Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Kuzey Kore lideri bir ilki gerçekleştirecek!

        Resmi olarak hala savaş halinde olan Kuzey Kore ve Güney Kore'nin liderleri, yarın sabah yerel saatle 9.30'da (Türkiye saatiyle gece yarısı) bir araya geliyor.Görüşmenin yerinin belli olmasını uluslararası haber ajansları 'son dakika'olarak duyurdu.

        Kuzey ve Güney Kore liderlerinin tarihi randevusu, yerel saatle yarın sabah 1953 Kore Ateşkes Anlaşmasının imzalandığı Kuzey ve Güney Kore arasındaki fiili sınır köyüPanmunjom sınırında gerçekleşecek. Kim Jong-un, savaşın fiilen sona erdiği 1953 yılından bu yana sınırı geçen ilk Kuzey Kore lideri olacak.

        Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile yapacağı tarihi liderler buluşması için iki ülke arasındaki ateşkes sınırından Güney'e yürüyerek geçeceği bildirildi.

        GÜNEY'E ADIM ATACAK İLK LİDER

        Im, Kim'in Panmunjom'daki ateşkes hududundan yürüyerek Güney'e geçeceğini ve böylece 1950-1953 yıllarındaki Kore Savaşı'ndan bu yana Güney Kore topraklarına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri olacağını belirtti.

        İki liderin sınır çizgisinde buluştuktan sonra zirvenin yapılacağı ateşkes köyünün Güney Kore'ye ait kısmında bulunan Barış Evi'ne kadar birlikte kısa bir yürüyüş yapacağını, burada Kim'i Güney Kore askerlerinden oluşan tören mangasının karşılayacağını ifade eden Im, Kim'in şeref kıtasını selamlayan ilk Kuzey Kore lideri olacağının altını çizdi.

        Liderlerin Barış Evi'ndeki kısa bir sohbetin ardından saat 10.30'da resmi görüşmelere başlayacağı kaydedildi.

        Tarihi buluşmada Kuzey Kore'nin nükleer silahla ilgili yeni gelişmeleri ele alınacak. Kuzey Kore, nükleer ve kıtalararası balistik füze denemelerini durduracağını duyurmuştu.Güney Kore cumhurbaşkanlığı sözcüsü Im Jong-seok, "Bu zirvede zor olan kısım iki liderin nükleer silahlardan arınmada anlaşmaya varmasıdır" şeklinde açıklama yaptı.

        BARIŞ AĞACI

        Görüşmenin ardından ayrı ayrı öğle yemeği yiyecek olan taraflar, öğle arasından sonra tekrar bir araya gelerek birlikte ağaç dikecek. İki ülkeden getirilen toprakların serpileceği çam fidanın dikileceği yerin yanına "Buraya barışı ve refahı ekiyoruz" yazılı bir anıt taşı konulacak.

        İki ülke liderleri bir günlük zirvenin sonucunu ortak basın toplantısıyla duyurmadan önce birlikte kısa bir yürüyüş yapıp sohbet edecekler. Zirve Moon'un ev sahipliğinde yapılacak akşam yemeğiyle sona erecek.

        Genel Sekreter Im, liderlerin eşlerinin zirveye katılıp katılmayacağına henüz karar verilmediğini söyledi.

        Zirvenin Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına ve kalıcı bir barışın tesis edilmesine odaklanacağını vurgulayan Im, "Zor olan, barış hedefine yönelik çıtanın nereye konulacağı ve bu hedefe ulaşmak için gerekli şartların ne olacağını kestirebilmek." diye konuştu.

        YEMEK MENÜSÜNDE TARTIŞMA YARATAN DETAY

        Uzun zamandır beklenen ve tüm dünyanın merakla beklediği iki liderin görüşmesine özenle hazırlanılırken, yemek menüsünde de tüm detaylar düşünüldü. Yemeklerdeki detaylar, iki Kore ülkesi ve Japonya ile ilgili sembolik özellikler de taşıyor. Ancak hazırlanan menüdeki bir detay tartışma yarattı.

        REKLAM

        Japonya, Güney Kore'den zirvede tertip edilecek akşam yemeğinde 'mango mousse' tatlısını yeniden gözden geçirmesi talebinde bulundu. Tatlının üzerinde Seul ve Tokyo arasındaki tartışmalı adaları da içeren bir Kore Yarımadası haritası süslemesi bulunacak olması Japonya’yı yeniden endişelendirdi.

        'Halk Baharı' adı verilen Mousse tatlısının tanıtımında üzerinde Japon Denizi'ndeki iki ülke arasında yer alan ve Seul'un Doğu Denizi olarak adlandırdığı iki adanın resmi bulunduğu görülüyor. Adalar Japonya'da Takeshima ve Güney Kore'de Dokdo olarak adlandırılıyor.

        Japonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, Japonya'nın bunu protesto ettiğini söyleyerek, "Çok üzücü bir durum. Bu tatlının sunulmamasını rica ettik"dedi.

        KİM JONG UN'A JEST

        Güney Kore Cumhurbaşkanlık Sarayı olan Mavi Saray'dan yapılan açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae In'e zirvede Kore esintili İsviçre röstisi sunulacağı belirtildi. Kızartılmış patates yemeği olan İsviçre röstisinin Kim Jong Un'un çocukluğunu İsviçre'de geçirmesine yönelik bir jest olduğu belirtildi.Menüde ayrıca İsviçre çikolatası, makaron ve İsviçre anıları adı verilen cheesecake de bulunuyor.

        Mavi Saray'ın zirvede tertip edilecek akşam yemeğinin menüsünü duyurduğu açıklamada ayrıca akşam yemeğinde ayrıca gençliğini geçirdiği Güney Kore sahil kenti Busan hatırası olarak yassı deniz balığından yapılan fırında Dülger balığı ikram edilecek.

        Moon'un Sözcüsü Kim Eui Kyeom, "Başkan Moon Jae-in, menüde Okryu Gwan restoranından Pyongyang usulü soğuk erişteler bulunmasını talep etti. Kuzey Kore de bu talebi memnuniyetle kabul etti. Buluşma menüsü, ulusumuzun barış ve birleştirme isteğini yansıtacak" dedi.

        Menüde ayrıca Pyongyang'ın ünlü şefi tarafından hazırlanacak Naengmyeon isimli soğuk erişte ve soğuk et çorbası da bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ