Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar "Kayahan’ın izinden gitmek bize büyük bir güç veriyor"

        MEHMET ÇALIŞKAN / HT MAGAZİN

        Belkide hayatının en zor zamanlarını geçiriyor. Bir yandan kızı Aslı Gönül’e hem annelik hem babalık yapıyor diğer yandan bir ustanın manevi mirasına sahip çıkma sorumluluğunu taşıyor. Beste Haravon’un kendisine açtığı davalar da işin cabası. Kayahan’ın ‘Küçük İpeği’ İpek Açar...

        AYLADIR O GECEYE HAZIRLANIYOR

        İpek Açar ile Kayahan’ın doğum günü olan 29 Mart’taki yaş gününde İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile birlikte organize ettiği ‘İyi ki Doğdun Kayahan’ gecesi hakkında da konuştuk, yaşamınını bundan sonraki dönemindeki planları hakkında da. Hayatında bundan sonra birinin olup olmayacağını sorduğumuzda cevabı netti: ‘Kalbim zaten dolu.

        ‘KAYAHAN İYİ Kİ DOĞMUŞ’

        ■ Kayahan’ın doğum günü için hazırlanan gecede neler olacak? Neler göreceğiz?

        Allah’ın izniyle çok güzel bir gece olacak. Kasımdan bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu geceyi ‘İyi ki Doğdun Kayahan’ gecesini organize ediyoruz. Yaşanmışlığın kutlanmasının daha güzel olduğunu düşünüyorum. İyi ki doğmuş, iyi ki bu dünyaya gelmiş. İyi ki herkesin kalbinde hem duruşu ile hem de şarkıları ile taht kurmuş. İyi ki bana dünyanın en güzel hediyesi olan Aslı Gönül’ü vermiş. Ben ve sevgili Nilüfer gecede Kayahan’ın şarkılarını seslendireceğiz. ‘Kayahan’ın en iyileri 1’ albümünde yer alan sanatçı arkadaşlarımızı da davet ettik. Hepsi sağ olsun hakikaten içtenlikle orada olmak istediklerini söylediler ama bazı dostlarımızın aynı gün konseri var, bazıları da yurtdışında olacak ama gelebilecek olanlar o özel gecede sahnede bizimle olacak.

        ‘ZAMAN ACIYI HAFİFLETMİYOR

        ■ Bu özel geceyi hazırlarken nasıl bir ruh hali içindesiniz?

        Geçen gün gösterilecek görüntüler için montaja girdiğimizde ekipçe oldukça karışık duygular yaşadık. Kayahan’ın anılarını paylaşırken bazen güldük, bazen ağladık. Zaman bazı şeylere alışmanıza yardım ediyor, yokluğuna alışmaya çalışıyor olsak da acıyı hafifletmiyor. Bazen yüzümüze esen sıcak bir meltemle yol alıyoruz, bazense yüzümüze tokat gibi vuran karlarla. Herşeyin ötesinde Kayahan ile bu kadar güzel yılları paylaştığımız için Allah’a her daim şükrediyorum.

        ■ İstanbul Büyükşehir Belediyesi geceye nasıl dahil oldu?

        Teklif İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ve Sanat Danışmanı Arzu Peker ile bir toplantı yaptık. Ben fikirlerimi paylaştım ve ortak aldığımız kararlar doğrultusunda yola çıktık. Güzel şeyler yapmak için uğraşan, işine saygı duyan ve çok profesyonel insanlarla çalışmak benim için çok güzeldi.

        ‘DEVLET ERKÂNINI DAVET ETTİK’

        ■ Devlet erkânından katılım olacak mı?

        Tabii davet ettik. Kayahan, her zaman ‘Sevgi, bütün politikaların üstündedir’ derdi. Herkesin gönülden o gün orada olmak istediğine eminim. Gelebilenler mutlaka gelecektir diye düşünüyorum.

        ■ Kayahan’ın vefatından sonra hayatınızda neler değişti?

        Kayahan’ın yokluğunun hüznünden başka hayatımızda hiçbir şey değişmedi. Duygularımız, yaşamımız, hayata bakışımız, değer yargılarımız aynı. En büyük değişiklik evimizi değiştirmek oldu. Çünkü ilk zamanlarda anılarının, hatıralarının olduğu, uzun yıllarımızı geçirdiğimiz evde yaşamak iyi geliyor, bir şeylerden kopmak istemiyorduk. Zaman içerisinde özlem artınca açıkçası zor gelmeye başlıyor. Evi değiştirme fikri Aslı Gönül ile ortak aldığımız bir karardı. Doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.

        ‘ÇALIŞMAK GÜÇ VERIYOR’

        ■ Yaşamınızın bundan sonraki dönemi için planlarınız nelerdir?

        Çalışmak, hayatımızda zaten hep çok önemli bir yer kaplıyordu. Oldum olası Kayahan ile beraber çalıştım. Tecrübem ve bilgim olduğu için çok mutluyum. Çalışmak bana büyük bir güç veriyor. İnsanın sevdiği bir işi yapması hakikaten yaşama tutunma sebebi. Geleceğe yönelik plan yapmak ne kadar doğru bilemiyorum. Çünkü bir saat sonra ne olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz. Allah ömür, sağlık verirse, kızımızı büyütmek onun yanında ona destek olabilmek, onun arkasında durabilmek ve güzel günlerini görebilmek en büyük dileğim.

        ■ Mesleğinizle ilgili planlarınız...

        Eğitimini aldığım, okulunu bitirdiğim, her şeyden önce Kayahan okulundan mezun olduğum bir mesleğim var. Tabii ki mesleğime devam edeceğim. Allah, sağlık versin de... İstediğiniz kadar paranız olsun, önünüzde her şey serili olsun ama sağlık olmadan hiçbir şeyin tadı olmuyor. Bir de şunu iyi biliyorum; hayatta esas olan kalbinizde götürebildiklerinizdir. Kalplerimize sığdırdıklarımız asla ölmez ve sonsuza kadar bizimle beraber. Yaşamamızın temeli işte bu felsefe. Kayahan’ın da dediği gibi hayat ancak öldüğümüzde mezun olduğumuz bir okul. Mezun olana kadar öğreniyoruz.

        ■ Kayahan’a hak ettiği değer verildi mi?

        O konuda çok mutluyum. Çünkü Kayahan hep şunu söylerdi: “Önemli olan sadece şarkı söylemek değil. Bir duruşunuz olmalı, bir şeyler anlatmalısınız. Sizi sevenlere bir şeyler söylemeniz lazım.” Kayahan da hayatı boyunca bunu o kadar güzel yapmış bir insan ki. Her şeyden önce sevgiyi, doğruluğu dürüstlüğü anlattı. Kayahan’a hep ‘Bütün şarkılarınızda sevgiden söz ediyorsunuz. Sevgiyi neden bu kadar işliyorsunuz?’ sorusunu sorarlardı. Kayahan da bu soruya hep ‘Bir gün sevgi dünyada çok olduğunda başka şeyleri işleyeceğiz’ şeklinde cevap verirdi. Yaşarken verilen değeri hep hissetti. Hani bazen kişiye yaşarken değil de öldüğü zaman verilir ya. Şükürler olsun ki Kayahan, kendisine verilen değeri yaşarken de hissetti. Yaşarken değer görmüş olması şu anda bana öyle güç veriyor ki... Hayatta önemli olan para değil, dost-sevgi biriktirmek. Kayahan o birikimi yapmış birisi.

        "NEFESİM YETTİĞİ MÜDDETÇE..."

        ■ Kayahan’ın sözlü vasiyetleri var mı?

        Kimi ailemizle ilgili, kimi şarkılarıyla ilgili, kimi hayatla ilgili vasiyetleri var. Zor zamanlarda insan hiç kötüyü düşünmek istemiyor. Fakat Kayahan, duygusallığının yanı sıra bir o kadar da gerçekçi bir insandı. Allah bana ne kadar ömür verirse, sağlığım, sıhhatim, nefesim yettiği müddetçe elimden geldiği kadar vasiyetlerini yerine getirmeye gayret edeceğim.

        "ÇOK ZOR BİR YAZ GEÇİRDİK..."

        ■ Aslı Gönül, babasının kaybını nasıl karşıladı, psikolojisi nasıl?

        Aslı Gönül fiziksel olarak bana benzese de karakter olarak aynı babası. Kızıma ‘Küçük Kayahan’ diyorum. Çok zor bir yaz geçirdik. 29 Mart’taki konsere Aslı Gönül gelmeyecek gibi gözüküyor. Çok güçlü duran dışarıdan bakıldığında hislerini belli etmeyen, dimdik durmaya çalışan bir yürek ama nihayetinde genç yaşta babasını kaybetmiş küçücük kırılgan bir can. Yine de kendi kararı olacak, kendini hazır hissederse gelir.

        ■ Kayahan, ‘Kızımı Kuran-ı Kerim ve devletin yasalarıyla yetiştiriyorum’ demişti. Devam ediyor mu?

        Bütün hayatın temeli bu değil mi? Kuran-ı Kerim’in anlattığı ne? İyi insan olmak. Devletin yasaları da ne diyor? Düzen sağlansın. Hayatın temeli bu. Bu dünyadayken de, bu dünyadan mezun olunca da en önemli şey dua, Allah sevgisi ve inancı. Aslı Gönül de bunları öğrenerek, bizden duyarak yetişiyor. Her şeyin temeli iyi insan olmak.

        ■ Kayahan’ın sözlü vasiyetleri var mı?

        Kimi ailemizle ilgili, kimi şarkılarıyla ilgili, kimi hayatla ilgili vasiyetleri var. Zor zamanlarda insan hiç kötüyü düşünmek istemiyor. Fakat Kayahan, duygusallığının yanı sıra bir o kadar da gerçekçi bir insandı. Allah bana ne kadar ömür verirse, sağlığım, sıhhatim, nefesim yettiği müddetçe elimden geldiği kadar vasiyetlerini yerine getirmeye gayret edeceğim. ‘Kayahan, sadece şarkılarıyla değil dürüstlüğüyle, adam gibi adamlığıyla da herkesin kalbine taht kurdu. Bu da bizi oldukça mutlu ediyor. Ben ve Aslı Gönül, Kayahan’ın insanlığının izinden gitmeye devam edeceğiz. O yolda gitmek bize büyük bir güç veriyor.’

        "HEM ANNE HEM BABA OLMAK ZOR"

        ■ Bir yandan kızınıza annelik ve babalık yapıyorsunuz. Bir ustanın manevi mirasına da sahip çıkıyorsunuz. Bu yüklerin altından nasıl kalkıyorsunuz?

        En zorunun hem anne, hem baba olmaya çalışmak olduğunu söyleyebilirim. Çünkü Kayahan’ın yokluğunu ne yaparsam yapayım dolduramam ama elimden gelenin en iyisini yapmaya gayret ediyorum. Hayata bakışımız, duruşumuz örtüşmeseydi 22 yıl birlikte olamazdık. Dolayısıyla manevi mirası devam ettirmek, benim için zor değil, gururla zevkle taşıdığım bir şey.

        ■ O halde dedikodulardan rahatsız değilsiniz...

        Ne gibi dedikodular?

        ■ ‘Kayahan’ın ismiyle iş yapıyor’ gibi...

        Bunu söyleyenleri dikkate alamam ki. Aslı Gönül de ben de hep Kayahan’ın adıyla anılacağız. Anılalım, bu bana çok büyük gurur veriyor. ‘Kayahan’ın İpeği’ denmesi, eşimle aynı yoldan devam etmek benim için büyük bir gurur.

        "KAVGA DA ETTİK..."

        ■ Genç ve güzel bir kadınsınız...

        Ne demek istediğinizi anladım. Ne var ki Kayahan ile bir ömürlük sevgi yaşadım. Çok güzel günler geçirdik. Kavga da ettik tabii ama çok da güzel barışma hikâyelerimiz oldu. Bir daha kalbime bu kadar yoğun bir sevgi sığdırabileceğimi düşünmüyorum. Kısaca benim kalbim dolu. Sevdiklerimin, dostlarımızın, evladımın, ‘Seninle her şeye varım ben’ dediğim aşkımın sevgisiyle dolu.

        "YARIM KALAN PROJESİ OLMAYACAK"

        ■ Kayahan’ın yarım kalan projesi var mı?

        Kayahan’ın ‘Her bestecinin yarım kalan bir şarkısı vardır’ derdi. Bu sözü çok kullanırdı. Yarım kalan bir projesi olmayacak, çünkü yapılmasını istediklerini konuştuk. Planını, programını beraber yapmıştık. Bundan sonra Kayahan’ın yapılmasını istediği her şey Allah’ın izniyle yapılacak. ‘Kayahan’ın en iyileri 2’ albümü bunlardan biri. Her şey planlandı, programlandı. Bunların hepsi önümüzde hazır. İnşallah bunları bitireceğiz. Projeler arka arkaya gelecek. Onun arzu ettiklerini, istediklerini Allah’ın izniyle gerçekleştireceğiz.

        "SÜRPRİZİMİZ VAR"

        ■ Hem sizin albümünüz hem de ‘Kayahan’ın En İyileri 2’ ne zaman çıkacak?

        Benim albümüm bu yaza yetişmezse bile sonbaharda çıkar. ‘Kayahan’ın En İyileri 2’ benim albümümden sonra çıkacak. Ardından İskender Paydaş ile birlikte Kayahan’ın düşündüğü birtakım projeleri hayata geçireceğiz. Ne olduğunu henüz söyleyemem. Bu da sürpriz olsun. Kısacası önümüdeki dönemler benim için hep müzikle geçecek. Bu nedenle oldukça mutluyum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ