Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Otonom minibüs ilk gün kaza yaptı - Teknoloji Haberleri

        Amerika’daki ilk kendi kendine sürüş pilot projesi olarak kamuoyuna sunulan projede otonomminibüsaçılış töreninin ardından kazaya karıştı.Minibüs ilk gün yaptığı seferinde bir tır sürücüsünün hatasına kurban gitti. Tır şöförünün hatalı olduğu belirtilen kazada maddi hasarın olduğu ve yaralanmanın da meydana gelmediği raporlandı.

        Oval tasarıma sahip olan otonomminibüsbir seferde 12 kişi taşıyabiliyor. Direksiyon ve pedal yerine GPS destekli bir bilgisayar sistemi tarafından yönetilen araçta bir de görevli yer alıyor. Sistem, elektrikli kaldırım sensörleri kullanılarak yol hakkında bilgi sahibi oluyor.

        Kaza, Amerika Birleşik Devletler Meclisinden Eylül ayında geçen Özel Sürüş Yasası'nın ardından yaşandı. Kabul edilen tasarıya göre otomobil üreticileri senede 100.000 test aracını trafiğe sokabilecek. Kanun uyarınca, eyaletler otonom otomobillerin yollarına çıkıp çıkmayacaklarına karar verebilecekler.

        REKLAM

        Las Vegas’ta yaşanan kaza, otonom araçların karıştığı ilk kaza değil. Mart ayında Uber, Arizona'daki bir çarpışmayı takiben kendi kendine sürüş araç testlerini durdurdu. Uber, testlerin soruşturmanın tamamlanmasına dek Amerika çapında durdurulduğunu açıkladı.

        Öte yandan Google’ın otonom aracı da geçtiğimiz yılın başlarında Kaliforniya’da bir halk otobüsüyle çarpışmıştı. Google daha sonra yaptığı açıklamayla otobüs ve tır gibi uzun ve geniş araçlar için yazılımda geliştirme yapacağını açıklamıştı.

        Tesla'nın Autopilot özelliği de sabıkalı teknolojilerden… Ancak sorun şu ki yaşanan kazada 2015 Model S sürücüsü aracın uyarılarını göz ardı etmişti. Soruşturma sonucunda Tesla kusurlu bulunmasa da geliştirme tavsiyesinde bulundu.

        Dünyada birçok marka yaşanacak bu yeni gelişimin peşinde ve otomotiv markaları bu sebeple teknoloji markalarıyla hiç olmadığı kadar yakın. Bu sebeple GM, BMW, Ford, Nissan ve daha birçok marka teknolojiye yatırım yaparak geleceği şekillendirme noktasında geride kalmak istemiyor. Şimdiye dek otonom araçların karıştığı kazalarda hep karşı taraftaki sürücünün insani hatasının sonucu olduğu ortaya çıktı. Bakalım bundan sonra gelecekte hangi kazalarla karşılaşacağız.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ