KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

TBMM

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM); Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yasama organı olup yasama yetkisini Türk Milleti adına kullanır. Anayasanın 75, 76, 77, 79 ve 80. maddelerine göre milletçe genel oyla seçilen milletvekillerinden oluşur. Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek, Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek, bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek gibi görev ve yetkileri bulunmaktadır.

TBMM'nin kuruluşu

Mustafa Kemal Atatürk önceden beri Meclis-i Mebusan'ın İstanbul'da değil, Anadolu'da toplanmasını istemekteydi. İşgal altındaki İstanbul'da meclisin tehlikede olduğu savunuyordu. Atatürk'ün bu düşüncesine karşın Heyet-i Temsiliye'nin yaptığı toplantılarda meclisin İstanbul'da toplanması fikri ağır bastı. Meclisi Mebusan üyelerini belirlemek için Ali Rıza Paşa hükûmeti döneminde seçimler yapıldı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri seçimlerde başarılı oldu.

Heyet-i Temsiliye, seçilen milletvekillerinin Meclis-i Mebusan'da "Müdafaa-i Hukuk" adında bir grup oluşturmasını istemekteydi. Buna karşın Meclis-i Mebusan'da böyle bir grup kurulamadı. Ancak heyet, yeniden açılan Osmanlı Mebusan Meclisi’ne üye olarak İstanbul’a gidecek olan mebuslarla görüşmeler yapmıştı. Heyet-i Temsiliye, hazırladıkları Misak-ı Milli’nin Mebusan Meclisi’nde kabul edilmesini sağladı.

Heyet-i Temsiliye'nin başkanı olan Atatürk, kendisinin Meclis-i Mebusan'ın başkanı seçilmesini ve Anadolu'da süren hareketin yasal olarak tanınmasını istiyordu. Ancak 18 Mart 1920'de İngiliz işgal kuvvetleri Meclis-i Mebusan'daki Heyeti Temsiliye milletvekillerini tutukladı ve sürgüne gönderdi. Bu tutuklamalardan sonra 18 Mart 1920'de Meclis-i Mebusan kapandı.

Atatürk, bunun üzerine Heyet-i Temsiliye'yi temsilen meclisi Ankara'da toplanmaya çağırdı ve 21 Nisan 1920'de yayınladığı bir bildiri ile meclisin 23 Nisan 1920'de toplanacağını duyurdu. 23 Nisan Cuma günü Hacı Bayram Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından dualar ile meclis açıldı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Meclis-i Mebusan üyelerinden oluşan 324 milletvekili ile kurulan meclis, zorluklar nedeniyle 115 milletvekili ile açıldı. Aynı gün gerçekleşen toplantıda meclis adının "Türkiye Büyük Millet Meclisi" olmasına karar verildi.

23 Nisan 1920 tarihinde, Parlamento geleneklerine göre, en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey (d. 1845), Başkanlık kürsüsüne çıktı ve konuşma yaparak Meclis'in ilk toplantısını açtı.

Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah'ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum.

Bu açılış konuşmasında, millî egemenliğe dayalı yeni Türk parlamentosunun adı da "Büyük Millet Meclisi" olarak konulmuştu. Bu ad herkesçe benimsendi. Daha sonra Atatürk'ün tüm konuşmalarında yer aldığı şekliyle ve ilk kez 8 Şubat 1921 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesinde de yazılı olarak, "Türkiye Büyük Millet Meclisi" (TBMM) adı kalıcılık kazandı.

TBMM, 24 Nisan 1920 günü yaptığı ikinci toplantısında Mustafa Kemal Atatürk'ü meclis başkanlığına seçti. Atatürk, kendi öncülüğünde kurulan TBMM'nin başkanlığını Cumhurbaşkanı seçildiği gün olan 29 Ekim 1923 tarihine kadar sürdürdü

Tbmm Haberleri

  • TBMM'de yeni anayasa mesaisi başlıyor

    Gündem, 29 Nisan 2024

    TBMM'de yeni anayasa mesaisi başlıyor

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için görüşmelerine yarın başlıyor. Kurtulmuş, yarın ilk olarak CHP Grubunu ziyaret edecek.

  • TBMM'de anayasa mesaisi: Meclis Başkanı Kurtulmuş siyasi partileri ziyaret edecek

    Gündem, 28 Nisan 2024

    TBMM'de anayasa mesaisi: Meclis Başkanı Kurtulmuş siyasi partileri ziyaret edecek

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, bu hafta yoğun gündemle toplanacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, bayram sonrasını işaret ettiği yeni anayasa için görüşmelerine bu hafta parti gruplarına yapacağı ziyaret ile başlayacak. Genel Kurulda, enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmeleri ile İliç'teki maden kazası için oluşturulan komisyonda bakanlıklarının yetkilileri dinlenecek.

  • Maden Kanunu TBMM'nin gündeminde

    Gündem, 24 Nisan 2024

    Maden Kanunu TBMM'nin gündeminde

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında, Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini görüştü. Kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanırken yasa, 30 Nisan tarihinde yapılacak olan Genel Kurul’da maddelere geçilecek

    TBMM'deki tartışma bahçeye yansıdı

    Gündem, 24 Nisan 2024

    TBMM'deki tartışma bahçeye yansıdı

    DEM Partili belediyelerde yaşanan 'İstiklal Marşı' ve 'bayrak' tartışmaları TBMM'den Meclis bahçesine taşındı. DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık tartıştı

    Kurtulmuş'tan yeni anayasa mesajı

    Gündem, 23 Nisan 2024

    Kurtulmuş'tan yeni anayasa mesajı

    TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Mecliste verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili beklentisini dile getirdi. Kurtulmuş, "Yeni anayasa tartışmalarını yaparken özellikle üsluba da herkesin dikkat etmesini tavsiye ederiz. Burada birliği, bütünleşmeyi sağlayacak olan anayasa çalışmalarının, bir ayrışma vesilesi olmamasını temenni ederiz" dedi

  • Yurtta 23 Nisan coşkusu... Devlet erkanı Anıtkabir'de

    Gündem, 23 Nisan 2024

    Yurtta 23 Nisan coşkusu... Devlet erkanı Anıtkabir'de

    Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlatan ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayan TBMM, 104 yıl önce bugün açıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü her yıl olduğu gibi bu yıl da resmi törenler ve etkinliklerle tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığındaki devlet erkanı, TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'de düzenlenen törene katıldı. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Kurtulmuş, "TBMM önce insan ve vatan anlayışıyla demokrasi ve cumhuriyet ilkelerine bağlı olarak kararlılıkla devam edecektir" ifadelerini kullandı.

  • Özel ile Dora arasında gülümseten diyalog

    Gündem, 23 Nisan 2024

    Özel ile Dora arasında gülümseten diyalog

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Meclis'teki koltuğunu 5. sınıf öğrencisi Dora Mimaroğlu'na devretti. Özel, "İsterseniz sırtınızı dayayın. Bu koltuktan iyice yerleşmezsen kaldırabilirler." diye konuştu. Minik keman sanatçısı Dora da, her çocuğun içindeki cevherin keşfedilmesi için eğitim seferberliği başlatılmasını istedi.

  • Kurtulmuş'tan yeni anayasa mesajı

    Gündem, 23 Nisan 2024

    Kurtulmuş'tan yeni anayasa mesajı

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'te düzenlenen 23 Nisan özel oturumunda, yeni anayasa çalışmalarına değindi. Kurtulmuş, "Yeni anayasa mecburidir, Türkiye'nin borcudur." dedi. 23 Nisan haftasından sonra yeni anayasa çalışmalarının hız kazanacağını söyleyen Kurtulmuş, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin sürece katkı vermesini istediklerini söyledi.

    Siyasilerden 23 Nisan mesajları

    Gündem, 23 Nisan 2024

    Siyasilerden 23 Nisan mesajları

    Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlatan ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayan TBMM, 104 yıl önce bugün açıldı. Siyasiler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılış yıl dönümünü kutladı. İşte siyasilerden gelen 23 Nisan mesajları...

    Meclis Araştırma Komisyonu üye seçimi kararı Resmi Gazete'de

    Gündem, 19 Nisan 2024

    Meclis Araştırma Komisyonu üye seçimi kararı Resmi Gazete'de

    Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir altın madeninde meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na üye seçimine dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı

  • TBMM Genel Kurulu toplanamadı

    Gündem, 18 Nisan 2024

    TBMM Genel Kurulu toplanamadı

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Başkanlık Divanı teşekkül etmediği için toplanamadı.

  • Muhalefetin önerisi kabul edilmedi

    Gündem, 16 Nisan 2024

    Muhalefetin önerisi kabul edilmedi

    TBMM Genel Kurulda Saadet Partisi'nin "hayat pahalılığı", İYİ Parti'nin "Ordu'daki yerel seçim", DEM Parti'nin "31 Mart'taki yerel seçimler" ve CHP'nin "İsrail'in Gazze saldırıları" ile ilgili grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü. Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi

  • TBMM'de sandalye dağılımı değişti

    Gündem, 16 Nisan 2024

    TBMM'de sandalye dağılımı değişti

    Yerel seçimlerde 4 milletvekilinin belediye başkanı seçilmesiyle CHP'nin sandalye sayısı 125'e; TBMM'de toplam milletvekili sayısı 594'e indi

    TBMM'de yerel seçim sonrası ilk mesai

    Gündem, 14 Nisan 2024

    TBMM'de yerel seçim sonrası ilk mesai

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 31 Mart'taki yerel seçimler dolayısıyla verdiği aranın ardından haftalık çalışmasına 16 Nisan Salı günü başlayacak. Meclis'te salı ve çarşamba günü partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek. Genel Kurul, haftalık çalışmasında enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifini ele alacak.

    Yeni Anayasa mesaisi başlıyor

    Gündem, 20 Mart 2024

    Yeni Anayasa mesaisi başlıyor

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerin ardından yeni Anayasa için mesai yapacak. Gelenekselleşen bayram ziyaretlerinde atılacak ilk adımın ardından; görüşmeler Meclis'e taşınacak. AK Parti, 16 Nisan sonrası Meclis'te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret edecek. Amaç, Anayasa çalışmalarının usulünü belirlemek olacak.

  • TBMM'ye ilginç başvurular! "Bitcoin resmi para birimi olsun"

    Gündem, 13 Mart 2024

    TBMM'ye ilginç başvurular! "Bitcoin resmi para birimi olsun"

    TBMM Dilekçe Komisyonuna, cinsiyet değiştirme ameliyatlarının yasaklanmasından 25 Aralık Noel Bayramı'nın resmi tatil olarak kabul edilmesine, Türk lirasına ek olarak Bitcoin'in de resmi para birimi olarak kullanılmasından döviz alım ve satım işlemlerinin yasaklanmasına kadar yüzlerce ilginç başvuru yapıldı. Başvuruların birinde ise Pi sayısıyla ilgili tezini sınamak isteyen bir vatandaş TBMM’den yardım istedi.

  • TBMM'de 8. Yargı Paketi'nin ilk 2 maddesi kabul edildi

    Gündem, 29 Şubat 2024

    TBMM'de 8. Yargı Paketi'nin ilk 2 maddesi kabul edildi

    TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "8. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk iki maddesi kabul edildi

  • 8. Yargı Paketi: İlk 14 madde Komisyondan geçti

    Gündem, 21 Şubat 2024

    8. Yargı Paketi: İlk 14 madde Komisyondan geçti

    Kamuoyunda 8. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 14 maddesi TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Teklifle örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç sayılacak; bu fiili gerçekleştiren kişi hem işlediği suç hem de örgüt adına suç işlediği için ayrı ayrı cezalandırılacak

    Sağlıkla ilgili kanun teklifi TBMM'de

    Sağlık, 20 Şubat 2024

    Sağlıkla ilgili kanun teklifi TBMM'de

    Sağlık alanında düzenlemeler içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 3 maddesi daha kabul edildi