Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Murat Bardakçı Münir Özkul'un damadı olduğu aileyi yazdı

        MÜNİR ÖZKUL’UN ÇOK BÜYÜK BİR ÂLİMİN AİLESİNE DAMAT OLDUĞUNU BİLİR MİSİNİZ?

        İNSANLARIN soyunu-sopunu ve akrabalık bağlarını yazmak,“Filâncanın torunuydu, falancanın kardeşinin baldızıyla evlenmişti, amcasının kızının eltisinin kardeşi de zaten dayısının kayınbiraderinin teyze çocuğu idi”gibisinden kapının dış mandalı misali bağlantıları sıralamak pek âdetim değildir.

        Ama, dün defnettiğimiz büyük sanatçıMünir Özkuliçin bu âdetimi bozacak ve hem rahmetliden, hem de damat olduğu önemli bir aileden bahsedeceğim.

        Cevdet Paşa’yı mutlaka işitmişsinizdir. 19. asrın en seçkin âlimlerindendir, hattâ önde gelenidir; Medenî Kanun’un kabulüne kadar kullanılan meşhur“Mecelle”yi hazırlamış, aynı şekilde meşhur olan“Tarih-i Cevdet”ile“Kısâs-ı Enbiyâ”yı kaleme almış ve daha birhayli eser vermiştir. Bugün elli liralık banknotların üzerinde resmi bulunan ilk kadın romancılarımızdanFatma Âliye HanımdaCevdet Paşa’nın kızıdır.

        REKLAM

        Cevdet Paşa’nınFatma ÂliyeHanım’dan başka bir başka kızı ve oğulları da vardır ve diğer kızı genç yaşında gidip Avrupa’ya yerleştiği için hakkında bizde pek bir şey bilinmez...

        Münir Özkulişte emsâline az rastlanan bu allâmenin, yaniCevdet Paşa’nın soyundan gelenlerin damadıdır. Eski eşi tiyatro ve sinema sanatçısıSuna Selen,Cevdet Paşa’nınFatma Âliye Hanım’dan olan ve 1972’de vefat eden torunuNimet Selen’in kızıdır; yaniFatma Âliye Hanım, Münir Özkul’un büyük kayınvalidesi,SunaSelenileMünir Özkul’un kızıGüner Özkulda allâme Paşa’nın dördüncü göbekten torunu olurlar.CevdetPaşaailesinin bir kolu, şimdiGüner Özkulve annesiSuna Selen’in diğer evliliğinden olan çocukları ile devam etmektedir.

        REKLAM

        Biraz karışık mı oldu?Cevdet Paşaailesinin Paşa’danMünir Özkul’un kızıGüner Özkul’a uzanan branşını daha anlaşılır şekilde yazayım:

        Cevdet Paşa-Fatma Âliye Hanım, Nimet Selen-Suna SelenveGüner Özkul...

        Bizde“genealogy”, yani soyağacı konusunda yapılmış ciddî araştırmalar maalesef mevcut değildir! Şecereler genellikle“Falanca aslında Yahudidir, filâncanın dedesi gizli Ermeni idi, şu herif de safkan Selânik dönmesidir”diyebilmek, azınlıktan olmayı suç olarak göstermek ve isim sahiplerini karalamak maksadıyla çıkartılır; yalan-yanlış hazırlanmış soyağaçları vasıtası ile de o şahıslar ve özellikle de azınlık mensupları hakkında etrafa kin ve nefret tohumları atılır!

        REKLAM

        Soyağacı çıkartma işi ard niyetsiz ve düzgün şekilde yapılacak olsa rahmetliMünir Özkulörneğinde olduğu gibi tarih, siyaset, sanat vesaire alanlarda daha ne önemli bağlantılar tesbit edilecektir, bir bilseniz...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ