Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Röportajlar Ayla Çelik: Bağdat ruhları okşadı

        Mehmet ÇALIŞKAN/HABERTÜRK MAGAZİN

        Sözlerini yazıp bestelediği ve yorumladığı ‘Bağdat’ı dillere pelesenk eden Ayla Çelik, şarkısının ruhları okşamasından dolayı çok ilgi gördüğünü söyledi.

        Söz yazarı, besteci ve yorumcu Ayla Çelik, İbrahim Tatlıses, Demet Akalın, İrem Derici, Gökhan Tepe, Berkay, Sibel Can ve Ebru Gündeş gibi birçok ünlü isme şarkılarını verse de yıllarca hep arka planda kaldı. ‘Kendi şarkılarımı söylemeliyim, daha zamanı var’ diyerek şarkı söyleme hevesini yıllarca törpüledi. En sonunda gerek ünlü isimlerin şarkılarına büyük talep göstermesi gerekse kendisinin de seslendirebileceği kadar çok şarkıya sahip olmasıyla ‘Vakit tamamdır’ diyerek 2010’da ilk albümü ‘AyLavanta’yı çıkardı. Sonuç hüsran. Albüm geniş kitlelere ulaşamadı. Peki yıldı mı? Hayır, şarkı yaptı, yaptı, yaptı. Ayla Çelik, 5 ay önce çıkardığı ‘Ben’ adlı albümünde yer alan ‘Bağdat’ın kısa sürede dillere pelesenk olmasıyla şöhret oldu. Son 15 günde dijital platformlarda en çok indirilen şarkı olan ‘Bağdat’ın hikâyesini konuşmak için CVK Park Bosphorus Hotel İstanbul’da buluştuğumuz Çelik, oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu.

        Şarkınız ‘Bağdat’ın alametifarikası nedir?

        Neden öyle dediniz? Şarkımın bir alametifarikası olduğunu düşündüren neden nedir

        Herkesin dilinde ve sizi geniş kitlelere tanıttı.

        Ben daha önce de tanınıyordum. Birçok ismin seslendirdiği şarkılarım var.

        Evet ama daha önce bu kadar tanınmıyordunuz.

        Bizde nedense şarkının kime ait olduğuyla pek az ilgilenilir. Seslendirenler ön planda olduğu için şarkının sahipleri perdenin arkasında kalır. Şarkıların kimlere ait olduğunu çok az kişi bilir. ‘Beni kimse tanımıyor, kahretsin, bunu ben yazdım’ derdim yok. Çünkü bu iş böyle. Önde olan şarkının sahibi değil seslendirendir. Doğal olarak öndekine hizmet ediyoruz. Amaç öndekinin parlaması. Yaptığımız iş bu. Başka türlü nasıl olabilir ki?

        Yeteneğiniz vardı da neden ilk çıkışınızda şarkı da söylemediniz?

        Evet, ilk başlarda da şarkı söyleyebilirdim ama o dönemler bu kadar şarkım yoktu. Ben kendi şarkılarımı söylemek istiyordum. Piyasa şartları uygun değildi.

        Neden uygun değildi ki?

        O zamanlar daha başka şeyler revaçtaydı. Eskiden yapımcılar, ‘Aman seksi kadın bulalım. Güzel ve seksi olsun, biraz bilmem nesi olsun’ diye düşünüyordu.

        Neden o zamanlar güzel değil miydiniz?

        ‘Güzelim ve seksiyim. Bana iş yapılsın’ duygusuyla hareket edemem. Zaten böyle yaklaşılmasını kendime hakaret sayarım. Dediğim gibi kendi şarkılarımı seslendirmede ısrarcı olduğum için ben yorumculuğa pek kanalize olmamıştım.

        Sonuç olarak ‘Bağdat’ın bu kadar sevilmesinin nedeni...

        Sözlerinin ve melodisinin oluşturduğu duygu ve sunumu... Belki hepsi harman olarak herkese hitap edebilen bir şarkı olma özelliğine sahip. Bazı şarkılar öyledir. Her yaş grubuna ve her meslekten insana hitap eder. İnsanların ruhunu okşar. ‘Bağdat’ belki o şarkılardan biridir.

        ‘ÖNCEKİ ALBÜMÜM ISKALANDI'

        Bir önceki albümünüz ‘ayLavanta’ ıskalandı mı?

        Tabii ki ıskalandı. Ama altının değerini sarraf bilir. Orada da çok iyi şarkılar vardı. O albümde pasiftim, toydum. Sanıyorum sunumu da iyi yapamadım. Yaptığın güzel işi duyuramadıktan sonra ne olacak ki. Evin içinde oturuyordum. Şarkılar güzeldi ama kimse duymadıktan sonra neye yarar?

        O günlerde kendinizi nasıl hissediyordunuz?

        Berbat. Başka nasıl olabilirdim, nasıl hissedebilirdim?

        Karamsarlık mı çökmüştü hırs mı kazanmıştınız?

        Hayır, hiç karamsar olmadım. Sürekli olarak ‘Bu albümüm yeterince duyulmadı. Demek ki bir şeyler eksik oldu. Daha iyisini yapacağım ve bir sonraki albümüm duyulacak’ derdim.

        ‘TANINMAK ÇOK TUHAF’

        ‘Ben’den sonra hayatınızda ne gibi değişiklikler oldu?

        Tanındım. Ne var ki bu duruma alışamadım. Tanınıyor olmak çok tuhaf. Utanıyorum. Bu nedenle kendime çok gülüyorum. Hiç tanımadığım birileriyle sokakta kucaklaşmak tuhaf geliyor ama seviliyor olmak çok güzel duygu seline neden oluyor.

        Şöhretin kötü taraflarını bertaraf etmek için neler yapıyorsunuz?

        Nedir onlar? Ben bilmiyorum.

        Şımarıklık, ego yükselmesi gibi...

        Şımarmamak için, kibir sahibi olmamak için her gün Allah’a defalarca dua ediyorum. Sonuçta ben de insanım. Yoldan çıkmamak için defalarca dua ediyorum.

        'SEVGİLİM PEK RAHAT EDER'

        Özel hayatınızda duygular nedir?

        Özel hayatım özel bir şekilde şahane.

        Evlenmeyi düşünüyor musunuz?

        Evlilik planlarım yok ama büyük konuşmam. Bir gün biri gelir ve öyle bir şey hissettirir ki... Bir bakmışsın evlenmişsin. Hayatım benim kontrolümde. Öteki türlü bir başkasının sorumluluğunu alacağım ve hayatım sadece benim kontrolümde olmayacak.

        Sevgiliniz düşüncelerinizi biliyor mu?

        Sevgilim... Yok ki. Bak, gözlerinin içine baka baka ‘Yok’ diyorum. Olursa birlikte sorarız.

        Neden istemiyorsunuz? Âşık olunca dağıtacak mısınız?

        Hayır, dağıtmam. Tam tersi. Âşık olunca çok huzurluyumdur. O huzurum karşı tarafa da geçer. Çünkü yerim yurdum bellidir. Bir telefonla bana ulaşır. Hiç öyle sürprizlerim yoktur. Bu nedenle erkek arkadaşım pek rahat eder.

        Sevgiliniz nasıl biri olmalı?

        Benimle birlikte olacak birinin bana zaman ayırması lazım, beni tanıması lazım, benim onu tanımam lazım, güvenmem lazım. Bir kere, çok iyi bir insan olması lazım.

        'ANNEME ŞIMARIYORUM ÖTESİ AYIP'

        Yıldız biri olmak sizi ne kadar ilgilendiriyor?

        Hiç ilgilendirmiyor.

        İlgilendirmemesi yaptığınız işle çelişkili değil mi?

        Ne yapayım? ‘Ben starım’ diye ortalıklara mı çıkayım? İnsanlar nasıl görüyorsa oyuz.

        ‘Bağdat’ın bu kadar ilgi görmesi sizi hiç mi şımartmadı?

        Evde anneme ve kardeşlerime şımarıyorum. O kadar şımarmak yeter. Ötesi ayıp.

        Peki hayatınız maddi olarak değişti mi?

        Hayır, yaşantım aynı. Şarkılarım ‘Bağdat’dan önce de ilgi görüyordu. Para bir noktadan sonra çok fark etmiyor aslında. Parayla ilişkim sadece harcamayla ilgili. Para harcamayı seviyorum. Para biriktirmeyi ise hiç öğrenemedim. Bir arkadaşım “Sen biriktiremiyorsun, ver bana senin yerine ben biriktiririm” dedi. Ben de ona veriyorum. Böyle iyi oluyor.

        Güvenilir biri mi?

        Dedim ya. Arkadaşım.

        Neden bir banka değil de arkadaşınız?

        Banka istediğim zaman paramı bana verir. Ben dayanamam gider çekerim. O arkadaşım ise vermez. Biriktirip yatırıma yönlendirmeme yardımcı oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ