1'in Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor başta olmak üzere birçok Türkiye 1. Futbol Ligi takımıyla naklen yayın anlaşması imzalaması ve 4 Ağustos Cumartesi günü de Galatasaray-Fenerbahçe arasındaki özel kupa maçını naklen yayınlaması olmuştur. Ayrıca bu maçla birlikte Magic Box Star 1, normal yayına geçmiştir.

KANALIN KAPATILMAK İSTENMESİ

O güne kadar sadece sözlü olarak yeni kanala karşı çıkan TRT, bu gelişmeler üzerine "yayın tekelini çiğnediği" gerekçesiyle yeni kanalın kapatılması için mahkemeye başvurmuştur. Bu arada SHP'nin yaptığı itirazı inceleyen Anayasa Mahkemesi de, ANAP Hükümeti'nin (II. Özal Hükümeti) çıkarttığı 3517 sayılı yasayla PTT'ye devredilen verici ve yansıtıcıların TRT'ye geri verilmesine karar vermiştir. (Vericilerin TRT'ye iade işlemi ise ancak 25 Haziran 1992'de, yani DYP-SHP koalisyonu döneminde gerçekleşecektir.) Bu beklenmeyen gelişme üzerine, gazetelere tam sayfa ilan veren Magic Box, "Star-1'in verici ve yansıtıcılarla bir ilgisi yoktur. Yayınlar doğrudan uydu sistemiyle yapılmaktadır." diye duyuru yapmıştır.

Eylül ayında yayın saatini arttıran Star 1, Adalar ve Bakırköy belediyelerinin kurduğu yansıtıcılarla o civarda artık normal antenlerle seyredilmeye başlanmış, tahmini seyirci sayısı da 5 milyona yaklaşmıştı. Özel televizyon yayınlarının yasal olup olmadığının halen tartışıldığı bir dönemde bu hizmeti sunanlar, Adalar Belediye Başkanı ANAP'lı Recep Koç ve Bakırköy Belediye Başkanı SHP'li Yıldırım Aktuna'ydı.

6 Ekim 1990 Cumartesi günü hem TRT, hem de Star 1 aynı anda yeni yayın dönemine başlayarak büyük bir rekabetin içine girmişlerdir. TRT'nin mevcut 5 kanalına rakip olan Magic Box, yeni dönemde Bütün Çocuklarım (All My Children), Hastane Günlüğü (General Hospital), Uçak Gemisi (Super Carrier) gibi yabancı diziler ve çeşitli klipler yayınlamıştır. Hatta rekabeti kızıştırmak ve daha çok seyirci çekebilmek için, Dallas adlı diziye yeni yayın döneminden iki hafta önce, 23 Eylül 1990 Pazar günü başlamıştır.

KANAL ADININ DEĞİŞMESİ

1992 yılında Cem Uzan, Ahmet Özal'la olan ortaklığını bitirdi ve uzun bir mahkeme sürecinden sonra Ahmet Özal Almanya'ya gidip Star 1 ismini kendine tescil ettirmiş, bu gelişmeden haberdar olan Cem Uzan kanalın adını bir gecede İnterstar (1992) olarak değiştirmiştir.

Star TV, 13 Eylül 1992 tarihinde logosunu lacivert renkli olarak ve sağ alt köşeye koyarak değiştirmiştir. Cem Uzan döneminde kanal, Özel amaç hizmet eden ve haksız rekabete yol açıcı yayınlaması nedeniyle RTÜK tarafından verilen 15 gün kapama cezasının ardından logonun kırmızı olarak değiştirilmesine karar verilmiştir, 1 Mayıs 2009 tarihinde ise yerini sol üst köşe olarak değiştirmiştir.

Kral TV, Teleon gibi birçok tematik kanal da ilk olarak Star TV bünyesinden çıkmış ve yayınlarına, bu televizyonun teknik çalışanları ve programcıları tarafından hazırlanan programlar ile devam etmişlerdir. 1999'da Türkiye'de ilk sayısal yayını yapan Star TV, 11 Kasım 2003 tarihinde tamamen sayısal yayına geçmiştir.

UEFA Şampiyonlar Ligi'ni Türkiye'de, organizasyon kurulduğundan beri (1993-1994 futbol sezonu) Star TV yayınlamıştır ve bu ligin yayın hakları 2015 yılına kadar Star TV'ye aittir. 1991-2002 yılları arasında sinema filmlerini Parliament Cinema Club sponsorluk adı altında yayınlamış, 17 Ocak 2002 tarihinde Star TV adını alması ve logosunu değiştirmesi sonrasında reklam ortaklığı da bitmiştir.

TMSF SÜRECİ VE EL DEĞİŞİKLİKLERİ

14 Şubat 2004 tarihinde Uzan Grubu'na ait tüm şirketlere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun el koymasıyla, kısa bir süre devletin elinde kalan Star TV, 26 Eylül 2005'te düzenlenen bir ihaleyle 306,5 milyon Amerikan Doları karşılığında Doğan Medya Grubu bünyesine geçmiştir.

Doğan Medya Grubu ile geçen 6 yılın ardından 17 Ekim 2011 tarihinde, 327 milyon dolar karşılığında Doğuş Yayın Grubu Star TV'yi bünyesine katmıştır.

Star TV yönetimi Doğuş Yayın Grubu ile birlikte kanalın kuruluşundan bu yana kanalla bütünleşmiş Star TV logosunu değiştirmeye karar vermiş, kırmızı "S" harfi üzerine beyaz yıldız şeklindeki logonun yerine ortası boş olan yıldız şeklinde renkli bir logo kullanmaya başlamıştır.

Star Tv Haberleri

  • G.Saray'ın bu maçları şifresiz

    Futbol, 15 Eylül 2014

    G.Saray'ın bu maçları şifresiz

    Şampiyonlar Ligi'nde ülkemizi temsil edecek olan Galatasaray'ın oynayacağı maçların hangi kanallardan yayınlanacağı belli oldu

  • Benim Tatlı Yalanım dizisi oyuncuları ve konusu

    Televizyon, 13 Haziran 2019

    Benim Tatlı Yalanım dizisi oyuncuları ve konusu

    Benim Tatlı Yalanım dizisi 4. yeni bölümü ile bu akşam ekranlara gelecek. Star TV'de yayınlanan dizide seyircilerin yakından tanıdığı oyuncular yer alıyor. Peki Benim Tatlı Yalanım dizisi nerede çekiliyor? İşte Benim Tatlı Yalanım dizisi oyuncuları ve konusu...

  • İstanbullu Gelin fragmanı yayınlandı mı?

    Televizyon, 26 Ocak 2019

    İstanbullu Gelin fragmanı yayınlandı mı?

    İstanbullu Gelin dizisinin 69. son bölümü 25 Ocak Cuma akşamı Star TV ekranlarına geldi. Seyirciler son bölümün ardından İstanbullu Gelin'in 70. yeni bölüm fragmanını merak ediliyor. Peki, İstanbullu Gelin 70. yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? İşte detaylar...

    Söz 3. sezon fragmanı yayınlandı! Yavuz'un yeni görevi ne olacak?

    Gündem, 27 Ağustos 2018

    Söz 3. sezon fragmanı yayınlandı! Yavuz'un yeni görevi ne olacak?

    Söz dizisinin 3. yeni sezon fragmanı yayınlandı. Söz'ün yayınlanan yeni sezon fragmanı heyecanlı saniyelere sahne oldu. Fragmanda dikkat çeken detay ise Yavuz'a verilecek olan yeni görev. Peki, Söz yeni sezon ne zaman başlayacak? İşte Söz yeni sezon fragmanı ve yayın tarihi...

    Kalbimin Sultanı 3. yeni bölüm fragmanı yayınlandı!

    Gündem, 21 Haziran 2018

    Kalbimin Sultanı 3. yeni bölüm fragmanı yayınlandı!

    Dün akşam ekranlara gelen Kalbimin Sultanı izleyicilerde merak uyandırdı. Bir Osmanlı Hükümdarı ile bir Rus kızının masalını anlatan Kalbimin Sultanı dizisinin 3. Yeni bölüm fragmanı yayınlandı! fragmanda birçok ipucu yer alıyor.İşte Kalbimin Sultanı frgamanı!

  • Muharrem İnce TRT'nin on dakikalık konuşmasını reddetti

    Gündem, 04 Haziran 2018

    Muharrem İnce TRT'nin on dakikalık konuşmasını reddetti

    Son Dakika... Star TV'de Nazlı Çelik'in sorularını yanıtlayan CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce "Hukukun özgürlüğünde 101. basın özgürlüğünde 163. sıradayız yakında G-20'yi de kaybedeceğiz" ifadelerini kullandı

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobilin CEO'sunu açıkladı

    Gündem, 01 Haziran 2018

    Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobilin CEO'sunu açıkladı

    Son dakika... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NTV ve Star TV ortak yayınında Nazlı Çelik Öztarhan'ın sorularını yanıtladı. Güçlü Meclis vurgusu yapan Erdoğan, güçlü Meclis'in Cumhurbaşkanı'nın şu anki hükümet sisteminden çok daha hızlı karar alınması sonucunu doğuracağını belirtti. Erdoğan yerli otomobil projesinde Mehmet Gürcan Karakaş ile yola çıkılacağını ifade etti

  • Metin Akpınar açtığı davayı kaybetti

    Magazin, 03 Mart 2018

    Metin Akpınar açtığı davayı kaybetti

    Usta oyuncu Metin Akpınar; Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire ve Mavi Boncuk filmleri için iki kanaldan telif istedi. Ancak açtığı dava 'Oyuncunun herhangi bir hakkı yok' denilerek reddedildi

    Erken veda!

    Gündem, 31 Ocak 2018

    Erken veda!

    Babamın Günahları dizisi, final bölümüyle bu akşam izleyicisiyle buluşacak. Dizinin 4. bölümüyle final yapılacağı, yayınlanan fragmanla birlikte duyurulmuştu. Peki Babamın Günahları neden final yapıyor? Babamın Günahları final bölümünde neler yaşanacak? İşte detaylar

    Merve Sarmaşık’ı, Oya Serhan’ı kaybetmek üzere

    Gündem, 08 Ocak 2018

    Merve Sarmaşık’ı, Oya Serhan’ı kaybetmek üzere

    Ufak Tefek Cinayetler bu akşam yeni bölümüyle ekrana gelecek. Ufak Tefek Cinayetler, geçen hafta yayınlanmamıştı. Diziseverler uzun süredir yeni bölümü bekliyorlardı. Dizinin 11 bölümü bu akşam ekrana gelecek. İşte Ufak Tefek Cinayetler dizisinin yayınlanan fragmanları

  •  Vural köşeye mi sıkıştı?

    Gündem, 21 Aralık 2017

    Vural köşeye mi sıkıştı?

    Siyah İnci dizisi haftanın son bölümü ile dün akşam ekrana geldi. İzleyiciler şimdi " Siyah İnci yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı?" sorusunu merak ediyor. Aziz ve Kenan, Vural’ı büyük bir hamle yaparak köşeye sıkıştırmaları izleyiciyi ekrana kilitlemişti. İşte ayrıntılar

  • Kara Sevda yeni sezon fragmanı yayınlandı

    Televizyon, 19 Ağustos 2016

    Kara Sevda yeni sezon fragmanı yayınlandı

    Yayınlandığı ilk günden beri büyük bir izleyici kitlesini oluşturan "Kara Sevda"nın yeni sezon fragmanı yayınlandı. Peki Kara Sevda yeni sezon ne zaman başlayacak?

  • Şahane Damat'ta Melike'ye şok!

    Televizyon, 09 Ağustos 2016

    Şahane Damat'ta Melike'ye şok!

    Star TV'nin yeni dizisi "Şahane Damat" 6. bölümüyle bu akşam izleyicisiyle buluşacak. Melike tüm gerçekleri itiraf etme kararının arkasında durabilecek midir?

    Ayşe ile Cihan'ın arası açılıyor!

    Televizyon, 23 Mayıs 2016

    Ayşe ile Cihan'ın arası açılıyor!

    Star Tv'de yayınlanan Paramparça 67. yeni bölümüyle bu akşam ekranlara gelecek. Dizinin yeni bölümünde Harun yüzünden Cihan ile Ayşe'nin araları açılıyor. İşte Paramparça 67. bölüm fragmanı ve bölüm detayları...

    Dilara, tutuklanarak cezaevine götürülüyor!

    H. Bunu Konuşuyor, 16 Mayıs 2016

    Dilara, tutuklanarak cezaevine götürülüyor!

    Star Tv'de yayınlanan Paramparça dizisi yeni bölümü ile dün akşam ekranlara geldi. Yeni bölümde Harun, Dilara'yı kurtarmak için devreye giriyor. İşte Paramparça 66. son bölümden detaylar...

  • Kara Sevda 5.bölümüyle ekranlara geldi!

    H. Bunu Konuşuyor, 12 Kasım 2015

    Kara Sevda 5.bölümüyle ekranlara geldi!

    Kara Sevda bir bölümle daha ekranlarla buluştu. Kara Sevda 5.bölümünü ve 6.bölüm 2.fragmanına detaylardan ulaşabilirsiniz

  • Paramparça 31.bölüm sezon finali büyüledi

    H. Bunu Konuşuyor, 30 Haziran 2015

    Paramparça 31.bölüm sezon finali büyüledi

    Star Tv'nin sevilen dizisi Paramparça 31.bölüm sezon finali ile izleyicisine veda etti

  • Ekranlara geri dönüyor

    Şipşak, 10 Haziran 2014

    Ekranlara geri dönüyor

    Meryem Uzerli, Türkiye'de yeni bir projeye yeşil ışık yaktı

    Bu fotoğraf photoshop’lu çıktı

    Polemik, 30 Mayıs 2014

    Bu fotoğraf photoshop’lu çıktı

    Mankenlerin olduğundan farklı gösterilmesi toplumu nasıl etkiler?