Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar Engin Çağlar: ‘Yeşilçam oyuncuları zor şartlarda yaşıyor’

        Ebru AYAZ / HABERTÜRK MAGAZİN

        FİLM-SAN Vakfı’nın başkanlığını devralan usta oyuncu Engin Çağlar, sinema emekçilerinin çektiği maddi sıkıntıların nedenlerini ve Yeşilçam oyuncularının emekli olamama sorununu HT Magazin’e anlattı.

        Film-San Vakfı neler yapıyor?

        Vakıf 1975 senesinde kuruldu. İlk defa sinemanın tanınan bir yüzü olarak ben başkanlığını yapıyorum. Sosyal hakları koruyan tek vakıfız. 8500 üyemiz var. Belirli bir yaşa gelmiş, sinemaya emek veren, makyözünden sesçisine herkesin emekliliklerini yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca Film-San Vakfı’nın film yapma yetkisi ve belgesi var. Yakında Yeşilçam tadında bir film yapacağız. Yönetmenliğini de ben yapacağım.

        ‘OYA AYDOĞAN EMEKLİ OLAMADI’

        Birçok Yeşilçam oyuncusu yaşlandıklarında maddi zorluklar çekti. Sizce neden bu durumla karşı karşıya kaldılar?

        Çünkü bizim sektörde maalesef insanların sigortaları yapılmamış, başlangıç tarihleri belli değil. Şimdi onaylanması beklenen, geriye dönük borçlanma yasasıyla emekli olabilecekler. O zamanlarda da sinema oyuncuları çok para alıyordu. Ama o zamanlar imparatorduk tabii önemsemiyorduk. Bütün arkadaşlarda sanırım bu hava vardı. Orada gidip sıraya girmek falan... ‘Kaç para ulan bu?’ diyordun. Ama sonra işler farklı oldu. Pişmanlıklar yaşandı.

        Bu dernekvasıtasıyla kaç kişi emekli oldu?

        8 bin 500 kişinin 4 bin 500’ü Film-San Vakfı’ndan emekli oldu. Müzeyyen Senar, Ajda Pekkan, Safiye Ayla, Hamiyet Yüceses, Ayla Algan, Nuri Sesigüzel... Şimdi ‘Film-San sayesinde emekli oldum, siz de gidin olun’ diye gençleri yönlendiriyorlar. Son dönemde merhum Oya Aydoğan’ın işleriyle uğraşıyorduk. Maalesef emekli olmamış isimlerden biriydi.

        Zor şartlar altında yaşayan sanatçılarımız var mı?

        Herkes. Yeşilçam oyuncuları bugün zor şartlarda yaşıyor. Bir defa sinemadan telif hakkımız yok. Telif hakkı olmayan tek ülke Türkiye. Sinema sanatçıları parkta ölüyor, Darülaceze’ye yatırılıyor. Halbuki refah içinde yaşamaları lazım.

        Bu film şirketlerinden bazıları hâlâ var. Telif hakları onlara ait öyle değil mi?

        1994 senesinde Meclis’te onaylanan telif hakları yasası, sadece 94 yılından bu yana olan filmleri kapsıyor. Film şirketleri film haklarını satın almış. Çoğu da Fanatik Video’nun sahibi Necdet Arkın’da.

        Necdet Bey’e bu konuda bir şey söylemiyor musunuz?

        Söylüyoruz, ‘Haram olsun, zehir zıkkım olsun’ diyoruz. Gülüyor, sarılıyor, öpüyor sonra gidiyor. ‘Gel bir yemek ısmarlayayım’ diyor, geçiştiriyor.

        ‘Türkan, film için faizli para almış’

        Türkan Şoray’ın ‘Uzaklarda Arama’ filmi nedeniyle maddi sıkıntı çektiği konuşuluyor...

        Evet, filmden dolayı bir sıkıntısı var. Çok para harcamışlar, lüzumsuz, gösterişin üstünde bir harcama var. Yağmur çok tecrübesiz ve bilinçsiz. Banka dışında, yüksek faizle Mehmet Ali Yılmaz’dan da para almış.

        Maddi olarak zor durumda mı?

        Levent’teki evini satılığa çıkarmıştı. O eve iki defa para ödedi. Cihan’la evlenince Türkan’ın parasıyla yapılan evi, Rüçhan’la ikiye böldüler. O da ölünce oğluyla gelini el koydu. Geri almak için onlara para ödedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ