Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim PISA Direktörü’nden ‘açık uçlu’ uyarısı: Gizlilik sağlanmalı, uzmanlar eğitilmeli

        OECD PISA Direktörü AndreasSchleicher’dan açık uçlusorularla ilgili uyarı geldi. Schleicher,açık uçlu sorularıdeğerlendirecek öğretmen veuzmanların iyi eğitimden geçirilmesigerektiğini ve gizliliğinde mutlaka sağlanmasının şartolduğunu belirtti.

        Gazate Habertürk'ün haberine göre, Bahçeşehir Koleji’nin Antalya’dadüzenlediği Eğitim LiderleriZirvesi’nde, Liseye Geçiş Sistemleri Değerlendirme Çalıştayı yapıldı. Akademisyenlerve eğitim liderlerinin katıldığıçalıştayda TEOG’un kaldırılmasıve Başbakan Binali Yıldırım’ınaçık uçlu sorulardanoluşacağını söylediği yeni sınavsistemi de tartışıldı. ÇalıştayaOECD PISA Direktörü AndreasSchleicher de video konferansaracılığıyla katıldı.

        Uzun yıllar dünya genelindedaha etkin olduğu için çoktanseçmeli soruların tercihedildiğini, ancak şimdi açık uçlusorulara geçişin söz konusuolduğunu anlatan Schleicherşunları söyledi:

        “Çoktan seçmeli sorularöğrencilerin farklı kriterdekibilgilerini ölçmeye imkân vermiyor.Açık uçlu sorular iseöğrencinin ilgisini ve eleştireldüşünme, yaratıcı düşünme,analitik düşünme gibi farklıkriterlere göre ölçme değerlendirmeyapılmasına imkân

        tanıyor. Tabii ki zorlukları davar. Bunu değerlendirecek öğretmenler,uzmanlar iyi eğitilmeli.Gizlilik muhakkak sağlanmalı.

        Son on yılda buna yönelik, yaniaçık uçlu sorulara yönelik büyükbir eğilim var. Türkiye’de deson dönemde açık uçlu sorulara

        yönelik eğilimin OECD ülkeleriyleaynı olmasından dolayımutluyum. Bu sistemle öğretmenlerde artık daha yaratıcı çalışmalara başlayacaklardır. Bilgininyeniden üretildiği sorularıbir kenara bırakacaklardır.”

        REKLAM

        Bahçeşehir Koleji GenelMüdürü Özlem Dağ ve 48 ildeki101 kampusun eğitimcileri ileBahçeşehir Üniversitesi (BAU)ve başka üniversitelerdenakademisyenlerin de katıldığıçalıştay 3 gün sürdü.

        MERKEZİ SINAVHER ÜLKEDE VAR

        BAU Eğitim Bilimleri EnstitüsüMüdürü ve BAU WashingtonDC Kurucu Rektörü Doç. Dr.Sinem Vatanartıran, sınavsız birülke olmadığını, merkezi sınavlarınher ülkede olduğunu söyleyerekşöyle dedi: “Ama amaçlarıne, sonuçları nasıl değerlendiriliyor?

        Burada birtakım düzenlemelereihtiyacımız var. Bakışaçımızı değiştirmemiz gerekiyor.TEOG’un kaldırılması kararıçok radikal bir değişiklik. Belkibu radikal değişiklikten olumlubir sonuç çıkar. Sınavdan korkmayalım.Doğru amaca yönelikdoğru sınav yapalım.”

        ÖZEL OKULLAR SINAVINIYAPABİLMELİ

        Hacettepe Üniversitesi Ölçmeve Değerlendirme Anabilim DalıÖğretim Üyesi Prof. Dr. SelahattinGelbal ise okullar arasında nitelik ve nicelik olarak dengekurulması gerektiğini söyledi.Gelbal, “İller arasında öğrenciakışına bakılmalı. Rehberlik servisleriiyi çalışmalı. Öğrencileriyönlendirmeli. Okullar arasındadenge olmalı. Bu olmazsa sınavlarhiçbir zaman bitmez” dedi.Bahçeşehir Koleji Genel MüdürYardımcısı Dr. Özge Aslan daözel okulların farklı bir sınav yapmalarıgerektiğini dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ