Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Semra Dündar: ‘Ekranlara yeni bir soluk getirdik

        HT MAGAZİN / Arif HÜR

        Semra Dündar, beyazperdede ‘Vay Başıma Gelenler’ ve ‘Aşk Nerede?’ filmlerinde, televizyondaysa ‘Hırsız Polis’, ‘Haziran Gecesi’, ‘Sihirli Annem’, ‘Baba Ocağı’ gibi dizilerde yönetmen ve yönetmen yardımcılığı görevlerinde bulundu. Şimdi de ilk kez bir reality show’un, SHOW TV’de yayınlanan ‘Yeni Bir Hayat’ın yönetmenliğini üstleniyor. Kendisiyle bu programın detaylarını ve sektördeki kadın yönetmenlerin çektiği sıkıntıları konuştuk...

        ‘YARIŞMACILAR AZIMLİ’

        ■ ‘Yeni Bir Hayat’ nasıl doğdu?

        Yapımcılığını Global Prodüksiyon’un üstlendiği projenin düşünce aşamasından beri varım. Yapımcılarımız Oğuz Karali ve Mustafa Gülnahar’la dramaya hâkim olduğumu düşündüklerinden aralık ayında bu program için çalışmalara start verdik. Dekor, ekip, yarışmacı ve jüri konusunda titizlikle çalıştık.

        ■ İzleyiciler kendileri için kapalı kutu olan yarışmacıları çözmeye çalışıyorlar. Yarışmacılar hakkında bilgi verebilir misiniz?

        Öncelikle 14 adayımızın binlerce başvuru arasından seçildiğini belirtmek isterim. Yarışmacıların neredeyse hepsi hayata 1-0 mağlup başlayan ama buna karşın hırslı ve azimli olan insanlar...

        ■ Yarışmacılar dezavantajı avantaja çevirebilir mi sizce?

        Çevireceklerdir. Tan Sağtürk’ten dans, Ebru Şallı’dan spor ve beslenme, Cengiz Abazoğlu’ndan giyim kuşam dersleri alan yarışmacılardan hanımefendi ve beyefendiler yaratmayı hedefliyoruz. Gençler, ruhlarını da geliştirecekler.

        ‘FORMATIMIZ ORİJİNAL’

        ■ Format orijinal mi peki?

        Eşi benzeri yok. Formatımız orijinal. Türkiye’de denenmemiş bir şey. Evlilik programlarına alternatif olup ekranlara yeni bir soluk getirdik.

        ■ İnsanlar bu yarışmayı neden izlemeli?

        7 kız ve 7 erkeğin evdeki serüvenleri izleyicide merak uyandıracak. Ekran karşısındakiler “Benim de vücudumda, kişiliğimde, görüntümde sorunlar olabilir ama bunu aşabilirim diyecekler. Halk, yarışmacılarla özdeşlik kuracak.

        ‘GiŞE KANLI BiR ARENA’

        ■ Ülkemizde yaptığı gişe filmlerinin hem yönetmenliğini hem senaristliğini hem de yapımcılığını üstlenen tek kadın yönetmensiniz. Neden teksiniz sizce?

        Dizide var ama sinemada sürekli gündemde olan bir kadın yönetmen yok. Olan da kopuk kopuk işer yapıyor. Çünkü gişe kanlı bir arena.

        ‘Yeni Bir Hayat’ta yarışan 7 erkek ve 7 kadın; Ebru Şallı, Cengiz Abazoğlu ve Tan Sağtürk’ten oluşan jüri ile eğitmenler aracılığıyla bir değişim sürecine giriyor.

        ■ Kadın yönetmenlerimiz sizin tabirinizle ‘kanlı arena’dan korkuyor mu? Yoksa iş yapmalarına olanak mı sağlanmıyor?

        Cesaretleri yok. Ben hemcinslerimin aksine alanımda cesur ve yürekli davranıyorum. Ortaya para koyarak, kendi projemi yazarak, çekim süreçlerinde yer alarak tüm varlığımla filmlerimdeyim. Sinemada var olma savaşı veriyorum.

        ‘ERKEKSİLEŞMİŞ yönetmenler ilgi çekiyor’

        ■ Kadın yönetmenler neden piyasada etkili bir şekilde var olamıyor?

        Ben 23 yıldır sinemanın ve televizyonun içerisindeyim. Çirkin kadın yönetmenler daha iyi iş yapar tezi savunuluyor. Evet, erkeksileşmiş kadın yönetmenler piyasada daha çok ilgi çekiyor. Fiziğiniz yerindeyse size farklı tekliflerle gelebiliyorlar. Geçmişte bu savaşı çok verdim. Erkeksi bir yanım olmadığı için “Kadın yönetmenler entel olmalı” imajını yıkmak istiyorum. Sinema televizyona göre çok bağımsız bir alan olduğu için bunlar daha az görülüyor.

        ■ Sinemamızı dünya sinemalarıyla kıyasladığınızda nasıl bir tablo görüyorsunuz?

        Sinemamız dünyanın çok gerisinde, kendi çapımızda eğleniyoruz. Oturmuş bir sektörümüz yok. Ülkenin gidişatına, o günkü konjonktüre göre filmler yapılıyor. Durum bu şekilde olunca sinemamız bir arpa boyu yol alamıyor. Düşünün bizimle benzer değerlere sahip İran sineması bile bizim çok önümüzde.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ