Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Dünya böyle evlat görmedi

        AİLE şirketlerine kurumsallaşma yolunda danışmanlık yapan Family Bussiness Consulting’in Başkanı Haluk Alacaklıoğlu, hizmet verdiği aile şirketlerinden birinde çok şaşırtıcı veriyle karşılaştı.

        Şirketin kurucusunun iki oğlundan birinin aylık harcaması 10 bin dolarken, diğerininki 500 bin dolar düzeyindeydi. İnanamadı, şirketin farklı noktalarından rakamın doğru olup olmadığını araştırdı, doğruydu.

        İçi rahat etmedi, bunun dünyada örneğinin olup olmadığını araştırmayı uygun gördü. Stratejik işbirliği içinde olduğu dünyaca ünlü aile şirketleri danışmanı ABD merkezli Aspen Group’un patronu David Bork’a danıştı. Aylık 500 bin dolarlık harcama onları da şaşırttı.

        Öyleyse kurumsallaşma çalışmalarına buradan başlamalıydı. Şirketin kurucusu babaya konuyu açtı: "Oğlunuz ayda 500 bin dolar harcıyor. Bir şirket için hiç sağlıklı değil."

        Patron baba da aslında bu durumdan rahatsızdı ama yüreği el vermedi: "Ben çok yoksulluk çektim. Çocuklarım istedikleri gibi rahat yaşasın diye düşündüm, harcama sınırı koymadım."

        Alacaklıoğlu kararlıydı: "Şirketinizi, ailenizi geleceğe taşıyacak ’aile anayasası’ hazırlayacağız. İşi baştan sıkı tutmalıyız. Tavsiyemiz, rakamın dünya ölçeğinde de makul düzeye çekilmesi."

        Baba hálá emin değildi, Alacaklıoğlu sürdürdü: "Diğer oğlunuz ayda 10 bin dolarlık özel harcamayla yetiniyor. Gelin işe bu noktadan başlayalım."

        Tartışıldı ve karar verildi: "500 bin dolarlık aylık özel harcama 60 bin dolara inecek."

        Haluk Alacaklıoğlu, bugüne kadar 53 şirkete "aile anayasası" yazımı konusunda danışmanlık hizmeti vermiş. Bir şirkette de ayda 300 bin dolarlık özel harcama yapan aile ferdine tanık olmuş. Aile şirketlerine en önemli önerisi şu: "Cenazeyi kaldırıp bize gelmeyin. Aile anayasaları daha birinci kuşak işin başındayken yazılsın, şirkette kurumsallaşma başlasın."

        Alacaklıoğlu, Kurumsal Yönetim Derneği’nin kurucularından. Bir dönem de başkanlık yapmış. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nde (TÜSİAD) de bu konuda çalışmalar yapmış, 30 ülkeyi inceleyip, "Türk Kodu"nu da yazmışlar.

        Bu çalışmalar sırasında, "Eyvah çocuklarım başarılı oldu" kıskançlığına giren birinci kuşak örneklerine de rastlamış. Böyle durumlar için, yaşlanan birinci kuşak temsilcilerinin hayatlarına anlam kazandıracak sosyal projeler geliştirmişler.

        Alacaklıoğlu’nun şirketlerdeki birinci kuşak temsilcilerine yaptığı uyarılardan biri de şöyle: "Çocuklarınız mutlaka başka şirketlerde 5 yıl çalışsın, en az iki terfi alsın. Çocuklarınızın stajyerlik dönemlerinde sizi batırmalarına yol açmayın."

        Haluk Alacaklıoğlu’nun titizlikle altını çizdiği bir nokta da şu: "Benim kanımı taşıyan mutlaka bizim şirketlerde olmalı gibi bir anlayış doğru değil. Bırakın giden gitsin. Belki dışarda daha başarılı olurlar."

        Seçim havası iyice ısınırken, Alacaklıoğlu "Uluslararası Aile Şirketleri Forumu"nun 4’üncüsünü 5 Haziran’da düzenleyecek.

        Belki de ayda 500 bin dolar harcayan patron oğlu orada da gündeme gelecek...

        Bir yanda ayda 500 bin dolar harcayan patron oğlu... Diğer tarafta yoksul milyonlar...

        İşte yaklaşan sandığa doğru giden Türkiye’nin sancısı da bu... Sandıktan çıkacak sonuç, uçurumu biraz olsun azaltabilecek güce dönüşebilir mi?

        50 milyon dolara ’Misland’ yapıyor, ’Türkü söyleye söyleye gelirler’ diyor

        TÜRK Ekonomi Bankası’nın "TEB KOBİ Akademi" toplantısı için Elazığ’dayken, Elazığ Çimento’nun yeni sahibi Çimentaş’ın Genel Koordinatörü Mustafa Güçlü’ye öğle yemeğinde konuk olduk.

        Elazığ Çimento’yu Oyak Grubu’ndan 110 milyon dolara satın alan Çimentaş ekibi, bu tesisten memnun görünüyordu.

        Yemekten sonra TEB Genel Müdürü Varol Civil, Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, Prof. Tamer Müftüoğlu ve TEB Başekonomisti Emin Öztürk’le birlikte Gülsan İnşaat’ın restore ettiği Şefik Gül Harput Kültür Evi’ni gezdik.

        Ardından dağın eteğine sırtını dayamış, "Misland" adlı bir projeye uğradık. Mis Holding bünyesinde görünen proje 600 dönüm arazide gerçekleşiyor.

        İçinde 5 bin kişilik Osmanlı Lokantası’ndan spor kompleksine, hayvanat bahçesinden hastaneye, 5 yıldızlı iki ayrı otelden amfi tiyatroya, yüzme havuzlarına, alışveriş merkezine kadar farklı noktalar bulunuyor.

        Varol Civil, 50 milyon dolara tamamlanacak Misland’ı gezdikten sonra sordu: "Elazığ’da bu kapasiteyi dolduracak potansiyel var mı?"

        Misland yöneticisi yanıtladı: "Hep biz İstanbul’a, İzmir’e, Ankara’ya gidiyoruz. Şimdi Misland’la sizi de buraya çekeriz. Hem Diyarbakır, Malatya ve Bingöl, Elazığ’a 1’er saat mesafede. Oralardan türkü söyleye söyleye gelirler, Misland’ı gezerler."

        Türkü söyleye söyleye gidenler 50 milyon doları geri döndürecek harcama yapar mı?

        500 bin dolar, 2 bin 700 kişiyi bir ay doyurur

        GAZETENİN birinci sayfasına girecek haberler tartışılırken, yazıişleri müdürlerimiz, "500 bin dolarla neler alınabilir"i görmek istedi. Ekonomi servisimiz küçük bir liste hazırladı:

        2 bin 700 kişi bir ay iki öğün tabldotla karnını doyurur.

        1196 brüt asgari ücret ediyor.

        3 bin 425 adet Cumhuriyet Altını alınabiliyor.

        Ortalama 400 YTL’lik bir cep telefonundan 1550 adet alınabilir.

        Bu para ile yaklaşık 17 tane Renault Megane ve Toyota Corolla model otomobile sahip olunabilir.

        Amerikalı şarkıcı Britney Spears’ın satışa çıkardığı saçına da ulaşmak mümkün.

        250 adet dizüstü bilgisayar ediyor.

        20 tane pırlanta kaplı cep telefonu alınabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ