Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son Dakika: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! İşte dolar fiyatlarının ilk tepkisi - İş-Yaşam Haberleri

        Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya Başkanlığında toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sona erdi ve faiz kararı açıklandı. TCMB politika faizini yüzde 8 seviyesinde sabit bırakırken, Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranı75 baz puan artırıldı.

        GLP borç verme faizi yüzde 12.75'ten yüzde 13.5'e çıktı.

        Piyasa beklentileri Merkez Bankası'nın GLP borç verme faizini 50 veya 75 baz puan artıracağı yönündeydi.

        DOLAR ÖNCE GERİLEDİ SONRA YÜKSELDİ

        Bu kararla dolar kuru 4.0850 seviyesinden hızlı bir hareketle 4.05 seviyesine kadar indi. Daha sonra ise kademeli bir yükselişle yeniden 4.09'lu seviyelere yükseldi.

        Euro da benzer şekilde yeniden 5 lira seviyesineçıktı.

        AÇIKLAMANIN TAM METNİ

        "Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

        REKLAM

        a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

        b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.

        c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 12,75’ten 13,5’e yükseltilmiştir.

        'İTHALAT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ RİSKLERİ DE ARTIRDI'

        Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talep büyümeye devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinderisk oluşturmaya devam etmektedir. İthalat fiyatlarındaki yükseliş söz konusu riskleri artırmıştır. Buçerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına

        karar vermiştir.

        REKLAM

        Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

        Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleryakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir."

        MERKEZ BANKASI PİYASALARIN ÖNÜNDEN GİTTİ

        Merkez Bankası kararını değerlendiren GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Merkez Bankası piyasaların önünden giderek son günlerde öne çıkardığı ilave sıkılaştırmayı yaptı, sıkı para politikası duruşunu değiştirmedi ve enflasyona odaklı olmaya devam etti." dedi.

        Erkan'ın açıklaması şöyle:

        "Merkez Bankası aslına bakıldığında enflasyon söyleminden vazgeçmiyor ve politika açıklamasında belirttiği üzere, faiz artırımını “Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmesine” dayandırıyor. Bu da TL’deki değer kaybının sürekli hale gelmesinin enflasyon beklentileri üzerinde yapabileceği bozulmayı dikkate aldığını görüyoruz. TCMB, Başkan Çetinkaya’nın son konuşmalarındaki “ilave sıkılaştırma” söylemini de politika açıklamasında bulundurarak fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerine etkilerini yakından izleyeceğinin de sinyalini vermiş oldu.

        Piyasa tarafındaki yansımanın, her ne kadar TCMB beklentileri aşmış olsa da, kurun ilk reaksiyondan sonra 4,06’larda dengelenme eğilimine girdiğini, borsadaki hareketin halen yüzde 0,50 negatif olduğunu görüyoruz. Faiz hamlesine borsanın daha pozitif tepki vermesini beklerdik. TL’de de değer kazancı sınırlı kaldı. 50 baz puan beklenti dahilinde olduğuna göre, 25 baz puanlık ekstra artırım genele yayılan bir TL değerlenmesi yaratmamış gibi oldu. Ancak TCMB, kısa vadede TL’ye destek olacak hamleyi yapmış gibi görünüyor. Gelen piyasa tepkimesi dahilinde, mevcut şartlarla TL’nin değersizleşme trendini bozmadığını söyleyebiliriz."

        "CESUR BİR ADIM"

        İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu da şunları söyledi:

        "TCMB piyasa beklentilerinin bir miktar üzerinde faiz artırımına giderek Geç likidite Penceresi (GLP) faiz oranını 75 baz puan artırarak %12.75’den %13.50 seviyesine yükseltti. Diğer koridor faiz oranlarına dokunmadı. Karar sonrasında DolarTL kuru 4.08 seviyesinden 4.04 seviyesine kadar gerilemesinin ardından 4.06 seviyelerinde denge arıyor. Kurdaki harekete bakıldığında piyasalarda 25-50 baz puanlık bir beklenti olduğu ve kararı beklentilerin üzerinde karşıladığı görülüyor. Kurdaki aşağı yönlü seyrin sınırlı kalacağını ancak faiz artırımının oynaklığı azaltarak güveni yükseltebileceğini düşünüyoruz. Bu açıdan TCMB’nin bu adımını cesur bir adım olarak karşılamak mümkün.

        Karar metninde ikinci paragrafta değişiklikler mevcut. TCMB ithalat fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerindeki riskleri arttırdığını ifade ediyor. Bu Döviz kurlarını bir miktar daha kontrol altına almak istediğini ve ithalat fiyatları kaynaklı riskleri azaltmak istediğini gösteriyor.

        TCMB’nin bir sonraki toplantısı 7 Haziran tarihinde olacak. Bu tarihe kadar kurdaki oynaklığın devam etmesi ve yeni risklerin çıkması durumunda TCMB aynı karar metni ile bir faiz artırımı daha yapabileceğinin de sinyalini vermiş durumda.

        ABD dolarının küresel piyasalarda değer kazanmaya başlaması ve Gelişmekte Olan Ülke Para birimlerinden çıkışların olduğu bir konjonktür olması nedeni ile USDTRY paritesindeki yukarı baskılar önümüzdeki günlerde devam edebilir. Bu nedenle TCMB’nin faiz artırımının etkileri sınırlı kalabilir. Ancak bu adımın kurdaki oynaklığın azalmasına yardımcı olacağını düşünüyoruz.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ