Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Ortadoğu'da yeni yüksek tansiyon hattı: Lübnan kayıp başbakanını arıyor!

        Lübnan, geçtiğimiz haftasonu gittiği Riyad'da istifa eden ve Beyrut'a dönmeyen Başbakan Saad Hariri'nin ülkeye dönmesini bekliyor.

        Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan yönetimine Hariri'nin Beyrut'a dönmesini neden engellediklerini açıklama çağrısı yaptı.

        Avn yaptığı açıklamada, "Lübnan, başbakanın uluslararası anlaşmalar aykırı bir durumda tutulmasını kabul etmiyor" ifadelerini kullandı.

        Hariri'nin Suudi Arabistan'da şüpheli ve gizemli bir durumda yaşadığını belirten Avn, bu durumdan ötürü Lübnan Başbakanı'nın söylediklerinin hükümsüz olduğunu ifade etti.

        Öte yandan Avn'ın yabancı büyükelçilerle yaptığı görüşmede, Hariri'nin kaçırıldığı bilgisini paylaştığı belirtildi.

        REKLAM

        Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da dün yaptığı açıklamada, Hariri'nin Suudi Arabistan'da zorla tutulduğunu belirtmiş ve Suudi Arabistan'ın Lübnan'a ve Hizbullah'a savaş açtığını söylemişti.

        NE OLMUŞTU?

        Lübnan Başbakanı Saad Hariri, geçtiğimiz haftasonu Kral Selman'ın daveti üzerine Riyad'a gitmiş, Riyad'da görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

        Hariri, canlı yayında istifa mektubunu okurken İran ve Hizbullah'ı suçlayarak, can güvenliğinden endişe ettiğini belirtmişti. Ancak istifa sonrasında Hariri'nin Lübnan'a dönmemesi, Lübnan Başbakanı'nın zorla Riyad'da tutuldu yorumlarına neden oldu.

        Hariri'nin konuyla ilgili bir açıklama yapmaması da söylentileri arttırdı.

        Son olarak İngiliz Independent gazetesinde yazılar yazan Ortadoğu uzmanı yazar Robert Fisk, Hariri'nin uçaktan iner inmez gözaltına alındığını ve cep telefonuna el konulduğunu iddia etti. Fisk'in yazısında Hariri'nin istifa mektubunun Suudi yetkililer tarafından yazıldığı ve zorla okutulduğu iddiası da yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ