Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya serkan inci habertürk yazısı, inci sözlük kurucusu serkan inci, milyar dolar

        Serkan İNCİ

        Konuk yazar / HABERTURK.COM

        iletisim@serkaninci.com

        Durun sakin olun, durduk yere para dilenecek durumda değilim. Zaten dilensem de talepte bulunduğum miktarı bağışlayacak hayır sever yoktur herhalde. Bahsetmeye çalıştığım şey telefonlarımızda yer alan 10 megabaytlık bir uygulamanın Türkiye’nin en değerli şirketlerinden kat kat daha fazla para ile satışının gerçekleştirilmiş olması.

        Aslına bakarsanız bu durum çok da şaşırılacak bir konu değil. İnovasyona önem veren ülkelerin bilişim sektörü üzerinden elde ettiği kazançlar neredeyse ağır sanayi kolları ile yarışır duruma gelmiş halde. İş böyle olunca, sektörün kaymağını kendi iç pazarında keşfeden ülkelerin yatırımları dış ülkelere, son aylarda da Türkiye’de gittikçe artış göstermektedir. Önemli bir örnek olması açısından Güney Kore’nın hareketlerini bu bağlamda incelememiz yanlış olmaz... Son zamanlarda kendi markalarını Türkiye pazarına sokan ve bunun için ciddi yatırımlarda bulunan Güney Koreli şirketler Türk girişimcilerine ders verir niteliktedir. Özellikle Türkiye’deki yerli yatırımcıların ülke pazarımızı küçük bulması, Güney Kore’nin nüfusu ile karşılaştırma yapıldığında doğru bir kıyaslama unsuru olarak görülmemekte. Sonuçta Güney Kore’li N11, Line gibi büyük projelerin ülkemizde yer alması çoğu girişimciye cesaret verici nitelikte örneklerdir.

        Dünyada birçok ülke araba, uçak veya üretilmesi zor görülen diğer araçların üretim kapasitesine sahipken insanların gözden kaçırdığı şey, arama motoru teknolojisine sahip ülkelerin bir elin parmağını geçmeyecek durumda olması (Güney Kore arama motoruna sahiptir). Bu da aslında konunun ne kadar ciddi olduğunu idrak edilmesine yardımcı oluyor.

        Olaya başka bir açıdan bakacak olursak, Türkiye’de gündemi yatırımların değil de siyasetin belirlediği bir gerçek. Ve siyasilerin konuşmalarında çekinmeden yabancı sitelere vurgu yapmaları Türk site sahiplerini çaresizliğini katlamış durumda. Artık rekabet daha da acımasız ve aleyhlerine işler bir hal almıştır. Zaten hukuksal ve vergisel boyutta adil olmayan bir rekabet içinde bulunan Türk sosyal medya siteleri, bir de siyasetçiler tarafından adeta viral kampanyalar ile pohpohlanan yabancı siteler karşısında ezilmektedirler. Bu konuya ileriki haftalarda daha detaylı değineceğiz.

        Not: Bu süreçteki tek umudum, “teknoloji uyuşturucu kadar tehlikelidir” diyen yöneticilerimiz yerine, teknoloji geleceğimiz için tek yoldur bakış açısına sahip yöneticilerin sektöre önderlik ve yol gösterici olmasıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ