Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Röportajlar Koray Candemir: Piyasada fazlaca sığ müzikler var

        ARİF HÜR/ hurarif@gmail.com

        2013 yılında piyasaya çıkardığı ‘Yarım Kalan’ adlı ikinci solo albümünden sonra geçtiğimiz günlerde ‘Son’ adlı yeni single’ını dijital ortamda dinleyicileriyle buluşturan Koray Candemir'le bu single'ı, müzik dünyasının durumunu ve özel hayatını konuştuk...

        ■ Sözü ve müziği size ait olan 'Son' adlı single’ınız dijital ortamda piyasaya çıktı. Oluşum sürecinden bahseder misiniz?

        Bir sene önce müzisyen arkadaşım Okay Aynur’la şarkının taslağını kafamızda çıkarmıştık. Bu kez plak şirketiyle değil de, Okay, Bilge Öztürk, Yonca Karakaya ve diğer müzisyen arkadaşlarımızın katkılarıyla bu şarkıyı oluşturduk.

        ■ Şarkının sözlerinde eski sevgililerinize bir gönderme var gibime geldi...

        Şarkıları yaşadığım olaylardan etkilenip yazıyorum. Sonuçta ‘Son’ da bir ayrılık şarkısı. Kalemi elime alıp her söz yazdığımda kendimi daha taze hissediyorum, yeni bir nefes alıyorum adeta. Hedef göstermiyorum ama anlayan anlar.

        'Duygusal yıpranmalar yaşıyorum'

        ■ Müzik kariyerinizde 20. yılı doldurdunuz. Single yerine ‘Best Of’ albüm yapılamaz mıydı?

        Bakarız, yapılır yani. Öyle takıntılarım yok. Plak şirketlerine 9 tane albüm yaptıktan sonra “Artık kendimiz çıkaralım” dedik. Son 3 yılda konserden konsere koştuğum için repertuvar hazırlamaya vakit bulamadım. Albüm meşakkatli bir iş. Bir de ülkenin içerisinde bulunduğu durum nedeniyle duygusal yıpranmalar da yaşıyorsunuz ister istemez.

        ■ Bir dönem Kargo'nun solistiydiniz. Grup halinde müzik yapmak ile bireysel olarak müzik yapmak arasında ne gibi farklar var?

        4 kişilik bir grupta yontma taş devri başlıyor. Kimse kafa kaldırıp “Ben böyle yapacağım” diyemiyor. Grup, bireyi pratik hayatta dengeli bir insan yapıyor. Eksisiyse hantal bir yapısı olması. Devinimi ağır. Tabii tek olunca boşluğa düşüp yapayalnız da kalabilirsin. Bireysel müzik yapmak grup halinde müzik yapmaya göre daha riskli ama daha çok para kazandırabilir.

        ■ Ülkemizde müzik gruplarının sayısının azaldığını, olanların da pek ses getiremediğini görüyoruz. Neden?

        Maalesef grup müziği yapanları yakında fanusa kapatacaklar. Şu anki müzik sektöründe no-name bir müzik grubunun piyasaya girmesi imkânsız. Yeni gruplar çıkmadığı sürece müzik sektörü ölmeye mahkûmdur. Hâlâ 90’lardan kalmış isimler grup müziği yapıyor. Grup müziği zamana karşı ayakta durur. Müzik sektörü ülkemizin aynası... Ülkemizdeki müzik sektöründe yeni gruplar kolay benimsenmiyor.

        ■ Beğendiğiniz gruplar var mı?

        Mor ve Ötesi'ni beğeniyle dinliyorum. Yeni gruplardan ise Gece'yi çok başarılı buluyorum. Kargo'dan sonra gelen en iyi grup olduğunu söyleyebilirim.

        ■ Müziğimizin son durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Müziğimiz geriye gitti. Sektörde internet yüzünden satışlar azaldı, büyük plak şirketleri hantallıkları yüzünden dijital dağıtıma uyum sağlamada sıkıntı yaşadı. Popüler kültür nedeniyle pop müzik son yıllarda çok ön plana çıktı. Avrupa ve ABD’de daha yerleşik sistem olduğu için pop müziğin haricinde tüm türleri dinleyenler var ama bizde bu yok. Haliyle piyasada da fazlaca sığ müzikler var. Müzikte dijitalleşmeye de adapte olamadık.

        'Popçular egosantrik kafada'

        ■ Pop müzik yapanlar ile rock müzik yapanlar arasında yıllardır süregelen bir çekişme var. Kıyaslama yaptığınızda neler söylersiniz?

        Rock'çılar birbirine kol kanat gerer. Pop starlarda öyle değil. Popçuların etraflarındaki insanlar onları sürekli yücelttiği için psikolojik olarak egosantrik bir kafaya giriyorlar. Rock ağırlıklı müzik yapan müzisyenlerde egolar biraz daha yontulmuş durumda. Bizler şan şöhret sahibi olup para kazanmayı değil, müziği ön planda tutuyoruz. Rock müzikle uğraşan insanlar daha derinlikli işler yapıp geleceğe bir şey bırakıp yeni gelen müzisyenlere kanal açma derdinde oluyorlar. İşte böyle olduğumuz için pop müziğin göbeğindeyken bir anda alternatif olduk.

        ‘Harun kadim dostum’

        ■ Müzisyen Harun Tekin ile yediğinizin içtiğinizin ayrı gitmediğini biliyoruz. Sizi, Ahmet Kural-Murat Cemcir ikilisine benzetenler de var...

        Güzelmiş. (Gülüyor) Harun ile 13 yıldır kader birlikteliğimiz var. Birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Harun benim kadim dostum. İlginçtir Harun ile bu kadar yıl içerisinde düet yapmadık ama yakın zamanda yapabiliriz.

        ‘Evlilik bana uzak’

        ■ Nasıl kadınlardan hoşlanırsınız?

        Zeki ve komik kadınlardan. Birlikte gülüp eğlenebilmek çok önemli.

        ■ Evlenip çoluğa çocuğa karışma fikrine nasıl bakıyorsunuz?

        Evlilik bana uzak. Çocuk yapma, aile kurma düşüncem yok. Yaşıtlarım çoluğa çocuğa karıştı ama ben evlenmeyi hiç düşünmüyorum. Zihnim müzikle dolu. Şu sıralar aşkım sadece müzik. ‘evlilik bana uzak’

        ‘Lütfen herkes âşık olsun’

        ■ Dışarıdan bakanlar sizi romantik bir aşk adamı olarak nitelendiriyor. Öyle mi?

        Dışarıdan göründüğü kadar romantik, duygusal, salya sümük dolaşan biri değilim. Yalnız şunu söylemek isterim; lütfen herkes âşık olsun. İnsanlar aşkı neresinden yakalarsa sıkıca sarılsınlar ve bırakmasınlar. Aşk insanı yükseltiyor, kişinin hayatına dair yeni kararlar almasını sağlıyor ve renk katıyor.

        ‘Birbirimizi anlarsak barış gelir’

        ■ Toplum olarak birbirimize karşı yitirdiğimiz saygı ve sevgiyi yeniden nasıl kazanabiliriz?

        Empati kurmayı bilmeliyiz. Barış, birbirini anlamaktan geçiyor. Biraz daha sevgi dolu hareket etmeli, farklı renklere saygı göstermeyi bilmeliyiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ