Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Kuzey Kore lideri Kim bir kez daha Çin’de

        Çin devlet medyası, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un Çin'e bugün bir ziyaret gerçekleştireceğini, ziyaretin yarın sona ereceğini duyurdu. Basına yansıyan haberlerde, Pekin'deki hava hareketliliğine dikkat çekilirken, Kim'in uçağının havaalanına indiği belirtildi.

        Singapur'da geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump ile tarihi bir görüşme yapan Kuzey Koreli liderin, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i söz konusu görüşmeye dair bilgilendireceği ifade ediliyor.

        Kim Jong Un, böylelikle Xi Jinping ile üçüncü kez bir araya gelecek. Mart ayında Pekin2e gizli bir ziyaret gerçekleştiren Kim, mayıs ayı başında da Çin'in Dalian şehrinde bir kez daha Xi Jinping ile buluşmuştu.

        REKLAM

        Diğer yandan, ABD Savunma Bakanı Mike Pompeo da geçen hafta Çin'i ziyaret etmişti. Pompeo'nun Çinli muhataplarıyla yaptığı görüşmelerde, Kuzey Kore nükleer krizinde atılacak adımlar da ele alınmıştı.

        Çin Merkez Televizyonunun (CCTV) haberine göre, Çin Devlet Başkanı Şi, iki günlük ziyaret çerçevesinde Çin’e gelen Kuzey Kore lideri Kim’i başkent Pekin’deki Tienanmın Meydanı’nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda resmi törenle karşıladı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından Kim ve Şi heyetlerarası görüşmelere geçti.

        Çin Devlet Başkanı Şi, bir süredir ilgili tarafların çabaları altında Kore Yarımadası sorununun diyalog ve müzakere ile çözümünü amaçlayan doğru çizgisine döndüğünü ve yarımadadaki mevcut durumun barış ve istikrar yönüne doğru ilerlediğini ifade ederek, "Yoldaş Kim, yarımadanın nükleerden arındırılması, barışının korunması için olumlu çabalar harcadı." diye konuştu.

        Singapur'daki Kim-Trump zirvesinde sorunun çözümü için önemli bir adım atıldığına dikkati çeken Şi, “Kuzey Kore ve ABD'nin zirvede varılan olumlu sonuçları uygulamasını ve ilgili tarafların yarımadanın barış sürecinin ilerlemesini ortaklaşa teşvik etmesini umuyoruz. Çin her zamanki gibi yapıcı katkıda bulunmaya devam edecek." dedi.  

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ