Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un Çin ziyareti açıklandı

        Tahminler doğru çıktı, Pyongyang'tan Pekin'e giden yüksek korumalı trenin içinde Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un olduğu duyuruldu. Kim Jong-un, Çin lideri Şi Cinping ile yaptığı görüşmede ABD ile Güney Kore'nin barış sağlaycısı bir atmosfer yaratması durumunda Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılacağı sözünü verdi.

        Kim Jong-un bu sözleri birkaç ay önce nükleer savaş tehlikesinin eşiğindeki bölge için bir rahatlama dönemine işaret ediyor.

        Şinhua ajansı, Kuzey Kore İşçi Partisi Komitesi Başkanı ve Devlet Konseyi Başkanı Kim Jong-un'un,Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı ŞiCinping'in daveti üzerine 25-28 Mart'taÇin'e resmi olmayan bir ziyaret gerçekleştirdiğini duyurdu.

        Kim'inÇinziyareti sırasında Şi ile bir araya gelerek ikili ilişkiler, Kore Yarımadası'ndaki gelişmeler, Kuzey Kore'nin Güney Kore ve ABD ile ayrı ayrı yapacağı liderler zirvelerine ilişkin konuların görüşüldüğü aktarıldı.

        Kim Jong-un, Devlet Başkanı Şi ile görüşmesinde, "Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılmasının değişmez tavırları olduğunu" söyleyerek, "Kuzey ve Güney Kore ilişkilerinin karşılıklı barış ve iş birliği ilişkisi düzlemine getirmeye yönelik kararlığını" vurguladı.

        Çin Ulusal Haber Ajansı Şinhua'nın haberine göre, Xi Jinping'in daveti üzerine Pekin'e diplomatik bir trenle gelen Kim Jong Un, gayriresmi ziyareti sırasındaKoreyarımadasının nükleer silahsızlanması konusunda uzlaşıldığını veKuzeyKore'nin barış görüşmeleri için inisiyatif aldığını belirtti ve şunları söyledi: "Koreyarımadasının nükleer silahsızlanması, GüneyKoreve ABD iyi niyetli çabalarımıza yanıt verir, barış ve istikrar sağlayıcı bir atmofer yaratır ve eş zamanlı olarak barışın gerçekleşmesi için önlemler alırsa mümkündür."

        REKLAM

        "Güney Kore ve ABD liderleri ile bir araya gelerek diyalog kurmaya hazır olduğunu" dile getiren Kim şunları kaydetti:

        "Güney Kore ve ABD bizim iyi niyetli çabalarımıza karşılık verir, barış ve istikrara katkı yapacak bir atmosfer oluşturmaya yardımcı olursa, Kore Yarımadası'nın nükleer sorunu çözüme kavuşabilir.Çin'in stratejik diyaloğu güçlendirmesini, müzakere ve diyalog havasının Kore Yarımadası'na getireceği istikrar ve barış yönlü ılımlı havayı ortaklaşa korumasını umuyoruz."

        "YAPICI VE AKTİF ROL ALMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

        Çinlideri Şi ise Pyongyang yönetiminin sorunları diyalog ve müzakere yoluyla çözme konusunda ortaya koyduğu iradeyi takdir ettiklerini anlatarak, "Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması, bölgede barış ve istikrarın korunması amacıyla yapıcı ve aktif rol oynamayı sürdüreceklerini" belirtti.

        Japon NTV televizyonu ve yayın kuruluşu NHK, alışılmadık biçimde korunan özel bir trenin pazartesi günü Pekin'e geldiğini, trende üst düzey bir heyet bulunduğunu ve kentte güvenliğin artırıldığını duyurmuş, haberin ardından Kuzey Kore lideri Kim veya Kim'in kız kardeşinin bir heyetle trenleÇin'e geldiğine yönelik haberler çıkmıştı.

        REKLAM

        ÇinDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, dün düzenlediği basın toplantısında, söz konusu haberlere ilişkin kendisine yöneltilen sorulara, "Bahsettiğiniz konudan bir şey anlamıyorum. Bir bilgi olursa yayımlarız." yanıtını vermişti.

        Kuzey Kore lideri Kim'in nisan ayı sonunda Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, mayıs ayına kadar da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesi planlanıyor.

        Kim'inÇinziyareti, aynı zamanda göreve başladığı 2011'den bu yana yaptığı ilk yurt dışı ziyareti oldu.

        ÇİN'DEN YOĞUN KUZEY KORE MESAİSİ

        Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması ve Güney Kore ile Kuzey Kore ilişkilerinin normalleşmesi konusunda yoğun diplomatik mesai yapılırken Çin Devlet Müşaviri Yang Cieçı'nın yarın Güney Kore'ye gideceği bildirildi.

        Kuzey Kore lideri Kim Jong-un yılbaşında Güney Kore ile görüşmelere açık olduğu mesajını vermesinin ardından Kore Yarımadası ekseninde Çin'in, Güney Kore ve Kuzey Kore ile temasları sıklaşıyor.

        Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki ılımlı atmosfer kendini hissettirirken, ülkede "en üst seviye diplomat" görevini üstlenen Yang’ın, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in başta olmak üzere Güney Koreli bazı üst düzey yetkililerle görüşeceği ve Kuzey Kore ile Çin liderlerinin Pekin buluşması hakkında Güney Kore tarafını bilgilendireceği kaydedildi.

        Devlet Müşavirliği, ülkedeki devlet hiyerarşisinde Çin başbakanı ve başbakan yardımcılarının altında, bakanlıkların ise üstünde bir pozisyon olarak yer alıyor.

        DİYALOG VE MÜZAKERE VURGUSU

        Kore Yarımadası'nda Pyongyang yönetiminin nükleer denemelerden vazgeçmesi ve Güney Kore ile ilişkilerini düzeltmesi için mesafe kaydedilen süreç sonrası Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Çin'e yaptığı beklenmedik ziyaretinde bu yönde olumlu mesajlar kaydedildi.

        Kim'in, iktidara geldiği 2011'den sonra yaptığı ilk yurt dışı gezisi olan bu resmi olmayan ziyaretinde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Pekin'deki görüşmede yaptığı "diyalog ve müzakere" vurgusu dikkati çekti.

        KORE YARIMADASI'NDAKİ NÜKLEER SORUNU İÇİN OLUMLU SİNYALLER

        Kuzey Kore lideri Kim'in "Güney Kore ve ABD bizim iyi niyetli çabalarımıza karşılık verirse, Kore Yarımadası'nın nükleer sorunu çözüme kavuşabilir." ifadesi, Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması yönündeki ılımlı havayı güçlendirmiş oldu.

        Çin resmi basınınca "çok başarılı" olarak nitelenen görüşmede Pyongyang ve Pekin'in geleneksel dostluk ilişkisine de vurgu yapılırken, Çin liderinin, "süreçte aktif ve yapıcı rol oynamaya devam edeceğinin" altını çizdi.

        Yarımadanın nükleerden arındırılması konusunda nisan ayı sonunda Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, mayıs ayına kadar da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmeyi planlayan Kim'in, Pekin'e yaptığı ziyaret ayrıca kendisi için her zaman "ağabey" rolünü üstlenen Çin'in de desteğini alması açısından uluslararası kamuoyuna önemli mesajlar verdi.

        Ziyaret süresince Kim'in Pekin ziyaretini "yakından takip ettiklerini" vurgulayan Seul yönetimi ise Kim-Şi görüşmesinin bölgede barış ve istikrar açısından "son derece olumlu" karşılandığı açıklamasını yaptı.

        ÇİN'İN THAADKAYGISI

        Pekin yönetiminin, Kim'in Moon ile nisanda, Trump ile de mayısa kadar yapacağı görüşmelerinde Kuzey Kore odaklı yoğun diplomatik mesaisini sürdürmesi bekleniyor.

        Çin, ABD'nin Kuzey Kore nükleer tehdidine karşı Güney Kore'de konuşlandırmayı planladığı Yüksek İrtifa Bölge Hava Savunması (THAAD) füze sistemi ile Washington ve Seul yönetimlerinin bölgede yoğunlaştırdığı ortak askeri tatbikatlara sert dille tepki gösteriyordu.

        Nükleer meselesinin diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi çağrısı yapan Pekin yönetimi, ABD lideri Trump'ın bu konuda Pyongyang üzerinde "yeteri kadar baskı kurmadığı" eleştirilerine hedef oluyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ