Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar İpek Açar: Kayahan’ı yaşatmak kutsal bir görev

        İpek Açar...

        17 yaşından 39 yaşına kadar hayatında Kayahan vardı.

        İki yıldır anılarında, kalbinde.

        Hayatta iki amacı var.

        Biri kızı Aslı Gönül, diğeri Kayahan’ın şarkılarını ve değerlerini yaşatmak.

        Kendisi için planı da yeni bir hayat kurma isteği de yok.

        HT Magazin'den Mehmet Çalışkan'a konuşan İpek Açar,Kayahan’ın doğum günü olan 29 Mart’ta bu yıl ikincisi düzenlenecek olan ‘İyi ki Doğdun Kayahan’ konseri için aylardır çalışıyor. Başta Nilüfer ile İskender Paydaş olmak üzere dostlarından aldığı destekle Kayahan’ın şarkılarını ve değerlerini yaşatmak için yaptığı çalışmaları ileriye taşıma adına gücü ve umudu tazeleniyor.

        Albüm çalışmalarınız ne düzeyde?

        Yeni albümde en büyük emek elbette Kayahan’ın. Albümde hiç duyulmamış yedi Kayahan şarkısı var. Hayattayken hazırlamaya başladığımız ve kendisinin sıklıkla söz ettiği albüm artık neredeyse hazır. Kayahan’ın şarkılarına iki şarkı ekledim. Birinin sözü ve bestesi bana ait. Diğerinin sözleriyse bana, bestesi İskender Paydaş’a. Hatta Paydaş bir gün “Biri albümü elimizden alsın. Yoksa biz bitiremeyeceğiz” dedi.

        Neden?

        Her ikimiz de Kayahan’ın öğrencisi olduğumuz için ince eleyip sık dokuyoruz. Doğal olarak oldukça titiz çalışıyoruz. Bu durum da albümün çıkışını biraz öteledi. Nisan ayı içinde, en geç mayısta çıkmış olacak.

        Kayahan, o şarkıları ne zaman yapmıştı?

        2010’da yazılmış olan da var 2014’te yazılmış olan da. Kısmet böyleymiş diyelim. Evimizin içine bomba gibi düşen bir hastalıkla karşılaştık ve iki yıl onunla mücadele ettik. Diğer yandan çalışmalara devam ettik çünkü müzikle ilgilenmek bize iyi geliyordu. Müzik bizim yaşam biçimimiz ve sevdiğimiz işi yapmak her ikimizin de psikolojisine olumlu etki bırakıyordu. Ne var ki o dönem albüm çıkarmak mümkün değildi. Çünkü Kayahan’dan ayrı zaman geçirecektim. Ben, Kayahan’dan ayrı kalmak istemedim. Kısmet bugüneymiş. Benim albümüm çıktıktan sonra ‘Kayahan’ın En İyileri 2’nin çalışmalarına başlayacağız.

        REKLAM

        ‘KONSER SENFONİK OLACAK’

        Bu yıl da ‘İyi ki Doğdun Kayahan’ konseri organize ettiniz. Geleneksel hale mi geldi?

        Geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte düzenlemiştik, bu yıl da Beşiktaş Belediyesi ile. Elbette amacımız bu organizasyonun geleneksel hale gelmesi. Bunun için çabalıyoruz. Benim arzum çok ileride de ‘Kayahan, doğum günlerinde anılıyordu, biz de bu şekilde devam ettirelim’ denmesi. Kayahan’ı ölüm yıldönümünde dualarla anmak gerekir diye düşünüyorum. Gerçi dualar hep dilimizde... Kayahan’ı yaşakmak benim için kutsal bir görev. Bu yılki konser senfonik olacak.

        Farkı nedir?

        Kayahan şarkıları zaten senfonik uyarlamaya çok uygun. Çünkü bestelenirken çok emek verilmiş, zengin melodik yapıya sahip, herkesin kalbine kazınmış özel eserler. Türkiye’de herkesin ayrı bir Kayahan şarkısı mutlaka vardır. Biz de konserlerimizde bunu çok fazla hissediyor, gelen isteklerden anlıyoruz. Şarkılarımızı İskender Paydaş önderliğinde senfoni orkestrası eşliğinde seslendireceğiz. Şefimiz de Alper Kömürcü. Mustafa Kemal Kültür Merkezi’ndeki bu konserde sağ olsunlar dostlarımız Kayahan şarkıları seslendirecek.

        REKLAM

        ‘KIZIMIZ FİZİKÇİ OLMAK İSTİYOR’

        Aslı Gönül, önümüzdeki yıl üniversite sınavlarına girecek. Hangi mesleği seçmek istiyor?

        Aslı Gönül, sürekli şükretmemin nedenlerinden en büyüğü. Allah, herkesin evlatlarına sağlıklı, mutlu, başarılı bir ömür nasip etsin. Aslı Gönül, fizik okuyarak bilim insanı olmak istiyor. Düşüncesi, hayali, planı yurtdışında okumak. Bunun için de istediği bölümle ilgili dersler alıyor.

        Müziğe yönlendirmiyor musunuz?

        Kayahan, Aslı Gönül’ün müzik yapmasını çok istiyordu ve bunu hep dile getiriyordu. Müzikte de çok yetenekli, piyano ve gitar çalıyor ama şimdilik profesyonel olarak ilgilenmek istemiyor. İki konserimizde Aslı Gönül’ü ikna etti ve şarkı söylettirdi ama Aslı Gönül’ün tercihi farklı. Çok da başarılı bir talebe, okul birincisi, burslu okuyor. Yakın çevremizde de fizikle ilgilenen kimse yok. Mutlu ve sağlığı yerinde olsun da hangi mesleği icra etmek istiyorsa ona yönlensin.

        REKLAM

        Yurtdışında okursa yalnız kalacaksınız...

        Yalnız kalacağım ama artık teknoloji çok gelişti. Görüntülü konuşmalar var, ben de gidip geleceğim. Elbette benim tercihim yanı başımda otursun ama Aslı Gönül mutlu olacaksa bana ayrılığa katlanmak düşer.

        Gelecek planlarınız nedir?

        Artık uzun vadeli planlar yapmıyorum. Şükrederek kalan hayatımı sevdiklerimle huzurlu bir şekilde geçirmek istiyorum. Hayattan öğrendiklerimle yaşamaya çalışıyorum. Aslında hepimiz hastalık olduğunda sağlığın, ölüm olduğunda yaşamın, bir sıkıntı olduğunda rahat günlerimizin kıymetini anlıyoruz. Sonra o kıymeti kısa sürede unutuyoruz. İşte ben sağlığın, hayatın ve huzurlu günlerin kıymetini bilerek yaşamak istiyorum.

        ‘Kalbimde hâlâ Kayahan var’

        Kendinizle ilgili planlarınız nelerdir?

        Şu anda öyle düşüncem de hislerim yok. Çünkü benim kalbimde hâlâ Kayahan var. 22 yıl boyunca çok güzel bir sevgi yaşadık. Aslı Gönül, ailem, dostlarımız, müzik... Bana bunlar yetiyor. İnsanların bu konudaki merakını da anlayışla karşılıyorum. Ama benim hislerim böyle.

        REKLAM

        Kayahan yalnız kalmanızı ister miydi?

        Yani hiç böyle bir şey konuşmadık. Bunlar konuşulacak şeyler değil zaten. Hayatta hiçbir zaman büyük konuşmayı da sevmem ama bir ömür yetecek o kadar güzel bir sevgi yaşadık ve birbirimize de yaşattık. Dolayısıyla benim kalbimde hâlâ Kayahan var.

        ‘Aşk sevgiye yaslanmalı’

        Aşkın en güzel hali nasıldır?

        Aşkın en güzel hali bence sevgiye sırtını yaslamış halidir. Çünkü aşk aslında hastalıklı bir duygu. Aşk acısı diye bir şey var ama sevgi acısı diye bir şey yok. Yıldırım aşkı var ama yıldırım sevgisi yok. Dolayısıyla aşk sırtını sevgiye yaslarsa bence aşkın en güzel hali o olur. O zaman karşınızdakini korumak, ona değer vermek, el üstünde tutmak gibi duygular işin içine girer.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ