Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Merkel'in partisi Sosyal Demokratlar'a yeşil ışık yaktı

        Merkel, partisinin yönetim kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Hür Demokrat Parti (FPD) ve Yeşiller ile yapılan ön görüşmelerin geçen hafta başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra oluşan durumun kapsamlı şekilde analiz edildiğini ifade etti.

        Genel seçimden sonra partisinin, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ile sorumluluk üstelenmeye hazır olduğunu belirten Merkel, sadece Almanya'da değil, Avrupa'da ve uluslararası alanda da acil sorulara cevapların arandığını söyledi.

        Kendileri için istikrarlı bir hükümetin kurulmasının önemli olduğunu vurgulayan Merkel, "Bundan dolayı SPD ile görüşmeler yapmaya hazırız." dedi.

        Merkel, FDP ve Yeşiller ile daha önce yapıldığı gibi SPD ile de ciddi, dürüst ve başarılı olmaya dönük ön görüşmeler yapmak istediklerini dile getirdi.

        Bu görüşmelerde kendileri için seçimlerden önce hazırladıkları hükümet programının önemli olduğunu da ifade eden Merkel, "Bu tür görüşmelerin uzlaşma gerektirdiğini de biliyoruz." diye konuştu.

        Merkel, insanların, sorunların çözülmesini istediğini, bunun da sağlam bir hükümetin kurulmasıyla başarılabileceğini kaydetti.

        Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ülkedeki koalisyon krizini aşmak amacıyla perşembe günü Merkel, CSU Genel Başkanı Horst Seehofer ve SPD Genel Başkanı Martin Schulz'u Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevue'ya davet etmişti.

        Almanya'da 18 Ekim'den sonra yaklaşık 4,5 hafta boyunca hükümeti kurmak amacıyla müzakereler yapan CDU/CSU, FDP ve Yeşiller arasındaki ön görüşmeler FDP'nin masadan kalkmasıyla başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

        Steinmeier bunun üzerine ülkedeki siyasi partilere çağrıda bulunarak koalisyon hükümetinin kurulması konusunda sorumluluktan kaçmamalarını istemiş ve parti lideriyle görüşmeye başlamıştı.

        MERKEL'İN PARTİSİNDEN YEŞİL IŞIK

        Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in muhafazakar partisinin, Sosyal Demokratlar ile bir "büyük koalisyon" hedefine yönelik görüşmeler yapmaya karar verdiği açıklandı. Böylelikle, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde siyasi çıkmazın sona erdirilmesinin yolu açılabilir.

        Merkel'in muhafazakar bloğu, iş dünyasını destekleyen Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller Partisi arasında kurulmaya çalışılan koalisyon görüşmeleri geçen hafta sonuçsuz kalınca iktidarda dördüncü dönemi tehlikeye giren Merkel'e Cuma günü Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) önemli bir destek gelmişti.

        İstikrarı korumak ve seçimlerin yenilenmesinden kaçınmak için yoğun baskı altında bulunan SPD, önceki pozisyonunu

        değiştirdi ve Merkel'le görüşmeyi kabul ederek son dört yıldır içinde yer aldığı büyük koalisyonun tekrarı veya bir azınlık hükümeti ihtimalini artırdı.

        Schleswig Holstein eyaletinin muhafazakar başkanı Daniel Guenther, Merkel'in Hıristiyan Demokratlar Partisi'nin (CDU) önde gelen üyeleriyle dün yaptığı dört saatli bir toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Etkin bir hükümete sahip olma niyetindeyiz" dedi.

        REKLAM

        Guenther, "Bunun bir azınlık hükümeti değil, parlamento çoğunluğuna sahip bir ittifak olduğuna kesinlikle inanıyoruz; bu bir büyük koalisyon" dedi.

        Bavyera CSU partisi lideri Horst Seehofer, Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, "Muhafazakarların ve SPD'nin

        ittifakı, Almanya için en iyi seçenek; Hür Demokratlar ve Yeşiller ile yapılacak koalisyondan, yeni seçimlerden veya bir

        azınlık hükümetinden daha iyi" dedi.

        Emnid şirketinin dün açıkladığı bir anket de, Almanların yüzde 52'sinin büyük koalisyona destek verdiğini gösterdi. Büyük koalisyonu kurmaya çalışacağını Cumartesi günü açıklayan Merkel, yeni koalisyon oluşturuluncaya kadar lideri başkanı olduğu hükümetin görevde olacağını söylemişti. Merkel'in muhafazakar bloğunun gençlik kanadı, partilere Noel'e kadar anlaşmaları için baskı yaparken, anlaşma olmazsa muhafazakârların azınlık hükümetini seçmesi gerektiğini açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ