Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Gazeteler "5 milyonu hiç geçemedik"

        Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, "Sosyal medyanın, internet medyasının müthiş fırtınası karşısında yazılı basın tiraj kaybetmeye devam ediyor" dedi. Atalay, Sinop'ta görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldiği değerlendirme ve istişare toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki ulusal gazetelerin tirajının 5 milyonu aşamadığını söyledi.

        Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışan gazete tirajlarının 20-30 milyon civarında olması gerektiğini belirten Atalay, şunları kaydetti:

        "Biz 5 milyonu hiç geçemedik. Yazılı basının çok güçlü olması lazım. Çok seslilik için, demokrasi için mutlaka güçlü olması lazım. Gazetecinin görevi kamu adına denetim yapmak. Bunu herkes böyle kabul edecek. Kimse de kalemini silah olarak kullanmasın. Gazeteciler olarak hiç kimsenin rakibi değiliz. Ulusal basının daha güçlü olması lazım. Tavan yapmadı ancak tavana doğru çıkması lazım. Kendini yenilemesi, çok daha etkin habercilik yapması lazım. İnşallah bunları başarırlar."

        Atalay, yazılı basında bir geriye gidiş beklenebileceğine işaret ederek, "Biz daha gazetecilikte yazılı basında tavan yapmadan tabana yaklaşmaya başladık. Bu üzücü bir gelişme. Bir dönüşüm yaşanamazsa, sosyal medyanın anlık haberleri veriş hızı farklı bir şekilde değerlendirilemezse yazılı basında bu düşüşler devam edecek gibi. Sosyal medyanın, internet medyasının müthiş fırtınası karşısında yazılı basın tiraj kaybetmeye devam ediyor" diye konuştu.

        Dünyada tiraj kaybı yaşanıyor

        Dünyadaki gazetelerin tirajlarına değinen Atalay, şunları söyledi:

        "Japonya'da 16-17 milyon tirajı olan gazetelerin 13 milyona düştüğünü gördük. 4 milyona yakın traj kaybedilmiş. Bu düşüşler New York Times'ta da, Washington Posta'da da var. Dünyada en yüksek tirajlı gazeteleri sıraladığımızda ilk on içerisinde Japon, nüfusu fazla diye Hindistan, Çin, Rus, ABD gazeteleri var. Bizden de Zaman gazetesi bir milyona yaklaşan tirajıyla ilk 50'ye ancak girebiliyor. Hürriyet'i ilk defa 400 binin altında gördük. Posta gazetesi 600 binden 400 binlere geriledi. Pek çok gazete tiraj kaybediyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ