Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler H. Bunu Konuşuyor TRT'nin sevilen dizisi Diriliş Ertuğrul 26.bölüm sezon finali ile izleyicisine veda etti

        Her bölümüyle izleyicisini ekrana kilitlemeyi başaran TRT'nin sevillen dizi Diriliş Ertuğrul 26. bölümü ile ekranlara veda etti. Dizinin sezon finalinde merak uyandıran, süpriz sahneler yayınlandı. Süleyman Şah'ın ölümü en etkileyici sahne oldu. Hayme ana Obanın geleceği hakkında bilgiler verdi.

        Diriliş Ertuğrul 26.bölüm sezon finalinden detaylar...

        Kayı alpleri büyük bir fetih ve zaferle obalarına dönmüşlerdir. Ancak Tapınakçıların ortadan kaldırılması obaya beklenen huzuru getirmeyecektir. Titus kaleden kaçmayı başarmıştır. Üstad seçildiği gün yaşadığı büyük yenilgi ve kardeşi Bisol'ün Ertuğrul tarafından öldürülmesinin intikamını almak için her şeyi göze almıştır.Pervasızca Kayı Obasına sokularak Gündoğdu'yu öldürmeye teşebbüs eder. Ne var ki oba tarafından lanetlenen Selcan kocasını kurtarmak için kendi gövdesini siper eder.

        Ertuğrul bir yandan Titus tarafından ailesine gelecek tehditi bertaraf etmeye çalışırken bir yandan da Fırat Nehri yakınlarında bir kervansarayda gerçekleşecek olan önemli bir görüşmeye gitmek için babası ve ağabeyi ile yola çıkar. Bu görüşmenin nedeni, Kayıların başına bela olacak yeni tehdit Moğollardır. Oğuz beyleri ve Selçuklu temsilcisi Celalettin Karatay ile buluşma gerçekleşir. Ancak Titus, Oğuzlar için hayati öneme sahip bu toplantıyı sabote etmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır.

        Obaya dönüş yolunda ise Kayılar Caber Kalesi yakınlarında Fırat Nehrini geçerken Süleyman Şahın atının üzerinden nehre düşmesiyle sarsılacak, hiç beklemedikleri bir gerçekle yüzleşmek zorunda kalacak ve her şey bir anda altüst olacaktır.

        Süleyman Şah kimdir?

        Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesidir. 1200’lü yıllarda Moğol istilası üzerine yaklaşık 50 bini bulan tebaasıyla Anadolu’ya gelmiş ve Fırat kıyısına yerleşmiştir. Haçlı Seferlerine karşı Filistin’e gitmek isterken bugünkü Suriye’de, 1227 yılında Fırat Nehri’nde boğulmuştur. Süleyman Şah ve iki muhafızı, bugünkü sınırımıza takriben 100 km mesafede olan Caber Kalesi’ne defnedilmiştir.

        Süleyman Şah Türbesi ve Süleyman Saygı Karakolu neden önemlidir?

        Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasıdır.

        Süleyman Şah Türbesi ile Süleyman Şah Saygı Karakolu ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasıdır.

        Türbe'de Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi'nin büyükbabası ve Ertuğrul Gazi'nin babası Süleyman Şah'ın ve iki askerinin naaşları bulunmaktadır.Türbede yatan Süleyman Şah'ın Osman Gazi'nin büyükbabası olan Süleyman Şah değil, I. Kılıçarslan'ın babası Kutalmışoğlu Süleyman olabileceği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.

        Şah Fırat Operasyonu

        Şah Fırat Operasyonu, 22 Şubat 2015'te Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen, Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan 38 personelin Türkiye'ye getirilmesi ve türbe içerisinde bulunan Süleyman Şah ve iki muhafızının naaşı ile diğer eşyaların Suriye'nin Eşme köyüne taşınmasıyla sonuçlanan operasyon.

        Şah Fırat operasyonu ile Türk Silahlı Kuvvetleri Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan 38 personeli ülkeye geri getirmek için Suriye'ye girdi. Operasyonda 572 asker ve 20. Zırhlı Tugay’a bağlı M-60 A3 tipi 50 adet tank ile birlikte sınırda devriye görevi yapan F-16 uçakları görev aldı. Türbede bulunan Süleyman Şah'ın naaşı ve diğer manevi değeri bulunan eşyalar alındıktan sonra Süleyman Şah Türbesi ve yakındaki karakol patlayıcılarla havaya uçuruldu.Türbe imha edildikten sonra bölgedeki Türk askerleri, Şanlıurfa üzerinden Türkiye'ye girdi. Operasyonda bir asker iş kazası sonucunda hayatını kaybetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ