Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya İnternet medyası sosyal medya mağdurları, sosyal medyanın en şanssız mağdurları, facebook twitter paylaşımları başına iş açan kişiler
        1

        Sosyal medyada bazı insanların bir türlü anlayamadığı basit kurallar var. Mesela açık saçık fotoğraflarınızı internette dolaştırmamalısınız. Görme ihtimallerini göz önünde bulundurarak işinizi veya patronunuzu aşağılayan şeyler paylaşmamalısınız.

        2

        İşyerinde aptalca şeyler yaparkenki fotoğraflarınızı veya yasal olmayan bir şey yaparken çekilmiş videonuzu koymamalısınız. Sosyal bir geri tepkiyle karşılaşmak istemiyorsanız ırkçı, seksist, homofobik ve benzeri şeyler paylaşmamalısınız.

        3

        Bazı insanların işlerinden nefret ettiklerini yazan tweetlerinden sonra işten atıldıklarını duymuşsunuzdur. Ancak şimdi vereceğimiz örnekler, kendi kendilerini olağanüstü bir şekilde mahvetmiş sosyal medya mağdurları…

        4

        5. Harlem Shake dansı yaptıkları için kovulan Avustralyalı madenciler
        15 Avustralyalı madencinin işlerini kaybetmesi ne kadar sürer? Eğer Harlem Shake yapıyorlarsa yaklaşık 30 saniye kadar…
        Bilmeyenler için açıklamak gerek, Harlem Shake 2013 yılı internet medyasına damga vuran manyakça bir danstı. Bir kişi kısmen normal bir ortamda dans etmeye başlıyor ve bu birdenbire çevredeki herkesi içine katan kostümlü çılgın bir dans partisine dönüşüyor.

        5

        30 saniyelik klipler DJ Baauer’in Harlem Shake şarkısına yapılmaya başlandı ve tüm dünyaya virüs gibi yayıldı.
        BBC’ye göre günde 4000 insan kendi Harlem Shake kliplerini internete yüklüyordu. Birkaç Avustralyalı madenci de Agnew Altın Madeni’nde vagonlarına atlayıp kendi Harlem Shake videolarını çektiler.

        6

        Ancak işverenleri YouTube’da bu videoyu gördüğü an, videodaki 8 madenciyi ve hiçbir şey yapmadan sadece izleyen diğer 7 madenciyi işten attı. Şirket, güvenlik kurallarının ihlal edilmesi nedeniyle bu işten çıkarmayı gerçekleştirdiklerini açıkladı. 30 saniyelik bir videonun 15 işçinin işine mal olacak kadar komik olduğunu düşünebiliyor musunuz? Siz karar verin.

        7

        4. AIDS ile ilgili şaka yapan profesyonel PR’cı (Halkla ilişkiler uzmanı)
        20 Aralık 2013’te düşüncesizce yapılan bir hareket, muhtemelen yaptığından ömrü boyunca pişmanlık duyacak olan PR profesyoneli Justine Sacco adlı bir kadına aitti. Uçağa binmeden önce attığı bir tweet hayatını sonsuza dek değiştirdi. 200 takipçisine “Afrika’ya gidiyorum. Umarım AIDS kapmam. Şaka yapıyorum, ben beyazım!” diye bir tweet attı.

        8

        Birisi bu tweet’i alıp ValleyWag’da Sam Biddle adlı kişiye yolladı ve o da bunu Gawker adlı sitede yayınladı. Diğer medya üyeleri de bu tweet’i aldı ve hikaye kısa sürede Twitter’da herkesin diline düştü. Tepesi atan insanlar Sacco’ya direkt cevap yazmaya başladı ve kadının yazdığı bu 140 karakterlik cümle her yere adeta yangın gibi yayıldı. Peki Sacco bu yazdıkları için ne demeliydi?

        9

        İlk 12 saat boyunca hiçbir açıklama yapmadı çünkü WiFi’ı olmayan uluslar arası bir uçakta telefonu ve bilgisayarı kapalı halde, tüm olan bitenden habersizdi. Sacco’nun uçağı Cape Town’a indiğinde internette HasJustineLandedYet (#YeniVardı) adıyla bir hashtag açıldı ve Sacco’nun tweet’i 2000’den fazla retweet aldı. Sacco sonunda uçaktan inip Twitter sayfasına baktığında hemen yazdığını sildi ve Twitter hesabını da kapadı. Çalıştığı firma InterActive Corp halktan özür diledi ve Sacco’yu işten çıkardı.

        10

        Sacco daha sonra Güney Afrika gazetesi The Star’da bir özür yayınladı ve “Kelimeler ne kadar üzgün olduğumu açıklamama yetmiyor ve gereksiz ve dikkatsizce attığım bir tweet yüzünden kızdırdığım Güney Afrikalı insanlardan nasıl özür dileyeceğimi bilemiyorum."

        11

        "Amerika’da okuduğumuz kadarıyla bu ülkede AIDS hastalığıyla ilgili artan bir kriz var, ama sağlam bir temele dayanmayan bir bilgi. Ne yazık ki böyle bir salgına hiçbir zaman doğrudan tanık olmamış biri için bununla ilgili ukalaca konuşmak korkunç derecede kolay" dedi.

        12

        3. Facebook’a yazdığı alaycı bir gönderinin ailesine 80 000 dolara mal olduğu kız
        Dana Snay’in Facebook gönderisi muhtemelen “en pahalı gönderi” ödülünü alırdı. Dana Snay’in babası 69 yaşındaki Patrick Snay, Miami’deki Gulliver Hazırlık Okulu’nun yıllarca müdürlüğünü yapmıştı. Ama 2010’da okulu 2010-2011 yılı kontratını yenilemeye karar verdi. Patrick Snay yaşla ilgili bir ayrımcılık şikayetinde bulundu. Kasım 2011’de okulu Snay ile bir anlaşmaya vardı.

        13

        Snay’e anlaşmanın gereği olarak 80 000 doların gecikmiş ödemesi olarak 10 000 dolar ödeyecek ve Snay’in avukatlarına da 60 000 dolar ödeyecekti. 80 000 dolarlık anlaşmanın tek koşulu vardı, Patrick Snay ve karısı anlaşmaya bağlı kalacak ve dışarıdan kimseye ve profesyonel danışmanlara anlaşmayla ilgili tek kelime etmeyecekti. Snay kızı Dana’ya bunu anlatarak gizlilik anlaşmasını bozdu. Eğer Dana bu bilgiyi kendine saklasaydı problem olmayacaktı ancak bunun yerine Facebook’ta paylaştı.

        14

        Çoğu Gulliver öğrencilerinden oluşan 1200 takipçisine “ Annem ve babam Gulliver’e karşı açtığımız davayı kazandı. Şimdi Gulliver Avrupa yaz tatilimi ödemek zorunda kalacak. İşte bu kadar!” yazdı. Tabii okul yetkilileri kısa sürede bunu gördü ve mahkeme Patrick Snay’i anlaşmanın koşullarına uymadığı için ödemeyi iptal etti. 80 000 dolar geri alındı ve Dana da büyük ihtimalle Avrupa tatiline gidemedi.

        15

        “Dana, Gulliver okulundan intikam aldı. Bir çeşit arabuluculuk yaptığımızı biliyordu. Gulliver’da olandan ötürü psikolojik yaraları vardı ve beni onu terapiye göndermeye zorladı. Karım ve benim için henüz çözülmemiş bir duvar vardı. Gizliliği anlıyorduk ama şartlar ne olursa olsun kızımıza bir şey söylemek zorundaydık.” diye açıklıyordu Patrick Snay mahkeme konuşmasında.

        16

        2. Cinsel içerikli mesajını yanlışlıkla herkese tweet atan politikacı

        Eski Amerikan milletvekili ve New York Belediye Başkan Adayı Anthony Weiner 2011’de boxerlı bir fotoğrafını herkese açık Twitter sayfasında yanlışlıkla tüm takipçileriyle paylaşınca en büyük siyasi potunu kırdı.

        17

        Hemen sonrasında hesabının hack’lendiğini açıklasa da Weiner daha sonra bunu Washington’daki bir üniversite öğrencisine mesaj atmaya çalışırken yanlışlıkla paylaştığını itiraf etti. Böylece Weiner’ın evlenmeden önce ve sonra, 3 yıl boyunca altı kadına açık saçık fotoğraflarını gönderip cinsel içerikli mesajlar attığı da ortaya çıktı. Weiner milletvekilliği pozisyonundan istifa etti ve şimdi Business Insider adlı bir gazetede köşe yazarlığı yapıyor.

        18

        1. “Aranıyor” fotoğrafını Facebook’ta paylaşan suçlu adam, 45 dakika sonra tutuklandı
        Pennsylvania polisi Anthony James Lescowitch Jr.’ı bir adamın başına vurup bayılttıktan sonra soymak suçundan arıyordu. Lescowitch 3 ay boyunca polisten kaçmayı başardı ta ki polisleri ayağına getirtene dek. Peki nasıl?

        19

        Lescowitch, yerel polis departmanının Facebook sayfasında paylaştığı kendisinin “Aranıyor” fotoğrafını 3 dakika sonra “Hahaha işte buna bayıldım” yazıp hakaret ederek paylaştı. Arkadaşları da bu gönderiyi beğenip altına “Bol şans lmao” yazdı.

        20

        Bu Facebook faaliyeti polislerin dikkatini çekti ve bir polis memuru sahte bir kadın hesabı açarak Lescowitch’e onunla ilgilendiğini yazdı ve buluşmaya ikna etti. 45 dakika sonra polis Lescowitch ile buluşup onu tutukladı.

        21

        Kısa süre sonra polis “YAKALANDI!! KENDİSİYLE İLGİLİ FACEBOOK GÖNDERİMİZİ PAYLAŞTIKTAN 45 DAKİKA SONRA YAKALANDI.” Açıklamasıyla fotoğrafı yeniden paylaştı. Polis bile bununla övünmekten kendini alamadı.

        22

        Brian Ching

        Houston Dynamo'da forma giyen MLS futbolcusu Brian Ching yazdıklarından dolayı 500 dolar ceza aldı. Brian hakemi ağır bir dille eleştirmişti.

        23

        Carlton Cole

        Twitter mağdurlarından Cole 32 bin 790 dolar cezaya çarptırıldı. İngiltere'nin Gana'ya karşı oynadığı hazırlık maçından önce "Göçmenlik Wembley çevresini sardı! Bunun bir tuzak olduğunu biliyordum! Hahahaha." diye yazmıştı...

        24

        Chad Ochocinco

        NFL Chad'in twitter'da yazdıklarından sonra bir kural koydu. Bu kurala göre sporcular maça 90 dakikadan az süre kala sosyal medyada yazı yazamayacaklar. Chad, maçtan önce ne kadar hasta olduğunu küfürlü cümlelerle yazmıştı.