Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Müzik Kanuni'nin Hürrem aşkı şarkı oldu

        Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselme dönemindeki 3 padişahının şiirleri ilk kez bestelendi. Uğur Işılak, bestelediği Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman'ın şiirlerine 'Makam-ı Sultan' adlı albümde seslendirdi

        HT MAGAZİN / Mehmet ÇALIŞKAN

        Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman bir yandan Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırlarını genişletirken diğer yandan sanatla ilgilendiler. Fatih Sultan Memed, 'Avni', Yavuz Sultan Selim 'Selimi' ve Kanui Sultan Süleyman, 'Muribbi' mahlalarıyla bir çok şiir yazdı. Osmalı İmparatorluğu'nun yükselme döneminin üç padişahının şiirleri bugüne kadar hiç bestelenerek şarkı haline getirilmedi. Uğur Işılak, Fatih Sultan Mehmed'in, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman'ın şiirlerini besteleyerek 'Makam-ı Sultan' adlı albümünde seslendirdi. Işılak, padişahlarının ruh dünyalarını tasvir eden şiirleri vezinli ve şiirsel ahenge uygun biçimde bestelediğini dile getirdi.

        'AMACIM ŞİİRLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK'

        Uğur Işılak, amacının siyasi ve askeri başarılarıyla Osmanlı İmparatorluğu'nu zirveye çıkarmış padişahların sanat ve edebiyattaki dehalarına dikkat çekerken 'Makam-ı Sultan' ile edebi değer olarak dönemine damgasını vurmuş şiirleri gün yüzüne çıkarmak olduğunu söyledi. Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'a yazdığı 'Sanat-ı Aşk' adlı şiirinin şarkısına Yerebatan Sarnıcı'nda klip çekildi. Klipte Şebnem Şebnem Schaefer. 'Hürrem Sultan'ı Mehmet Baran Erdoğan ise Kanuni Sultan'ı canlandırdı.

        Hangi Padişah'ın hangi şiirleri şarkı Oldu?

        Fatih Sultan Mehmed (Avni)

        'Derdi Derman Ederiz'

        'Cananını Kasteder'

        'Elden Gider'

        Yavuz Sultan Selim (Selimi)

        'Ayrı Düştüm'

        'Ne Güzel Olur'

        Kanuni Sultan Süleyman (Muribbi)

        Sanat-ı Aşk

        'Bir Nefes Sıhhat Gibi'

        'Bin Türlü Derdim Vardır'

        'Mâh-ı Tâbânım'

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ