Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya DTP'li başkanlara istenen ceza indirildi

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 21 Aralık 2005'te Danimarka Başbakanı Rasmussen'e Roj TV ile ilgili mektup gönderdikleri gerekçesiyle başlatılan soruşturma sonucunda haklarında dava açılan DTP'li 54 belediye başkanının yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan belediye başkanlarından hiç biri katılmazken, avukatları hazır bulundu. Duruşmayı Danimarka'dan gelen iki gözlemci heyeti de izledi.

        Duruşmada Danimarkalı 33 belediye başkanının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdikleri mektup dosyaya eklendi. Mektupta özetle, DTP'li belediye başkanlarının Danimarka Başbakanı Rasmussen'e Roj Tv'nin kapatılmaması için gönderdikleri mektubun "fikir ve düşünce özgürlük" kapsamında değerlendirmesi istendi. Dava dosyası için görevlendirilen yeni savcı, yeniden mütalaa verdi. Eski savcı Muharrem Özcan'ın 3 Nisan 2007 tarihinde verdiği mütalaada DTP'li 53 belediye başkanının TCK 314/2 maddesi uyarınca "yasadışı silahlı örgüte üye olmaktan" 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etmişti. Yeni savcı Mustafa Kemal Yılmaz ise, suç sevk maddesine değiştirdi. Böylece yeni sevk maddesine göre Hasan Karakaya, Fahrettin Astan ve Nusret Aras'ın gönderilen mektuptan haberleri olmadığı için ayrı ayrı beraatlarına karar verilmesini talep etti.

        Savcı, aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir'in yanı sıra Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak ve istifa eden Hakkari eski Belediye Başkanı Metin Tekçe'nin de bulunduğu toplam 53 DTP'li belediye başkanı hakkında TCK'nın "Suçu ve suçluyu övmek" suçunu düzenleyen 215 maddesi uyarınca 2 yıla kadar cezalandırılmasını istedi.

        Sanık avukatları iddia makamının aleyhe olan mütalaasına kabul etmeyerek, esas hakkındaki savunmayı hazırlamak için süre istedi. Mahkeme heyeti sanık müdafilerinin esas hakkındaki mütalaayı hazırlaması için duruşmayı 15 Nisan 2008 tarihe erteledi.

        İddianamede, belediye başkanları hakkında TCK'nın 314/3 ve 220/7 maddesini içeren ''Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır'' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

        DTP'li 56 belediye başkanının 21 Aralık 2005 tarihinde Danimarka Başbakanı Rasmussen'e mektup göndererek Roj TV'nin kapatılmamasını istemişti. Mektubun gönderilmesinin ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı DTP'li belediye başkanları hakkında TCK'nin 314/3 ve 220/7 maddeleri uyarınca "Silahlı Örgüte Bilerek ve İsteyerek Yardım Etmek" iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talebiyle dava açılmıştı. Savcı, iddianamesinde ayrıca, belediye başkanlarının görevden alınmasını talep etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ