Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Defterdarlığın Batman'da yeni evlenen Taner Atalay'a 8 Eylül 2006'da gönderdiği yazıda şu sorular soruldu: Düğün salonuna kaç para ödediniz? Ziynet ve drahomalarınıza ilişkin miktar nedir? İkamet ettiğiniz gayrimenkul kiralık mı? Mobilya ve beyaz eşyalara ne ödediniz?

Ağam bu düğün kaça mal oldu?

Ağa düğünlerinin bol olduğu Batman'da defterdarlık inceleme başlattı. Son üç ay içinde evlenen 30 çifte Batman Defterdarlığı'ndan bir yazı gönderilerek, Ne kadar başlık parası ödendi diye bile soruldu.

Türkiye geçtiğimiz günlerde Van'da yapılan ve geline takılan 15 kilo altın ile aşiret düğünlerinden birine daha tanık oldu. Gelinin taşımakta zorlandığı altınlar gazete manşetlerini süslerken Maliye bazı illerde 'yeni evlileri gözaltına aldı.' Başta Batman gibi ağa düğünlerinin bol olduğu iller olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'da yaz aylarında yapılan düğünler inceleme altında. Van'daki aşiret düğünün hemen ertesinde yani 8 Eylül 2006 tarihinde Batman'da Sena Düğün Salonu'nda evlenen Taner Atalay adlı vatandaşa, Batman Defterdarlığı'ndan bir yazı giderek, 'evlendiğinizi tespit ettik' denildikten sonra düğünde takılan ziynet eşyalarından, başlık parasına, eve alınan mobilyadan, beyaz eşyaya kadar her şeyin faturası soruldu. Düğün ve evlilik harcamaları ile ilgili olarak da 15 gün içinde kendilerine beyanda bulunulması istendi.

TEBRİK ETMEYİ UNUTMADI
Konuyla ilgili görüştüğümüz Batman Defterdarlığı Vergi Dairesi Müdür Vekili Ayhan Yıldız, Batman'da çok sayıda ağa düğünü olduğunun altını çizerek, 'Bizde Belediye'ye bir yazı göndererek son üç ay içinde yapılan düğünlerin listesini istedik. Gele gele 30 düğün yapıldığı bilgisi geldi. Daha fazla olmuştur, ama ne yazık ki burada kayıt dışı düğünde çok oluyor. Biz zengin fakir düğünü demeden elimizdeki tüm listeye yazı gönderdik.
Evlenen Atalay çiftine Batman Defterdarlığının gönderdiği mektupta, önce ömür boyu mutluluk dilendi ardından takı, başlık parası ile ilgili bilgi istendi .

Çevremizdeki başka illerde de bu tür uygulama var diye konuştu. İlk etapta ellerine gelen 30 düğün için çalışma başlayan ve her birine tek tek yazı gönderen Batman Defterdarlığı bu sırada evlenen mükellefi tebrik etmeyi de unutmadı 8 Eylül 2006 tarihinde Atalay adlı mükellefe giden yazıda, Defterdarlığımızca yapılan araştırmalarda Sena Düğün Salonu'nda düğün yaptığınız ve evliliğinizi gerçekleştirdiğiniz tespit edilmiştir denildikten sonra Başta size ve eşinizi ömür boyu sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileriz ifadesine yer verildi. Ardından ise yazıda şöyle denildi:

* Yapılan düğün için düğün salonuna ödemiş olduğunuz kira ücreti ,

* Ziynet (altın-gümüş) ve drahomalarınıza (başlık parası) ilişkin miktar ve tutarlar,

* İkamet ettiğiniz gayrimenkulün kiralık olup olmadığı, kiralık ise kira tutarı,

* Yapılan düğün için alınan mobilya, beyaz eşya ve diğer emtiaların kimden satın alındığı ve ne kadar ücret ödediğinizi,

* 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 148. madde hükümlerine göre yazımızın tarafınıza tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde dairemize bizzat gelerek bilgi vermeniz gerekmektedir.

* Bildirimde bulunmamanız halinde yeni aynı yasanın mükerrer 355/3 maddesi ile diğer madde hükümleri uyarınca tarafınıza cezaların uygulanacağını bilinmesini bilgilerinize tebliğ ederim.

Düğün salonları da denetim altında

BATMAN'DA yeni evlilere yönelik denetimin arkasında sadece düğünde takılan ziynet eşyaları yok. Vergi Dairesi Müdür Vekili Ayhan Yıldız, düğünlerle birlikte, düğün salonlarının, mobilyacıların ve beyaz eşya satıcılarının da denetlendiğini dile getiriyor. Yıldız, Burada yazın neredeyse günde ikiüç düğün olur. Ama mobilyacısından, beyaz eşya satıcısına kadar ne yazık ki faturalı satış düşüktür. Biz de düğünlerden hareket ederek örneğin evlenen çifte 'mobilyayı nereden aldınız' diyoruz. Ardından da satışı yapana gidip kayıtlı mı sattı diye kontrol edebiliyoruz. Burada öyle yerler var ki, her gün düğün olan bir salonun sahibi çıkıp 'ben bu yıl bir kuruş kazanmadım' diye beyanda bulunuyor değerlendirmesinde bulundu. Beyanda bulunan var mı sorusuna Yıldız'ın verdiği yanıt ise şöyle: Tabi, gelip bildirimde bulunan oldu. Ama örneğin bir Ağa'nın oğlu geldi, ' ben sadece nişanlandım, evime hiçbir eşya almadım, şimdi de yurtdışına gidiyorum' dedi. Yani biz beyanı doğru kabul ediyoruz.

HACER GEMİCİ/SABAH