Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler H. Bunu Konuşuyor Zeki ve Metin projesi neden suya düştü?

        GENÇLİĞİMİN kahkaha prensleriydi onlar... ‘Zeki-Metin’ dendi mi akan sular dururdu! Yanarım yanarım Haldun Taner’li ilk yıllarına yetişemediğime yanarım. O günlerde kısa pantolonla mahallede top koşturuyorduk, bu tiyatro merakı ergenlik çağında geldi üzerimize... Ama sonraları rahmetli Taner’in yazdığı ‘Beyoğlu Beyoğlu’ gibi unutulmaz oyunlarını da defalarca betamax video kasetlerden izlediğimi hatırlıyorum. O efsane haline gelen Devekuşu Kabare adını da Taner koymuş... İki büyük ustanın, yıllar sonra dev bir projeyle yeniden Devekuşu Kabare’yle bir araya geleceği söylenmişti...

        İZZET ÇAPA YAZDI-HT MAGAZİN

        Zeki Alasya’yla Metin Akpınar’ın 20 yıl sonra yine aynı isim altında bir araya geleceğini öğrenince nasıl sevindiğimi anlatamam. Sonra bu projenin iptal olduğunu duyunca hissettiğim hayal kırıklığını da...

        Bu ayrılığın nedeni hakkında duyduklarımı aktaracağım ama önce biraz malumatfuruşluk yapalım.

        Efendim, merak edip dururdum bu ‘Devekuşu’ adı nereden çıkmış diye. Yok yok bu sefer Gargamel’e filan sormadım. Harbiden Google gazeteciliği yaptım. Meğer Haldun Taner’in, 1960’lı yılların sonunda Milliyet Gazetesi’nde ‘Devekuşuna Mektuplar’ adlı bir köşesi varmış. Zaten tiyatroyu kuran da Zeki-Metin değil, rahmetli Taner. Bizim usta komedyenler de o günlerin pırıl pırıl genç iki oyuncusu.

        Devekuşu’nun en büyük özelliği de Türkiye’de ilk kabare tiyatrosu olması. Yaş hafif ‘kemale erdiğinde’, Sıraselviler’deki o küçücük salonda, bir masaya oturup abiler ablalar içkilerini içerken kolamı yudumlayıp Zeki-Metin’i seyretmişliğimiz bile vardır söylemesi ayıp. Ve derken üniversite yıllarım geldi. O dönem, nafakamı çıkarmak için ‘videoculuk’ yaparken kader bana onların video kasetlerini korsan olarak kiralamayı bile nasip etmişti. Bu da yetmez, geceleri evde o kasetleri kıkır kıkır gülerek izlerdim.

        YAPIMCILAR AKPINAR’I İKNA EDEMEMİŞ

        Aradan yıllar geçmesine rağmen ikisi de ayrı ayrı başımızın tacı oldular. Fakat ne yalan söyleyeyim, hiçbir zaman o eski tadı yakalayamadım. İşte o yüzden bu yeniden bir araya gelmeleri fikri müthiş heyecanlandırmıştı beni. Ama tam bir lezzet sofrasına oturmak üzereymiş gibi ağzımı şapırdatırken, kötü haber geldi: Hakan Altıner’in sahneye koyacağı ‘Dün, Bugün, Yarın’ isimli oyun, Zeki ve Metin’in arasında tartışma çıktığı için iptal edilmiş. Hatta haberlerde, Metin’in “Proje durduruldu” dediği bile yazıyordu. Sonra Zeki Alasya bir açıklama yaptı; “Metin’le aramızda bir anlaşmazlık yok” diye ama sonunda olan, o güzelim birlikteliğe oldu.

        Efendiiiim... Şimdi gelelim bu konuda duyduklarıma. Denen o ki anlaşmazlık Zeki ve Metin arasında değil de Metin’le yapımcılar arasında çıkmış. Metin, ortağının yanında olmadığı bir gün “Zeki kaç para alırsa ondan 300 bin lira fazla isterim” diye bir şart koşmuş yapımcılara. Onlar da “Sponsorlardan gelecek parayla öderiz” demişler ama Akpınar’ı ikna edememişler. Durum böyle bir çıkmaza girince proje de suya düşmüş.

        ZARAR NASIL TELAFİ EDİLECEK?

        Peki yapımcılar şimdiye kadar harcadıkları paranın zararını nasıl telafi edecekler? Taraflar mahkemelik olacaklarmı? Eh bu soruların yanıtlarını da birinden öğrenmem gerekiyordu... Yanılmadınız. Bu kez yine Şirinler’in belalısını aradım. Yani bizim Gargamel’i... Olayı sordum; anlattıkları biraz olsun içime su serpti. Hemen söyleyelim ki Metin ve Zeki’yi yine aynı sahnede görme umudumuz hâlâ sürüyor. Çünkü her iki cephede de yani yapımcılar ve oyuncular arasındaki görüşmeler kesilmemiş. Bu arada bütün bunları doğrulatmak için On Yapım’ın sahibi Murat Yıldırım’ı aradım ama kendisi konu hakkında konuşmak istemedi. Umarım olay en kısa zamanda çözümlenir de, ne yapımcılar zarar eder, ne Zeki-Metin özledikleri sahnelerden uzak kalır, ne de biz onları izlemekten mahrum kalırız.

        Maliyetin 1 milyon lira olduğu söyleniyor

        TABİİ bir de madalyonun diğer yüzü var. On Yapım ve Tiyatro Kedi’nin ortak olarak girdiği bu projenin gerçekleşmesi için gereken para dudak uçuklatacak cinsten. Böyle bir oyunun maliyetinin 1 milyon lira civarında olduğu konuşuluyor kulislerde. Doğru mudur, yalan mı bilemem. Haydi eski parayla söyleyelim de durumun vahameti biraz daha anlaşılsın. 1 trilyon liradan söz ediyoruz. Nereden bakarsanız bakın bu paranın bir kısmı şimdiden harcanmış durumdadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ