Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar Cansu Canan: İzleyicinin merakından besleniyoruz

        Gündemin dışından farklı konuları ve alanında uzman isimleri Habertürk ekranına getiren ‘Öteki Gündem’in sunucusu Cansu Canan’la hem programın başarısını hem yeni kitabı ‘Selçuklu’nun Şifreleri’ni konuştuk. Talha Uğurluel ile ‘Osmanlı’nın Şifreleri’, Ramazan Kurtoğlu ile ‘Düzenin Şifreleri’ isimli kitapları yayınlayan Canan, Uğurluel ile ‘Selçuklu’nun Şifreleri’ kitabı için tekrar bir araya geldi.

        Son dönemde ‘Öteki Gündem’de neler var?

        Kendi gündemimizi oluşturmaya devam ediyoruz. Dünyadaki gelişmeleri de takip ediyoruz.

        Sizin gündeminizde neler var?

        REKLAM

        Şu sıralar tarihe kafayı takmış durumdayım. Çünkü orada bir derya var. Geleceğe daha sağlam adımlar atabilmek adına öğrenecek çok şeyim var. Bir de izleyicime karşı bir sorumluluğum var. Biz öğretme misyonuyla yola çıkıyoruz. ‘Öteki Gündem’i bir okul gibi görüyoruz. Asla reyting uğruna tartışma ve kavgaya girmiyoruz. Tarihe, bir de komplo teorilerine bayılıyoruz. Bir söz var, ‘Ortada komplo yoksa teorisi de olmaz’ diye. Ben komplo teorisi yerine ‘Çok geniş bir perspektiften olayları analiz etme yeteneği’ diyorum.

        Sezon başında programda çoklu konuklu programlar yapmak istediğinizi söylemiştiniz. Yapıyor musunuz?

        Onu sezon başlarında ve sezon finallerinde yapıyoruz. Bu bizim için bir gelenek haline geldi. Çoklu programları bu şekilde ara ara özel olarak yapacağız.

        ‘HER YIL İKİ KİTAP’

        Üçüncü kitabınız ‘Selçuklu’nun Şifreleri’ni de yayınladınız. Nasıl tepkiler aldınız?

        ‘Cansu tarihçi değil’ gibi yorumlar yapıldı. Tarihçiyim iddiasıyla kitap yazmıyorum. Haddimi de edebimi de biliyorum. Adımı konuklarımın altına yazdırıyorum. Çünkü cevapları konuklarım veriyor. Ancak ben iyi bir televizyoncuyum. İyi olmadığım konuda konuşmam. Dört yıldır Öteki Gündem’i sunuyorum. İnsanların neler merak ettiğini biliyorum. Öteki Gündem’de ayrı bir üniversite bitirdim. Bu bilgilerle doktora bitmişti.

        REKLAM

        Kitaplar devam edecek mi?

        Her kitapta merak edilen, programda ilgi çeken, insanların öğrenmeye aç olduğu konuları bir araya getiriyoruz. Sebep, sonuç tarih bilgilerinden çıkıp konuları okunabilir hale getiriyoruz. Her yıl iki kitap çıkarmak gibi bir hedefimiz var.

        Tarihle mi devam edeceksiniz yoksa diğer alanları da düşünüyor musunuz?

        Üçüncü kitabımız ‘Selçuklu’nun Şifreleri’ oldu ama bundan sonra sağlık, bilim ve diğer konular da olacak. İkinci kitap daha çok dünya siyaseti, para politikaları, küresel siyaset üzerineydi. Dördüncü kitabı söylemeyeyim sürpriz olsun ama tarih olmayacak.

        Bu kitaplar ‘Öteki Gündem’ seyircileri için de bir derleme oluyor. Değil mi?

        Yanlış anlaşılmasın bu kitaplar program deşifreleri değil. Bir konuyu anlamak için 8-9 program yapmışım. Bu programların en can alıcı sorularını, izleyicinin merak ettiği konuları içeriyor. İzleyicinin merakından besleniyoruz.

        REKLAM

        ‘BAŞARININ FORMÜLÜ ÇOK ÇALIŞMAK’

        Seyirciniz de sizin kadar programı sahipleniyor. Bu sevgi nasıl oluştu?

        Öteki Gündem’in eskiden gelen bir kitlesi vardı ancak yelpaze çok genişledi. Öteki Gündem siyaset üstü bir program. Ağır konular işlenmesine rağmen küçük çocuklar imza gününe gelip ‘Cansu Abla’ diye sarılıyorlar. İnsanlar programı ailecek izliyor. Çünkü samimiyiz ve onları önemsiyoruz. Bu sevgiye layık olmak için daha çok çalışıyoruz.

        Gündemin bu kadar yoğun olduğu bir ülkede gündem dışı bir program yapıp sevdirmenin sırrı nedir?

        İnsanlar çok yoruluyorlar. İşte, trafikte yorulurken bir de her yerde benzer tartışmalara şahit oluyorlar. Öteki Gündem izleyicinin kendine ayırdığı zamandır. Kendini şımarttığı, entelektüel anlamda doyduğu bir program. İmza günlerinde insanlar Öteki Gündem defterlerini de getiriyorlar. Tarihlere göre konu konu konuştuklarımızı not alıyorlar. Geçenlerde paylaştı bir öğretmen öğrencilerine önce Nutuk’u sonra da ‘Osmanlı’nın Şifreleri’ni okutmuş.

        REKLAM

        ‘Öteki Gündem’in başarısının sırrı nedir?

        Başarımızın formülü çok çalışmak. Stajerinden, programcısına kadar herkesin çok çalışması. Ekip olmak başarılı yapıyor. Ekip arkadaşlarım olmasa bu kadar başarılı olamazdım. Sadece sunucunun kendini parçalarcasına çalışması yetmiyor. Görev dağılımı yaptığımızda arkama bakmıyorum. Çünkü ekibime güveniyorum. Doğru bir yayın politikası güdüyoruz. Gerçekten tarafsız ve objektif bir yayın anlayışımız var. Benim için iki Mustafa vardır. Mustafa Kemal Atatürk’e de Hz. Muhammed’e de laf söyletmem. Siyaset üstü ve dinler üstü bir program yapıyor ve herkesin görüşlerine saygı duyuyoruz. Öteki Gündem kimsenin çıkıp da kendi propagandasını yapabileceği bir program değil.

        ‘İlber Ortaylı’yı ağırlamaktan gurur duydum’

        İlber Ortaylı’yı da programınızda ağırladınız. Nasıl geçti?

        REKLAM

        İlber Hoca çok zor bir insan. İlber Hoca’nın karşısında olmak da çok zor. En zorlandığım yayınlardan biriydi. Program öncesinde çok hastaydı. 15 dakika duracaktı bir saat 15 dakika durdu. Kendisi her programa çıkmıyor. Bu yüzden İlber Ortaylı’yı programımda ağırlamaktan gurur duydum. Hatta yeni kitabımız ‘Selçuklu’nun Şifreleri’ni de inceledi. Okuduğu bölümler de oldu. Onun gibi duayenin bizi tercih etmesi çok mutlu etti.

        ‘Kendi başarıma bakarım’

        Geçen yaz ABD’ye gitmiştiniz. Bu yıl bir yerlere gidecek misiniz?

        Geçen yıl ABD’de eğitim almıştım. Bu yıl İngilizce’mi üst seviyeye çıkarıp üçüncü bir dile başlamak istiyorum. İspanyolca’yla aram iyi bu aralar. Özbekistan’a gitmeyi çok istiyorum. Programı ayarlayabilirsek bu ay gideceğim. Onun dışında bu yaz Latin Amerika’yı gezmeyi çok istiyorum.

        Programdan arta kalan zamanlarınızda neler yapıyorsunuz?

        Çok sıkı takipçilerim bilir, iş dışında bir hayatım yok. Tatillerimi bile eğitimle harcıyorum. Müziği çok seviyorum bir de spor yapıyorum.

        Hayatta sizi ne motive eder?

        Bazıları ‘Sen yapamazsın’ dendiğinde motive olur ama ben ‘Yaparsın Cansu’ cümlesini duymaya alıştım. ‘Sen yaparsın. Sana güveniyoruz’ deyin, inanayım, Roma’yı bile fethederim. Eğer bir şey olmuyorsa ‘Her şey Allah’tan’ derim. Motivasyonum kendim. Başkasının başarsızlığı mutlu etmez. Ben kendi başarıma bakarım.

        Neziha KARTAL / HT MAGAZİN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ