Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar Ceylan Ertem: ‘Alternatif müzik yapanlar pop yapanları solladı’

        Arif HÜR / HABERTÜRK MAGAZİN

        ‘Sezen Aksu Tribute’ projesi kapsamında İstanbul, Antalya, Bursa ve Mersin’de konser verecek olan Ceylan Ertem şu sıralarda alternatif müziğin en çok dikkat çeken isimlerinin başında geliyor. Bugüne kadar çıkardığı ‘Ütopyalar Güzeldir’, ‘Soluk’, ‘Amansız Gücenik’ ve ‘Yuh’ adlı albümlerle geniş bir hayran kitlesine ulaşan Ertem, “Şarkılar acıyı içtenlikle yorumladığım için bu kadar ilgi görüyor” diyor. Şarkılarını yazarken yalnız kalmaya özen gösterdiğini sözlerine ekleyen Ertem ile ‘Sezen Aksu Tribute’ konserlerini, alternatif müziği, popülerliğe bakışını ve hakkında merak edilen pek çok şeyi konuştuk...

        ‘HAYRANI OLDUĞUM KADINA SAYGI DURUŞU’

        ■ ‘Sezen Aksu Tribute’ konserleri kapsamında haziran ayında İstanbul, Antalya, Bursa ve Mersin’de sahne alacaksınız. Sezen Aksu’nun sizin nezdinizde özel bir yeri olsa gerek...

        Olmaz mı? Çocukluğumdan beri ona hayranım. Şarkı sözlerini defterime yazar, fotoğraflarını saklardım. Bu projeyse hayranı olduğum kadına bir nevi şükretme ve saygı duruşu olarak nitelendirilebilir. Öte yandan insanlarımızın kalpleri bu yıl çok yoruldu, onlara Sezen Aksu klasikleriyle nefes aldırmak istiyorum.

        ■ Sezen Aksu ile hiç diyaloğunuz oldu mu peki?

        Olmadı ama ben küçükken dedemle onun hakkında ilginç bir diyaloğumuz olmuştu. Dedem dinine bağlı biriydi. Bir Kadir Gecesi’nde bana “Ne dua etsen olur” demişti. Ben de “Sezen Aksu hiç ölmez inşallah” demiştim. İnsanların birini çok sevdiğinde diğer kişinin bunu hissedip bir gün buluşacaklarına inananlardanım.

        ■ Son albümünüz ‘Yuh’ta cover şarkılara yer verdiniz. Daha önce caz, pop ve internet ortamında İbrahim Tatlıses’in arabesk bir parçasını seslendirdiniz. Yaptığınız müzik türünü alternatif olarak nitelendirebilir misiniz?

        Kendimi hiçbir kategoriye dahil edemiyorum. Yaptığım albümlerin içinde caz, rock, pop, folk ne ararsan var. İnsanlar olarak hiçbirimiz tek bir renk değiliz. Müziklerimiz de tek bir türe bağlı kalamıyor. Geçenlerde bir taksi şoförü bana “Abla sen ne tarz müzik yapıyorsun?” diye sordu. Ben “Eyvah” dedim, kaldım. Ama alternatif diye adlandırılıyor. Birsen Tezer, Jehan Barbur, Yasemin Mori ve Yıldız Tilbe gibi isimlerle aynı yelpazenin içerisinde olmak çok güzel.

        ■ Alternatif müzik yapan sanatçılar ile pop müzik yapan sanatçılar arasında bir kıyaslama yaptığınızda neler söylersiniz?

        Müziğin tür bakımından sınıflara ayrılmasına karşı olsam da alternatif müzik yapanların pop müzik yapanları solladığını düşünüyorum. Bunu 5 sene önce kimse hayal edemezdi. Halk, alternatif müzik yapanlara kucak açmaya başladı.

        ‘ŞÖHRETMERAKIMYOK’

        ■ Albümleriniz, single’larınız ve internette paylaştığınız şarkılar çoğu kişinin dilinde. Popülerlik sizi ne kadar ilgilendiriyor?

        Albümlerimin ve single’larımın zirvede olmasını çok umursamıyorum. Şarkılarımın popüler olması umurumda değil. Çünkü şöhret merakım yok. Benim amacım küpümü doldurmaktan ziyade içimden geçenleri milyonlarla paylaşabilmek. İsim olmaya çalışmıyorum. Müzeyyen Senar gibi kalbimle müzik yapabilmek istiyorum. İsim olmaya değil fiil olmaya çalışıyorum.

        ■ Bu yıl için yeni albüm veya single çalışması olacak mı?

        Ekim ayında kayıtlara başlayıp 2017’nin ocak ayında güzel bir albümle geri döneceğim. Bu albümde cover olmayabilir.

        ■ Şarkılarınızda genelde aşkı anlatıyorsunuz. Aşkı nasıl yorumlarsınız? Aşkı anlatırken nelerden ilham alıyorsunuz?

        Aşkı sadece erkek ile kadın arasında yaşanan bir ilişki diye sınırlandıramayız. Bir halka, toprağa, ağaca, çiçeğe, hayvana da âşık olabilirsiniz. Onların kalbi kırıldığında, cinayete kurban gittiklerinde, gövdelerine bir balta saplandığında, yerlerine betonlar döküldüğünde benim de kalbim yanıyor. Sadece kadın-erkek arasındaki aşktan ilham almıyorum.

        ‘YILDIZTİLBE’YİPAMUKLARASARASIMIVAR’

        ■ Yıldız Tilbe’nin ‘El Adamı’ şarkısını cover’lamanızdan sonra sosyal medyada sizin için ‘modern Yıldız Tilbe’ tabiri kullanılmaya başlandı. Bu size ne hissettiriyor?

        Yıldız Abla’yı çok seviyorum, o da beni seviyor. Bu yakıştırmalarla ilgili bana “Bu benzetmeleri bilemem ama sesin rahmetli Amy Winehouse’unkine çok benziyor, sonun inşallah benzemez” dedi. Yıldız Abla, deli divane gibi gözükse de özünde çok vicdanlı ve akıllı bir kadın. Ama ülkemizde kıymeti bilinmiyor. Onu kucaklayıp götüresim, pamuklara sarasım geliyor.

        ‘NÜKHET DURU‘GARDIROBUM SENİN’DEDİ

        ■ Giyim kuşamınıza baktığımızda vintage tutkunu olduğunuz anlaşılıyor.

        Küçüklükten beri vintage tutkum var. Eşyaların bir ruhu olduğunu düşünenlerdenim. Tarihin tozu ve nostalji beni cezbediyor. En son eskiye olan düşkünlüğümü bilen Nükhet Duru beni evine çağırıp “Gardrobum senin, ne istersen al” dedi. Çok mutlu oldum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ