Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Kanallar Başbakan Erdoğan'dan Charlie Rose'a flaş açıklamalar, Başbakan Erdoğan Charlie Rose Bloomberg HT

        HABERTURK.COM

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimler sonrası ilk yabancı mülakatını Amerikalı ünlü televizyoncu Charlie Rose'a yaptı. Başbakan Erdoğan, Türkiye'de sadece Bloomberg HT'de yayınlanan özel röportajda hem Türkiye’de hem de yurtdışında yankı uyandıracak açıklamalarda bulundu.

        ABD’nin PBS kanalına konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, Fethullah Gülen’le ilgili soru üzerine, “En azından sınır dışı etmeliler” dedi. Erdoğan, Meclis’te gazetecilerin soruları üzerine ise Gülen’in iadesiyle ilgili hukuki sürecin başlayacağını söyledi.

        Erdoğan'ın açıklamarından önemli satır başları şöyle:

        ERMENİ MESELESİ: (“Ermeni konusunu ‘soykırım’ olarak tanımlamanız mümkün mü?” sorusu üzerine) Mümkün değil. Çünkü soykırım olsaydı, bugün Türkiye’de yaşayan Ermeniler var.

        ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI HAŞİM KILIÇ: Biz Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karara uyarız ama eleştirimizi de yaparız. Öyle kararlar veriyorlar ki hukuki değil, politik. Yargının kararlarıyla konuşması gerekir. Ama bir konuşma yaptı, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Başbakan Yardımcısı orada. Herkese ders verdi. Benim üzülerek dinlediğim bir konuşmaydı. Bu konuşmanın altından da Sayın Başkan ömrü boyunca kurtulamayacak.

        İSRAİL: Başbakan Netanyahu’nun telefondaki özrü, Başkan Obama’nın çabalarıyla mümkün olan bir adımdı. Tazminat meselesi var burada. Bir anlaşmaya vardık. Buna artık bir anlaşma diyebiliriz. Tazminat konusunda bir anlaşmaya vardık. İnsani yardım götürme noktasında şu anda görüşmeler var. Normalleşmenin sonraki adımında büyükelçi ataması var.

        FETHULLAH GÜLEN’İN İADESİ: Benim ofisime böcek yerleştirmişler. Bakanları dinlemişler. Bunları dinleyen insanların vatanseverliğinden bahsedebilir misiniz. Bunu örgüt olarak görüyorum. Bizim model ortağımızdan beklentilerimiz var. (“Ne bekliyorsunuz?” sorusu üzerine) Bunları sınır dışı etmesini. Ben Amerika’nın kendi güvenliğini tehdit eden birileri olursa ne yaparsam, stratejik ortağımız da bizim ulusal güvenliğimizi ilgilendiren bir konuda onu yapmalı. (“ABD Fethullah Gülen’i iade edecek midir?” sorusu üzerine) Ümit ediyorum. En azından sınır dışı etmeliler.

        HUKUKİ SÜREÇ: Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM’deki grup toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan, bir gazetecinin, “Yabancı basına verdiğiniz röportajınızda Fethullah Gülen ile ilgili ifadeniz var. Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili hukuki süreç başlayacak mı?” şeklindeki soruya “Başlayacak” yanıtını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ