Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar ‘Akademi sinemamızı kabul etti’

        Mehmet ÇALIŞKAN / HABERTÜRK MAGAZİN

        Nuri Bilge Ceylan, Deniz Gamze Ergüven ve görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki’nin Oscar ödüllerinin seçici kurulu Sinema Sanatları ve Bilimler Akademisi’ne üye olmalarının Türk sinemasına nasıl bir katkısı olacak? Türk filmlerinin Oscar şansı artacak mı? Önceki yıllarda yapımcısı oldukları filmler için Los Angelas’ta tanıtım çalışmaları ve lobi faaliyetleri için çalışan Mine Vargı, Elif Dağdeviren, Zeynep Özbatur ile film eleştirmeni Mehmet Açar, Ceylan, Ergüven ve Tiryaki’nin üyelikleriyle Akademi’ye Türk sinemasını kabul ettirdiklerini dile getirirken Türk filmlerinin Oscar şansının artmasında direkt etki yaratmanın mümkün olmadığını söylediler.

        ‘Kalitemizin göstergesi’

        Elif Dağdeviren: Bu daveti en çok Türkiye sinemasının son yıllarda elde ettiği başarıların bir sonucu olarak gördüğüm içim önemsiyorum. Nuri Bilge Ceylan, Deniz Gamze Ergüven ve Gökhan Tiryaki’nin Akademi’ye üye olmaları Türkiye sinemasının uluslararası film yapma yeteneği ve kalitesinin de göstergesi. Ancak Türk üyelerinin katılımıyla filmlerimizin Oscar şansının çok artacağını söylemek pek mümkün değil. Çünkü Akademi üyesi 9 bine yakın kişi bulunuyor. Bu nedenle Türk üyeler Oscar için direk etkide bulunamazlar.

        ‘Oscar şansımız artmaz’

        Mehmet Açar: ‘Nuri Bilge Ceylan, Gamze Deniz Ergüven ve Gökhan Tiryaki’nin Oscar ödüllerinin seçiminde oy verecek olması Akademi’nin Türkiye sinemasını ne kadar önemsediğinin bir göstergesidir. Akademi üyeleri genelde ABD’de de film çeken veya Amerikan film şirketleriyle ortak yapımlara imza atan sinemacılardan oluşur. Üç Türk sinemacının Akademi’ye üye olmaları Türk filmlerinin Oscar adayı olma şansını fazla artırmaz ama burada önemli olan unsur Türkiye sinemasının düşünülmesi, göz ardı edilmemesidir.

        ‘Farkımıza vardılar’

        Mine Vargı: Türk sinemacıların üye seçilmeleri Akademi’nin Türk sinemasının farkına vardığını göstermiştir. Nuri Bilge Ceylan, Deniz Gamze Ergüven ve Gökhan Tiryaki’nin üyeliğiyle Akademi, artık Türk filmlerinin göz ardı edilemeyeceği gerçeğini kabul etti. 20 yıl önce ‘Eşkıya’nın adaylık çalışmaları için ABD’ye gittiğimde kendimi çok yalnız hissetmiştim. Ve bana hâlâ “Erkekleriniz fes takıyor mu?’ gibi sorular sorulmuştu. Şimdi ise hem Türkiye’nin hem de Türk sinemasının farkındalar. Türk filmlerinin yurtdışına açılması, ödüller alması Akademi’nin Türk sinemasına olan ilgisi ve dikkatini artırdı. Hem yakından tanıdığım için hem de Türk oldukları için Nuri, Deniz ve Gökhan ile gurur duyuyorum.

        ‘Kıymetli bir gelişme’

        Zeynep Özbatur: Akademi üyeliği daveti çok güzel bir gelişme. Davete çok sevindim. Elbette Türkiye sineması için çok kıymetli bir durum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ