Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Son dakika: Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: Hariri Lübnan'a dönsün!

        Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Suudi Arabistan elçisiyle yaptığı görüşmede Başbakan Saad Hariri'nin ülkesine dönmesini istedi.

        Avn, Suudi elçiye, Hariri'nin istifa şartlarının kabul edilemez olduğunu belirtti.

        Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Velid Buhari'ye, Riyad'daki Saad Hariri'nin Lübnan'a dönmesi gerektiğini söylediği bildirildi.

        Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Avn'ın Beyrut'taki Baabda Sarayı'nda kabul ettiği Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Buhari'ye, Saad Hariri'nin Lübnan'a dönmesi gerektiğini ve Hariri'nin istifasının kabul edilemez olduğunu aktardığı ifade edildi.

        Lübnan'daki bazı basın organları, bu görüşmeyi, "Lübnan, Hariri'nin Lübnan'a gelmesine izin verilmesini Suudi Arabistan'dan talep etti." şeklinde yorumladı.

        Ülkedeki uluslararası ve yerel basında, Hariri'nin zorla istifa ettirildiği ve Riyad'da ev hapsinde tutulduğu iddiaları her geçen gün daha fazla gündeme geliyor.

        Buhari ile görüşen Avn, daha sonra Lübnan'daki bazı büyükelçilerden oluşan Uluslararası Lübnan Destek Grubunu kabul etti.

        Büyükelçiler ile Avn arasında gerçekleşen toplantıda, Hariri'nin istifası sonrası yaşanan sürecin ve bundan sonra nasıl bir yol izlenilmesi gerektiğinin ele alındığı bildirildi.

        Açıklamada Avn'ın şu ifadelerine yer verildi:

        "Hariri'nin şu an bulunduğu şartlardan dolayı endişeliyiz. Kendisi Lübnan'a dönmeli ve istifa gerekçelerini açıklamalıdır. Bunu yapmadığı sürece istifası geçerli değildir."

        Görüşme sonrası Uluslararası Lübnan Destek Grubu tarafından yapılan yazılı açıklamada, gruptaki büyükelçilerin Lübnan'ın istikrarı için yardıma hazır olduklarını ve mevcut krizin çözümünde Cumhurbaşkanı Avn'a destek vereceklerini ilettikleri aktarıldı.

        Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Baabda Sarayı'nda bugün, Çin, Katar, Suriye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Mısır'ın Lübnan Büyükelçilerini ayrı ayrı kabul etti.

        "BAŞBAKAN HARİRİ, SUUDİ ARABİSTAN'DA ALIKONULDU"

        Lübnanlı bir üst düzey hükümet yetkilisi Suudi Arabistan'ın geçtiğimiz günlerde istifa eden Başbakan Saad Hariri'yi zorla alıkoyduğunu söylemişti.

        Hükümet yetkilisi, Hariri'nin Lübnan'a geri dönmesi için uluslararası toplumun baskı yapması gerektiğini söylerken, "Hariri'nin özgürlüğünü kısıtlayarak onu Riyad'da tutmak, Lübnan'ın egemenliğine bir saldırıdır. Bizim itibarımız, onun itibarıdır. Onu Beyrut'a döndürmek için yabancı devletlerle birlikte çalışacağız" ifadelerini kullanmıştı.

        REKLAM

        Öte yandan Al Manar TV'nin haberinde, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, Hariri'nin istifasıyla ilgili 'gizemi' çözmek için diplomatik bir yaklaşım geliştireceği belirtilmişti.

        Lübnan'dan istifa eden başbakanın ülkeye dönmesine yönelik açıklamalar gelirken, Hariri'nin ofisinden de bir açıklama yapıldı. Açıklamada Saad Hariri'nin Riyad'daki Fransa Büyükelçisi'yle bir araya geldiği, ilerleyen günlerde AB, İngiltere ve ABD'den diplomatlarla da buluşacağı açıklanmıştı.

        Hariri, geçtiğimiz Cumartesi günü gittiği Riyad'da istifa etmiş ve can güvenliğinden endişe ettiğini söylemişti.

        Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Hariri'nin ülkeyi terk etmekte özgür olduğunu belirtmişti ancak Hariri, Beyrut'a dönmedi. İstifasının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne de giden Hariri, ardından yeniden Riyad'a dönmüştü.

        SUUDİ ARABİSTAN: LÜBNAN'DAKİ VATANDAŞLARIMIZ ÜLKEYİ TERK ETSİN

        Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, " Lübnan'daki Suudi Arabistan vatandaşlarının ülkeyi terk etmesi" istendi.

        REKLAM

        Hariri'nin partisi olan Gelecek Hareketi Partis, Başbakan Saad Hariri'nin acilen ülkesine dönmesi gerektiğini söyledi.

        Hariri'nin geri dönüşünün Lübnan'ın iç ve dış dengesine ve Lübnan'ın meşruiyetine saygı göstermek için gerekli olduğunu söyleyen Parti yetkilileri, Hariri'yi Lübnan hükümetinin Başbakanı olduğunu ve Hariri'nin liderliğini tam olarak desteklediklerini açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ