Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Limon ağaçlı kütüphaneye yoğun ilgi!

        Gümüşhane'ye yaklaşık 50 yıl önce atanan bir polis memurunun evinde bakamadığı için Karaer Mahallesi'ndeki İl HalkKütüphanesi'ne bıraktığılimonağacı zaman içinde büyüdü.

        AA'nın haberine göre yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki 3 katlı binanın içinde 22 metre yüksekliğe ulaşarak dalları içeri doğru kıvrılan ağaç, ziyaretçilere farklı bir ortamda kitap okuma imkanı sunuyor.

        Büyüyüp serpilmesi dolayısıyla zaman zaman görevlilerce budanarak daha da uzaması önlenen ve bakımı yapılanlimonağacı belirli dönemlerde meyve veriyor.

        Kütüphanedekilimonağacının meyvelerini ziyaretçilerin dilediklerinde almasına izin veriliyor.

        REKLAM

        Gümüşhane İl HalkKütüphanesi Müdürü Sümmani Akhan, yaptığı açıklamada,limonağacınınkütüphanenin zemininin toprak olduğu dönemde kentten tayin nedeniyle ayrılan bir polis memuruncakütüphaneye bırakıldığını söyledi.

        Ağacınkütüphaneiçine dikilerek yaşatıldığını aktaran Akhan, "Limonağacı binanın ışık alması dolayısıyla bina içerisinde serpilmiş ve büyümüş. Sanıyorum kapalı alandaki en büyüklimonağacı özelliğini taşıyor. Son yıllarda biraz meyve verimi düşmüş olsa da her yıl meyvesi olur." dedi.

        Akhan,limonağacını, her yıl bakımını düzenli yaparak yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, bazı kişilerin sadecelimonağacını görmek için dahikütüphaneyi ziyaret ettiğini anlattı.

        Kütüphaneiçerisindelimonağacının ilgi çekici olduğuna işaret eden Akhan, "Ziyaretçilerimizden süreklilimonağacı ile ilgili sorularla karşılaşıyoruz.Limonağacıkütüphanemizle özdeşleşerek bizim bir sembolümüz haline geldi. Ağaçtakilimonları daha çok okuyucular alıyor. Biz onlara bu manada bir kısıtlama koymuyoruz.Kütüphanemize farklı bir hava katıyor." diye konuştu.

        REKLAM

        Akhan, ziyaretçilerinlimonağacı önünde özçekim yapmayı ihmal etmediklerini sözlerine ekledi.

        "KİTAP OKURKEN KENDİMİZİ BAHÇEDE GİBİ HİSSEDİYORUZ"

        Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Ömer Faruk Kat da ders çalışmak ve kendini geliştirmek maksadıyla sık sıkkütüphaneyi kullandığını söyledi.

        Kütüphaneyi ilk ziyaret ettiği sıradalimonağacını gördüğünde şaşırdığını ifade eden Kat, "Limonağacının burada olması içeriye ferah bir koku veriyor. İçaçan bir kokusu var. Çiçek açtığı zaman içimizi açıyor. Kitap okurken kendimizi bahçede gibi hissediyoruz.Limonları bazen alıp evimize götürdüğümüz oluyor." dedi.

        Kütüphanede 30 yılı aşkın süredir görev yapan Sıtkı Gül iselimonağacının uzun yıllarkütüphaneiçinde yer aldığını aktardı.

        REKLAM

        Limonağacınınkütüphaneiçinde farklı bir doğal güzellik sunduğuna işaret eden Gül, "1968 yılından beridir bu ağaç burada.Limonlarını misafirlerimiz ve öğrenciler alıyor. Budamayı kendi çapımızda biz yapıyoruz. Ziyaretçilerce enteresan karşılanıyor. Çalışma ortamımız daha rahat oluyor. Okuyucu için farklı bir ortam sunuyor." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ