Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Tarık Akan son yolculuğuna uğurlandı

        Kanser tedavisi gören ve geçtiğimiz gün 66 yaşında hayata gözlerini yuman usta sanatçı Tarık Akan, bugün düzenlenen törenlerin ardındanZuhuratbaba Mezarlığı'nda toprağa verildi.Sanatçının cenazesi, yoğun kalabalık nedeniyle güçlükle götürüldü.

        Yeşilçam'ın usta oyuncusu Tarık Akan için Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi. Akan'ın cenazesi Teşvikiye Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından kortej eşliğinde doğup büyüdüğü Bakırköy'e götürüldü.

        Saat 14.00'te Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde ilk tören yapıldı. Tarık Akan'ın sanatçı dostları ve Yeşilçam sanatçıları, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da törene katıldı.

        Taş Mektep öğrencilerinde oluşan koro, Akan için besteleri seslendirirken, ardından ünlülerden oluşan bir koro da sahneye çıktı. Ünlülerden oluşan koro "Yiğidim Aslanım" parçasını seslendirdi. Piyanist Fazıl Say da piyanonun başına geçerek Tarık Akan'ın en sevdiği parçaları çaldı.

        Tören Nebil Özgentürk'ün hazırladığı bir mini belgeselle başladı. Yaklaşık 1 buçuk saatsüren törende Tarık Akan'ın yakın dostu Rutkay Aziz, kızı Özlem Üregül ve Taş Mektep'in müdürü Ali Akdoğan birer konuşma yaptı.

        İZDİHAM YAŞANDI

        Tarık Akan'ın çok sayıda seveni, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda yapılantörenin başlamasından saatler önce tiyatro binasına geldi. Fazıl Say ve Zülfü Livaneli sahneye çıkarak prova yaptı. Salonun kapısının saat 13.00 de açılmasıyla birlikte izdiham yaşandı.

        Bir kadın izdiham nedeniyle baygınlık geçirdi. Tarık Akan'ı son yolculuğuna uğurlamak için salona gelenler onu kaybetmenin acısını yaşadıklarını belirtti.

        Ünlü sanatçının ailesinin isteği üzerine Tarık Akan'ın cenazesinin tören alanına getirilmedi.

        ZÜLFÜ LİVANELİ: AĞAÇLAR AYAKTA ÖLÜR, DİMDİK GİTTİ

        Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen törende HABERTÜRK TV'ye konuşan Zülfü Livaneli, Tarık Akan için, "Tarık halkın gönlüne gömüldü. Kaç milyon kişi burada olmak istiyor ama bu salona sığmadı. Hakikaten yufka yürekli, kahramandı, yiğitti. Tarık Akan halkın kalbine gömülmüştür.70'lerde tanıdım ben onu. Salon artisliğinden hakiki büyük sanatçılığına dönüşme dönemiydi. Maden filminde tanıdım onu. Kan, sürü, yol filminde, 4 filmde çalıştım. Tarık Bin Ziyad'a benzettim, gemileri yaktı, halk nehrine girdi. Ağaçlar ayakta ölür, dimdik gitti" dedi.

        KIZI ÖZLEM ÜREGÜL BABASI TARIK AKAN'I ANLATTI

        Tarık Akan'ın kızı Özlem Üregül şunları söyledi:

        "Onca film belgesel şöhretin arasında bizimle hiç aksatmadan tüm sevgisiyle ilgilendi babam ne düşünüyorsa onu yaşardı.

        Hayattaki duruşunu kişisel hayatına da yansıtırdı. Biz üç kardeşiz bizi hepimizi ayrı ayrı çok sevdi ve her zaman bizi eşit sevdi. Babamın en değer verdiği kardeşler arası eşitliktir. Bize eşitlik duygusunun ailede başlatdğın öğretti. Türkiye biz büyük kocaman bir aileyiz ve hepimiz sevgide birleşiyoruz. Babamı her kesimden her yöreden insan sevdi. Babam Türkiye'nin her yöresini çok iyi bilirdi.

        Çocukluğunu Erzurum, Kayseri olmak üzere Anadolu'nun bir çok şehrinde son filmi Kars olmak üzere Türkiye'nin bir çok şehrinde film ve belgeseller çekti. Hepinizin sözcüsü olmaktı amacı. Bunları yaparken de sevenlerinin sizin sevgisini her zaman arkasında hissetmek istedi.

        Babam şimdi bu bayrağı bize devretti.Bu bayrak çoğalarak devam edecek. Babam benim güzel babam sevgiyle sonsuzluğa..."

        ŞAİR ATAOL BEHRAMOĞLU TARIK AKAN'A VEDA ETTİ

        Akan'ın yakın dostu Şair Ataol Behramoğlu"Eşsiz Cumhuriyet aydını arkadaşımızı sevgili Tarık Akan'ımızı böylesine karanlık bir zamanda son yolculuğuna uğurlarken yaşamlarımız pahasına da olsa onun okulunun öğrencileri olarak Cumhuriyetimizin ölümüne asla izin vermeyeceğimize bir kez daha ant içiyoruz" dedi.

        ZEKİ İRFANOĞLU: CANIMIN YARISINI KAYBETTİM

        Tarık Akan'ın yakın arkadaşı Zeki İrfanoğlu yaptığı konuşmada,"Tarık'la 52 senelik arkadaşlığımız var. 52 senenin her gününde görüştük. Bir insan dostunun arkasından ne konuşabilir ki? Ne söyleyebilir ki? sizler bir sanatçı kaybettiniz ben canımın yarısını kaybettim" ifadelerini kullandı.

        RUTKAY AZİZ TARIK AKAN'A VEDA ETTİ

        Sanatçı Rutkay Aziz, "Tarık, Türkiye'nin Tarık Akan'ı ama benim bizim Bakırköylü, devrimci, canım, ciğerim canımıniçi arkadaşım yani" dedi. Aziz şunları söyledi:

        "Tarık sizleri çok seviyordu eminim sizlerde onu çok seviyordunuz ve sizlerden sadece ailesi olarak özellikle gelmenizi rica ettik. Sizler sadece Tarık'ı anmaya gelmediniz Türkiye'nin içinde bulunduğu bu alçak koşullarda geleceğin umuduna geldiniz.

        Tarık, Türkiye'nin Tarık Akan'ı ama benim bizim Bakırköylü, devrimci, canım, ciğerim canımıniçi arkadaşım yani. Ve onun veda edişiyle bizden de bir parça bugün Zuhuratbaba'ya gidiyor.

        Ben onu 67 yılında Bakırköy Lisesi'nin tuvaletinde tanıdım, sigara içerken. İkimizde sigaradan gidiyorduk zaten ben basket takımı kaptanıydım onu gördüm uzun boylu biri "Kardeş basket oynar mısın?" dedim ben anlamam dedi. Bende "bende anlamıyorum zaten derslerden kaytaracağız dedim böylece tanışmış olduk. Tarık öylesine ilkeli, onurlu gururlu ödün vermeyen kavgacı bir adamdı.

        Tarık üç şeye toz kondurmazdı. Bir Mustafa Kemal, iki Nazım Hikmet, üç İlhan ağabeyimiz, İlhan Selçuk ağabeyimiz. Sonra sinemaya geçince tabiki Yılmaz Güney ve ona önemli katkı sağlayan genç yaşta yitirdiğimiz tiyatro adamı olan Vasıf Öngören onun sevdalısıydı. Işıklar içinde yatsın..." dedi.

        SEVENLERİ TEŞVİKİYE'DE TOPLANDI

        Türk sinamasının önemli aktörlerinden Tarık Akan için Teşvikiye Camisi'nde cenaze namazı kılındı.Akan için ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazı için onbinlerce vatandaşlar toplandı. Cenaze namazı için vatandaşlar saf tutarken, izdiham nedeniyle kalabalık arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı.

        EDİP AKBAYRAM: TARIK AKAN CESURDU, BİR GÜNDE ÖLDÜ

        Sanatçı Edip Akbayram, Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen cenaze töreninde HABERTÜRK TV'ye şunları söyledi:

        "Yaşamı terk ederken dik durmak çok önemlidir. Bunu başaranlardan birisidir. Onuruyla, sanatçı kişiliğiyle. Bu ülkenin sanatçısı olmuştur. Tarık Akan cesurdu bir günde öldü, korkaklar her gün ölüyor. Dostumdu, dostuyum. Onurluyum, bu onuru yıllarca taşıyacağım. Sanatçı durması gerektiği yeri bilmelidir. Benim yerimde o, onun yerinde ben durmuşumdur.

        Tarık'ın yapacağı daha çok şeyler vardı, erken ölüm. Tarık bıraktığı eserleriyle yaşayacaktır, sanatçılar ölmez."

        BAKIRKÖY'EDEFNEDİLDİ

        Akan, daha sonra kortej eşliğinde Bakırköy'deki Zuhuratbaba Mezarlığı'na götürülerek defnedildi. Binlerce seveni Bakırköy'de Tarık Akan'ın cenazesini karşıladı.

        Akan için ikamet ettiği Bakırköy'de de özel hazırlık yapıldı. Bakırköy Belediyesi, saat 17:00'de Bakırköy Dikilitaş'tan başlayıp Özgürlük Meydanı'nda sona erenbir anma programı düzenledi. Törene CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ