KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

TOFAŞ

TOFAŞ;

Temelleri 1968 yılında Koç Topluluğu'nun kurucusu merhum Vehbi Koç tarafından atılan, Koç Holding ve FCA-Fiat Chrysler Automobiles’ın eşit hissedar olduğu Türk otomotiv şirketi olan Tofaş, günümüzde Fiat'ın Avrupa’daki iki Ar-Ge merkezinden biri konumunda bulunuyor. Bursa’nın ikinci, Türkiye’nin ise 6. büyük sanayi kuruluşu Tofaş, yılda 400 bin araçlık üretim kapasitesine ve 6.500 çalışana sahip bulunuyor. bugün 350 bin m2’si kapalı toplam 1 milyon m2 alan üzerinde faaliyet gösteren Tofaş, rekabet gücünü sürekli artırıyor.

Türkiye'nin hem binek otomobil hem de hafif ticari araç üreten tek otomotiv şirketi olan Tofaş, Bursa Fabrikası’nda, Minicargo projesi kapsamında Fiat, Citroen, Peugeot markalarına, Yeni Doblo projesi kapsamında ise Fiat, Opel ve Vauxhall markalarına üretim yapıyor.

TOFAŞ Ar-Ge;

TOFAŞ’ta Ar-Ge organizasyonu 1994 yılı Aralık ayında kurulmuştur. TOFAŞ Ar-Ge; binek ve ticari araçlar geliştirerek ülke ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflemiştir. Bu gelişimi kalıcı kılmak üzere araç geliştirme sahasında Avrupa'yla rekabet edebilir altyapıyı oluşturmuştur. Bu gelişmeler neticesinde Tofaş Ar-Ge; 2008 yılı itibariyle "5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi" hakkındaki kanun kapsamında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescil edilmiştir.

TOFAŞ Ar-Ge, 2005-2007 yılları arasında Fiat ve PSA markaları için geliştirilen MCV projesinin sorumluluğunu alarak Ar-Ge yetkinliğini geliştirmede önemli bir ivme yakalamıştır. Sonraki yıllarda Yeni Doblo’nun Opel ve Vauxhall markaları için de geliştirilmesi, Tofaş’ın 5 farklı markaya üretim yaparak ihracatının artmasında önemli rol oynamıştır. Bu başarı, Türk otomotiv sanayinde bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. Doblo modelinin yeni versiyonu Kuzey Amerika pazarları için de geliştirilmiştir. Türkiye ve farklı dünya pazarlarını hedef alan yeni bir binek araç ve bu araca ait yeni bir platform geliştirme çalışması Tofaş Ar-Ge tarafından yürütülmektedir.

Toplam laboratuvar ve ofis alanı 17.700 metrekare olan Tofaş Ar-Ge Merkezi; 600'e yakın çalışanı, bünyesindeki laboratuvarların yüksek teknolojisi ve çeşitliliğiyle Fiat’ın Avrupa pazarlarına hizmet veren İtalya dışındaki tek Ar-Ge merkezi konumundadır. 2013 yılına kadar araç konsepti, stil, gövde, iç tasarım, süspansiyon, motor, emisyon, titreşim ve akustik alanlarında tasarım ve testler yapmak üzere 40 milyon Euro’nun üzerinde yatırım tamamlanmıştır.

Tofaş ve Yeni Yatırımlar

2013 aynı zamanda, Tofaş’ı geleceğe taşıyacak önemli stratejik kararlara imza atılan bir yıl oldu. Gelecek 20 yılı planlayan Tofaş, küresel ölçekte rekabetçiliğini sürdürebilmek adına, Ar-Ge ve yeni modellere odaklandı. Bu kapsamda Doblo Amerika ve Doblo FL ile yeni binek otomobil projeleri için 880 milyon dolar değerinde yatırım kararı alındı.

360 milyon dolarlık yatırımla, Kuzey Amerika ve Kanada’daki müşteri taleplerine ve regülasyonlara uygun şekilde hayata geçen Doblo Amerika projesi, Tofaş ve Türk yan sanayisine kıymetli bir deneyim edinme şansı verecek. Proje kapsamında 2014 sonundan 2021’e kadar yaklaşık 175 bin araç Kuzey Amerika pazarına ihraç edilecek. Bu projeyle birlikte yürütülecek yenileme çalışmasıyla da Doblo modelinin ömrü 2018’den 2021’e uzatılacak. Fiat Doblo modelinin diğer pazarlar için yenilenmesinin 2015’e kadar tamamlanması hedefleniyor. Tofaş, 520 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiği yeni binek otomobil projesi kapsamında da, 2015-2023 yılları arasında, 580.000 adet araç üretmeyi  ve bu rakamın üçte birini ihraç etmeyi planlıyor.