Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar Aydilge: Yapay müziklerden çok sıkıldım

        Farklı tarzıyla dikkat çeken Aydilge, ‘Evden Canlı Canlı’ adlı çalışmasıyla müziğinin en doğal halini dinleyicileriyle paylaştı. ‘Aşka Gel’ adlı şarkısı 30 milyondan fazla tıklanan, yaptığı dizi müzikleriyle de adından söz ettiren ünlü şarkıcı bu kez evinde yaptığı akustik kayıtları dijital platformlarda satışa sundu. Kendi evinde yaptığı kayıtların videolarını da yakında yayınlayacağını söyleyen Aydilge yaz için albüm müjdesi verdi.

        Evinizde yaptığınız canlı kayıtlardan oluşan ‘Evden Canlı Canlı’ fikri nasıl oluştu?

        Belki garip olacak ama aklıma hep poğaça örneği geliyor. Hani pastane poğaçası vardır, iyidir, hoştur, ama ev poğaçasının tadı bambaşkadır ya; işte biz de evimin salonunda bu leziz şarkıları pişirdik. Şu zamanda her şey o kadar mekanik ve prodüksiyona bulanmış durumda ki kalbimiz artık samimiyet arıyor. Yapay müziklerden çok sıkıldım. Bu sefer istedim ki dinleyici evime gelsin, evimde canlı canlı çalalım, söyleyelim. Akustik tatta, sıcacık, samimi bir ev konseri yapalım ve bunu canlı canlı kaydedelim. Her şeyi mükemmel duyurmaya o kadar odaklandık ki insani durmuyor.

        REKLAM

        Bahsettiğiniz dijital altyapı daha çok gençlerin dinlediği müzikler. Sizin de kitleniz oldukça genç. Genç kitlenin tepkisi nasıl oldu?

        Gençlerin dijital müzikten hoşlandığına dair bir veri yok. Bahsettiğimiz şey endüstriyel oyuncak değil, duyguların ifadesi olan müzik. Benim kitlem benden güzel şarkılar yapmamı bekliyor. Bazıları çocukları hedef alıyor. Çocuk severse herkes dinler mantığı biraz çocuğu sömürüye giriyor. Çok basit, sakız gibi ağza dolanan melodiler tekerlemeye benzer. Çocuk onu tekerleme gibi dinliyor. Müzikal anlamda bir doygunluk yaşamıyor. Aslında çocuklardan ziyade leblebi gibi şarkıları yetişkinler dinliyor. Çünkü bu kadar yorucu bir sistemin içine derinleşmeye ne vakti ne de hali kalıyor.

        Ne tür şarkılar var ‘Evden Canlı Canlı’da?

        Toplam 8 parçam bulunuyor. 7’sinin sözü ve bestesi bana ait. Bir de Yunus Emre’nin ‘Gel Gör Beni’ cover’ı var. Her şeyi akustik bir ruhla işledik. Sanki hep beraber evimde, salonumdaymış gibi hissedilsin istedik. Canlı çalmanın organik ruhuna özen gösterdik. Öyle hataları düzeltmeceler, teknik sihirbazlıklar yok... Çünkü kusursuzluk, aslında yapaylık da demek... Kusursuzluğun değil, doğallığın peşindeydik... Bunların videosu da var. Onları da yine dijital platformlardan yayınlayacağız.

        REKLAM

        ‘Tıklanmaların da kavgaların da oyun olduğunu düşünüyorum’

        ‘Aşka Gel’ sizin en çok tıklanan şarkınız ve dinlenme oranı 30 milyon. Türkiye’deki rekorsa 220 milyon.

        ‘Aşka Gel’ o sene en çok sevilen, radyolarda en çok çalınan şarkılardan biriydi. Rakamlarla kirli bir şekilde oynanırken sen dürüst kalınca azmış gibi duruyor. Yalan olduğunu bilip o tıklamalara göre değer biçmek çok acı. 220 milyonluk rakamları olanların konserine gidilmemesi, biletli konser yapamaması bunun kanıtı. 30 milyon dinlemem var ama aylarca turne yaptım. İnsanlar nasıl böyle salak yerine konuluyor anlamıyorum.

        Aleyna Tilki şu an tek şarkısıyla rekoru elinde bulunduruyor...

        Bunlar normal değil. Yurtdışındaki sanatçılar bu kadar tıklanmıyor. Allah aşkına sen nasıl Madonna’dan çok dinlenebilirsin? O dünya starı. Bir de bu mantıkla düşünmek lazım. Bu büyük bir sahtekârlık. Sistem bu yalan üstüne kuruluyor. Tıklanmalardan tutun da kavgaların bile oyun olduğunu düşünüyorum. Aleyna Tilki ve Demet Akalın birbirlerine laf atıyor. Ben bunun bile planlandığını düşünüyorum. Yine Demet Akalın ve Hande Yener önce kavga etmişti sonra beraber reklamda oynadılar. İnsanlar bu oyunu yapmakta özgürler ama dinleyici biraz farkındalık geliştirsin.

        REKLAM

        ‘BENİM AMACIM İYİ GELMEK’

        Siz şarkılarınıza çok mu güveniyorsunuz da böyle bir şeye ihtiyaç duymuyorsunuz?

        Bu nasıl var olacağınla ilgili bir seçim. Ben müziği kendim olabilmek için yapıyorum. Dinleyicilerimin duygudaşıyım. Amacım beni gerçekten dinlemeleri, şarkılarımın onlara iyi gelmesi. Bir de ismim, şanım yürüsün amacın da olanlar, insanlar beni sürekli görsünler isteği duyanlar var. Bu bir seçim. Ya sahte 220 tıklanman olur ya da 30 milyon gerçek tıklanman...

        ‘Ben müzisyenim, müzik tüccarı değil’

        Popülaritenizde dizilerin önemli bir payı var öyle değil mi?

        Çok büyük etkisi oldu. Önceden de bir kitlem vardı ama ‘Kiraz Mevsimi’ ve ‘Kiralık Aşk’ bambaşka bir yere götürdü. Teyzelerden çocuklara kadar herkes dizi izliyor. Normalde alternatif bir kitle beni dinlerken çok genel bir kitleye ulaştım. Şarkılarım farklı olduğu için ana akımdan biraz uzaktı. Pop olmayan her şey öteki geliyor sistemde.

        REKLAM

        Dizi müzikleri yaparken nelere dikkat edersiniz?

        İnsanları mutlu eden, keyifli dizilerle çalışırım. Şiddeti ya da arabesk ruhu tetikleyen dizilerde yer almam. İstedikleri kadar para versinler gözyaşı ticareti yapan diziye müzik yapmam. Ben müzisyenim, müzik tüccarı değilim.

        Neziha KARTAL / HT MAGAZİN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ