Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Habertürk TV Anneler barışta birleşti!

        Habertürk TV'de yayınlanan Nilgün Balkaç ve Erdal Şen ile Başkent Gündemi programında çözüm süreci ve

        demokratikleşme paketi görüşüldü. Konunun bütün taraflarını ilk defa bir araya getiren programda barış arzusu ön plana çıktı. Akil adam heyetinde yer alan AK Parti eski Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt,

        demokratikleşme sürecine kefil olduklarını belirtirken Kandil'e ve BDP'ye çekilmenin tamamlanması çağrısında bulundu.

        Programın dün geceki konukları, Akil adam heyetinde yer alan eski AK Parti Milletvekili Abdurrahman Kurt, kızı Ayşegül Özbek Dirican ile programa katılan şehit annesi Kudret Özbek, Öcalan'ın hapis şartlarını protesto için kızı kendini yakan Nezahat Teke, Diyarbakırlı esnaf Nihat Salmış ve Tunceli'de kadın korucu olarak görev yapan Zeliha Doğan oldu.

        "HERKES İÇİN BARIŞ"

        Programda söz alan şehit annesi Kudret Özbek, çözüm sürecini desteklediklerini ve barış istediklerini belirterek "başka annelerin ağlamaması için buraya geldim. Allah Başbakan'dan razı olsun" dedi. Özbek'in kızı Ayşegül Özbek Dirican ise, sürecin kendi açılarından da iyi olduğunu ve Başbakan Erdoğan'ın yanında olduklarını söyledi. Dirican, "Keşke daha önceden olsaydı ve abimde bu günü görseydi. O da bizimle aynı

        düşünceleri paylaşacaktı. Desteklediğimiz için tepkiler alıyoruz ama bu konuda herkes elini taşın altına koymalı bu herkes için çözüm süreci herkes için barış" diye konuştu.

        "BEYAZ SAYFA AÇALIM"

        Evladını intihar eyleminde kaybeden Nezahat Teke ise, "Barışa ihtiyacımız var. Ölümlerin acıların olmadığı bir noktada buluşmak istiyoruz. Bembeyaz bir sayfa açmak istiyoruz. Dilimiz rengimiz farklı olabilir ama annelerin gözyaşlarının rengi aynıdır" ifadesini kullandı.

        "BARIŞIN ŞARTI OLMAMALI"

        Kurt da, "Acıyı birlikte paylaştık ama geleceği çocuklarımız için birlikte üretmek zorundayız" ifadelerini kullandı. Çekilmenin tamamlanmamış olmasının ikircikli bir hava yarattığını, çekilmenin provokatif eylemlere

        alan bırakmama adına önemli olduğunu anlatan Kurt, sürecin tamamlanmasına engel olana tepkinin sert olacağını belirterek, "Herhangi bir şart barışın şartı olmamalı. Önce şart koymayı ortadan kaldırmalı sonra barışın eksiklerini gidermeliyiz.." dedi. Kurt şöyle devam etti:

        "ÇEKİLME TAMAMLANSIN"

        "Dağdakilere ve BDP'lilere kritik çağrım olacak. Çekilmeyi tamamlasınlar. Demokratikleşme sürecine hep beraber kefiliz. Bu bizim başımızı yaksa da hazırız."

        Bölgedeki Korucu federasyonlarında sürece destek verdikleri yönündeki mesajını bildiren Kurt, açıklanacak Demokratikleşme paketinin de iyi olup olmadığının siyasi partilerden önce aydınlara sorulması, onların

        hakemliğine yönelinmesi gerektiğinin altını çizdi.

        "SİLAH YERİNE KALEM"

        Kadın korucu Doğan ise, barıştan yana olduklarını, çocuklarına iyi bir gelecek kurmak istediklerini vurgularken, "Korucular da artık rahat etmek istiyor. Masa başında çalışmak, ellerine silah yerine kalem almak istiyorlar" diye konuştu.

        BARIŞ TEMSİLİ BEYAZ TÜLBENT

        Programın sonunda Nezahat Teke, programa katılanlara barışı temsilen beyaz tülbent hediye etti. Şehit annesi Kudret Özbek'de Malatya'dan getirdiği kayısıyı ikram etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ