Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya İnternet medyası Twitter için eğitim gerekli mi?

        Ayhan YILDIZ / AHT

        Hakaretsiz ve küfürsüz twit atmayı öğreniyorlar

        İNGİLTERE’deki bir okulda 13-14 yaşlarındaki öğrencilere mikroblog sitesi Twitter ve sosyal paylaşım sitesi Facebook’la ilgili dersler verilmeye başlandı. Derste öğrencilere ne tür mesajların, kişilerin şahsiyetlerine hakaret ya da küfür anlamına geleceği anlatılıyor. Bir milyarı aşan kullanıcı sayısı ile Facebook ve 500 milyonu aşkın kullanıcı sayısı ile Twitter için eğitim gerekli mi? Bu yaştaki çocuklar için tek başına bu eğitim yeterli mi? İşte uzmanların görüşleri:

        ‘Doğru bir yaklaşım’

        Psikolog Alanur ÖZALP:

        ÇOK beğendim. Son derece doğru bir yaklaşım. Çünkü çocuklar artık sosyal medyada ne yapacakları, ne tür mesajlar atacakları, nasıl zaman geçirecekleri konusunda bilgi sahibi olacaklar. Sosyal medya çocuklar açısından çok fazla zaman geçirilen bir ortam. Bilinçsizce ve çokça kullanıldığı için, çocukların zamanlarını faklı bir alana yönlendirmek zor oluyor. Bilinçli bir eğitim sayesinde çocuklar zamanlarını daha düzgün ve verimli bir şekilde kullanabilirler.

        ‘İtirazım 13-14 yaşa, çünkü çok geç’

        Gazeteci Cüneyt ÖZDEMİR:

        ONCA fuzuli dersin arasında bir de sosyal medya dersinin olması gayet öngörülü bir davranış. Analar babaların bile Turist Ömer gibi baktığı sosyal medyada çocuklara yardımın okuldan başlıyor olmasına sevinmek gerekiyor. İlk olarak sosyal medyanın içeriği, anlamı ve gerçekliği öğretilmeli. Hukuksal hakları ve sınırlarının belirtilmesi de faydalı. Benim itirazım 1314 yaşındaki çocuklara bunu öğretmeye kalkmak. Emin olun hocalarını sosyal medyaya susuz götürüp sulu getirirler! Daha erken yaş, daha iyi olur.

        ‘Önce sosyal eğitim şart’

        İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhan ÖZEREN:

        TWITTER, Facebook eğitimi değil de genel bir sosyal eğitim gerekli. İnsanlar, internet özgürlüğünü yanlış anlıyor. İnternette herkes hakkında her şeyi söyleme özgürlüğü varmış gibi düşünülüyor. Burada insanları rencide etmeden, yani ‘Size yapılmasını istemediğiniz şeyi başkasına yapmayın’ durumunu göstermek gerekiyor. Aynı zamanda derslerde güvenlik eğitimi de verilmesi gerekiyor. Bilgilerin paylaşılmaması burada başta gelmesi gereken eğitimlerden biri olmalıdır.

        ‘Farkındalıklarını artırmak iyi olur’

        Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Behlül ÇALIŞKAN:

        MEDYA aracılığıyla gönderilen mesajların eleştirel bakış açısıyla değerlendirilebilmesi amacıyla medya okuryazarlığı dersleri ilköğretim sınıflarından itibaren verilmektedir. Dezenformasyon yayımı, karalama ve linç kampanyaları, casus yazılımlar aracılığıyla kişisel gizliliğin ihlali ve gözetim faaliyetleri, sosyal medya kullanıcılarının bilgisizliklerinden beslenen uygulamalardır. Bu sebeple sosyal medya okuryazarlığı eğitimleri kullanıcıların kötü amaçlı kullanımlara karşı farkındalıklarını artırmada yardımcı olacaktır.

        ‘Eğitim çok gerekli’

        Sosyolog Nilüfer NARLI:

        GENÇLER sosyal medyayı çok etkin bir şekilde kullanıyorlar. Sosyal medya üzerinde nefret söylemi geliştiriliyor. Paylaşılan haberlerin kaynağını araştırmadan kullanıyorlar. Bunlar çoğu zaman nefret söylemlerini, ırkçı, cinsiyetçi yaklaşımları körüklüyor. Sosyal medyada çabuk mobilize oluyorlar. Eğitimin gerekli olduğunu düşünüyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ