Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
ABD Başkanı George W. Bush'un G-20 zirvesi için Washington'a çağırdığı konuklara Beyaz Saray'da verdiği yemekte şişesi 500 dolardan şarap ikram etmesi, Amerikan basınında konu olurken, Beyaz Saray, “Biz bu şarapları indirimli aldık” açıklaması yaptı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN


Dünyadaki finansal krizin nedenlerini tespit etmek ve atılacak adımları belirlemek üzere Washington'da gerçekleştirilen G-20 zirvesinden önce Bush'un Beyaz Saray'da katılımcı ülkelerin liderlerine verdiği yemekte 2003 yılı ürünü “Hillside Select” Shafer Cabernet şarabı ikram edilmesi, Amerikan basınında, “Liderler finansal krizi tartışırken, Beyaz Saray en pahalı şaraplardan birini ikram etti” yönünde haberler yer aldı.

"IMF İLE TÜRKİYE ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANABİLİR"

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Türkiye ile IMF arasında oldukça süratli şekilde anlaşma sağlanabileceğine emin olduğunu söyledi.

Strauss-Kahn, Washington-daki G-20 zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, bir gün önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü hatırlatarak, "(Türkiye ile) oldukça süratle bir anlaşmaya varmanın mümkün olabileceğine eminim ve Türkiye'deki durumun istikrara kavuşturulması için buna kesinlikle ihtiyaç var" dedi.

IMF Başkanı Strauss-Kahn, buna karşılık, Türk ekonomisine gereken düzenlemelerin boyutu ve sonuçlarının yanı sıra IMF'nin finanse edebileceği program paketinin boyutu konusunda halen bazı görüş farklılıkları bulunduğunu söyledi.

ERDOĞAN OBAMA'NIN TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD başkanlığına seçilen Barack Obama'nın temsilcileriyle görüştü.

Yaklaşık 45 dakika süren görüşmeye, eski ABD dışişleri bakanı Madeleine Albright, Cumhuriyetçi partili eski temsilciler meclisi üyesi Jim Leach ve Obama'nın dış politika danışmanı Phil Gordon katıldı.

Görüşme çıkışında Albright, gazetecilerin sorularına yanıt vermedi, Leach ise "Mükemmel bir görüşme oldu" dedi.

Leach, Obama'dan Başbakan Erdoğan'a mesaj getirip getirmediklerinin sorulması üzerine, "Dinledik..." demekle yetindi.

Ajansların belirttiğine göre, zirvenin sonuç bildirisinde Türkiye'nin de bulunduğu G-20 liderleri, İMF ve Dünya Bankası'nda reform yapılması için anlaştı.

6 YOL BELİRLENDİ

Zirvede konuşan ABD Başkanı George Bush, ''Şimdiye dek gereken önlemler alınmamış olsaydı 1929-1930'un Büyük Bunalımı'ndan beter mali krize dünya girebilirdi'' dedi.

Bush, ''serbest pazar ekonomisinin dışında kesin çözüm yolu yok'' mesajını da verdi.

G-20 liderleri dünya mali krizinin aşılması için 6 yol belirledi:

- Mali sistemi reformdan geçirmek ve kalkınmayı sağlamakta karar alındı.

- Eylem planında mali sisteme güveni yeniden tesis edebilmek amacıyla 31 mart 2009'a kadar öncelikle alınması gereken tedbirler sıralandı.

- Liderler maliye bakanlarından 5 hususta öneri paketleri hazırlamalarını istediler.

- Buna göre bakanlar muhasebe kayıtları tam şeffaf ve uyumlu hale getirmeli.

-Piyasaları güçlendirirken, sistemle ilgili risklerin azaltılması ve şirketlerin yöneticilerinin maaşlarının gözden geçirilmesi konularında maliye bakanları görevlendirilecek.

- İMF ve dünya bankası işleyişi hızlandırılarak görev alanları genişletilecek. Kalkınmakta olan ülkelerin İMF ve Dünya Bankası'nda görevleri daha geniş biçimde uygulama alanına geçirilecek.

AJANSLAR