Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Sosyal medya depremde can kurtardı!

        ‘Arap Baharı’ ile insanların kısa sürede organize olmasına yönelik gücünü ispatlayan sosyal medya, doğal afette ilk akla gelen iletişim aracı olmaya başladı. Pazar günü saat 13.41’de meydana gelen Van merkezli 7.2 büyüklüğündeki depremde ilk harekete geçen yine sosyal medya oldu. Deprem haberinin Twitter ve Facebook üzerinde duyulmasının ardından henüz televizyonlar bölge muhabirleriyle bağlantı kurmaya çalışırken Twitter üzerinde yıkılan binalara ait ilk bilgiler geçmeye başladı.

        Radikal Gazetesi'nin haberine göre kısa sürede oluşturulan ‘hashtag’larla (bir konudaki mesajları temsil eden ve o mesajların takip edilmesini kolaylaştıran tek bir başlık) organize olan kullanıcılar, enkazların bulunduğu noktalar ile enkaz altında olması muhtemel kişilere ait bilgileri iletmeye başladı. Bu bilgiler o kadar işe yaradı ki Akut Genel Sekreteri Saydun Gökşin, “Akut olarak kurtardığımız ilk üç kişinin konumuna ait bilgiler bize Twitter aracılığıyla ulaştırıldı” dedi. BDP Genel Merkezi başta olmak üzere pek çok kurum da gün boyu Twitter hesaplarından yaptığı yönlendirmelerle deprem yardımlarının bölgeye ulaştırılmasına yardımcı oldu.

        EVİM EVİNDİR VAN

        Kalacak yeri olmayan depremzedelere de yardım eli yine sosyal medyadan uzandı. Twitter üzerinde başlayan ‘EvimEvindirVan’ kampanyasında ‘depremzedelere kapımız açık’ mesajı veren binlerce kişinin sesi İstanbul Valiliği’ne kadar ulaştı. Valilik de kampanyaya destek vererek depremzedeleri misafir etmek isteyenler için 0212 455 56 75 ve 0212 455 56 75 numaralı telefonların 24 saat açık olduğunu ilan etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ