Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Gençler medyaya güvenmiyor

        Milli Türk Talebe Birliğince (MTTB), Eminönü Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen ''Gençlik asker ilişkisi ve gençliğin medyaya bakışı'' konulu panele katılan Dursun, resmi kimliğiyle konuşmayacağını, MTTB'nin üniversitelerde yaptırdığı anket çerçevesinde, medya algısına değineceğini söyledi.

        MTTB'nin anketinde gençlerin medya algısıyla ilgili verdiği cevapların kendisini şaşırtmadığını, daha önceki araştırmalarla benzerlik taşıdığını kaydeden Dursun, bu araştırmaların sadece toplumun bir kesiminin röntgeni olduğunu ifade etti.

        Dursun, 2008'de yapılan bir araştırmada ''Medyaya ne kadar güveniyorsunuz?'' sorusuna gençlerin yüzde 26'sının ''güvenmiyorum'', yüzde 54.8'inin ise ''hiç güvenmiyorum'' yanıtını verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

        ''Demek ki gençlerimizin 4'te 3'ü medyaya güvenmiyor. Medya algısı konusunda gençlerimizin medyanın içeriğine, biçimine güvenmediğini görüyoruz. Gençlikle medya arasında ciddi bir sorun var. Toplumun da medyaya güven duymadığını görüyoruz. Gençler medyaya karşı bir güven duygusuna sahip değiller. Medyanın, bu güven unsurunu dikkate alarak çalışmasında yarar var. Yine başka bir araştırmada, gençlerimize siyasetle ilgili soru sorulduğunda, yüzde 17'si hiç ilgilenmediğini, yüzde 47'si aktif olarak ilgilenmediğini, ama takip ettiğini belirtiyor. Bu şunu gösteriyor; 18-25 yaş arası genç kitlenin siyasetle ilgisi son derece marjinaldır. Bu genç kesimin okuduğu kitap, dergi, gazeteler de göz önüne alındığında gençlerin siyasetle ilgisinin son derece zayıf olduğunu görüyoruz.''

        Dursun, gençlerin sosyal konulardaki algılarının da toplumun diğer kesimlerine göre çok değişkenlik gösterdiğini ifade ederek, yapılan araştırmalarda toplumdaki en önemli sorunun işsizlik oranı olarak açıklandığını, oysa gençlerin terörü birinci, ekonomik sorunları ikinci, işsizliği üçüncü, laikliği ise dördüncü sıraya koyduğunu kaydetti.

        Veriler değerlendirildiğinde gençlerin internetle çok haşır neşir olduğunun görüldüğünü söyleyen Dursun, bunun da gençlerin teknolojiyi ve teknolojik araçları çok sık kullandığını gösterdiğini aktardı.

        Dursun, okunan gazetelere bakıldığında, gençliğin fikri gazetelerden çok magazinel ve spor gazetelerine önem verdiğinin görüldüğünü dile getirerek, köşe yazarlarının da gençleri anlamada önemli bir veri olduğunu kaydetti. Davut Dursun, ''Gençlerimizin siyasal ve düşünsel yazılardan çok, meseleleri magazinsel bir üslupla sunan yazarları okuması, gençliği anlama bakımından önemli bir husustur'' dedi.

        Diziler konusunda toplumun daha eğlenceli, eğlendirici dizileri seçtiğinin görüldüğüne dikkati çeken Dursun, pop müziğin önde olmasının toplum yapısı hakkında bilgi verdiğini, gençlerin spor programlarıyla ilgili tercihlerinin de futbola olan ilgiyi ortaya koyduğunu kaydetti.

        Dursun, ''Gençlerin medya algısıyla ilgili farklı tercihleri bulunduğunu ve tercihlerinde daha soft, daha light, daha eğlendirici unsurları seçtiklerini görüyoruz. Bu da düşünceye, felsefeye, tartışma ağırlıklı programlara fazla önem vermediklerini gösteriyor'' diye konuştu.

        Gazeteci-yazar Mehmet Altan, gazeteci-yazar Mümtaz'er Türköne ve MTTB Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Emrah Karayel'in de katıldığı paneli, MTTB Genel Başkanı Taha Enes Şener'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ