Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun PlayerUnknown's Battlegrounds adlı oyunun yapımcılarından hırsızlık iddiası - Teknoloji Haberleri
        1

        6 ayda 500 milyon dolar gelir elde ederek ünlenen PUBG, aslında "PlayerUnknown's Battlegrounds"un kısaltması.

        2

        Oyun henüz piyasaya çıkmadı. Erken erişim paketleri satılıyor. Bugüne dek 13 milyondan fazla kopya satılınca, şirket yarım milyar dolar gelir elde etti.

        3

        Şimdilik sadece PC'de oynanabilen oyunun Xbox One sürümü de hazırlanıyor. Bu yılın sonunda çıkması bekleniyor. Diğer konsollar için de çalışmalar mevcut.

        4

        Oyun, kötü bir uçak yolculuğuyla başlıyor. 100 kişiyle birlikte terk edilmiş bir eski Sovyet adasının üzerinden geçiyorsunuz. Bir noktada herkes atlayacak ve adaya inecek. İstediğiniz an atlayabilirsiniz.

        5

        Terk edilmiş binalarla dolu bir ada sizi bekliyor. Ufak bir cephanelik ve hayatta kalmaya yetecek malzemeleri bir araya getirdikten sonra, diğer 99 kişiye karşı hayatta kalma mücadeleniz başlıyor.

        6

        Bazıları sizinle dövüşmek istiyor, bazılarıysa silahsız ve korkmuş bir şekilde karşınıza çıkıyor. Bu insanlarla girdiğiniz her etkileşim adeta bir kumar. Bu da oyunu heyecanlı yapan şey.

        7

        Oyunun yapımcısı Bluehole'un iddiasına göre, Fortnite adlı üçüncü şahıs nişancı oyunu deneyimini PUBG'den çalmış.

        8

        Fortnite da bir hayatta kalma oyunu olduğu için başta böyle düşünmek normal. Xbox One, PS4 ve Mac'te oynanabilen oyunda, ana karakter ve arkadaşları kendi kurdukları bir kalenin içinde düşmanlara karşı mücadele veriyorlar.

        9

        Çizgi roman havasındaki görseller oyunun sarsak metnine uyum sağlamış. Bizce, Fortnite'ın PUBG ile tek benzerliği hayatta kalmaya çalışarak oynanması. Zira oyun bir kule savunma oyununu andırıyor. Doğru yerlere doğru adamları koyun ve savunmanızı yapın.

        10

        Fakat problem burada çıkmadı. Fortnite'ı hazırlayan şirket, Kuzey Carolina merkezli Epic Games. Unreal Tournament ya da Gears of War gibi oyunlarıyla tanınıyor. Unreal Engine 4 adlı oyun motoru da, hem PUBG'ye hem de Fortnite'a can veriyor. Bu sebeple PUBG de Epic Games'e lisans parası ödüyor.

        11

        Epic Games, eylülde Fortnite için yeni bir mod tanıttı. Fortnite Battle Royale adlı mod hakkında, "PUBG gibi Battle Royale (son kişi hayatta kalana kadar mücadele) oyunlarını seviyoruz. Bu yüzden Fortnite'a da böyle bir eklenti yapmak istedik" açıklamasını yayımladı.

        12

        İşler bu noktada koptu. Zira Fortnite'ın BR modu, bir adada 100 kişiyle oynanıyor, açılışta havadan iniyorsunuz ve sonda tek bir kazanan oluyor.

        13

        Bluehole, oyunun promosyonunda bile PUBG'nin adının geçmesinden son derece rahatsız.

        14

        Buna karşın, oynanışta yine farklar var. Fortnite, üçüncü şahıs nişancıyken PUBG birinci/üçüncü şahıs nişancı arasında bir noktada.

        15

        PUBG'deki silahlar daha gerçekçi, Fortnite'takiler ise daha hafif ve sallapati duruyor. Bunlar oyunun deneyimin büyük ölçüde etkilediklerinden, aynı gibi dursalar, farklı hissettiriyorlar.

        16

        Terk edilmiş binaların arasında savaştığınız PUBG'nin aksine Fortnite'ta mekanı da sizin kurmanız gerekiyor.

        17

        Bu sebeple Bluehole'un suçlaması biraz abartılı. Birçok oyun benzer modları kullanıyor, hatta benzer şekilde filmler de mevcut.

        18

        Örneğin Doom olmasaydı, belki hiçbir nişancı oyunu olmayacaktı. Olsa da, bugünkünden çok farklı olacaktı. Doom'u Halo, Quake, Unreal gibi oyunlar izledi.

        19

        Oradan da Call of Duty gibi oyunlara kadar vardık. Buradaki enteresan kısım ise, Bluehole ve Epic'in ticarî ilişkileri olması ve oyunun zamanlaması.

        20

        PUBG, martta erken erişime açıldı ve neredeyse hemen popüler oldu. Fortnite'ın henüz konsollarda varolmayan PUBG'nin benzeri bir mod yayımlaması, oyunun konsol açılımına darbe vurabilir.

        21

        Üstelik Epic'in bunu yaptığı şirket, kendi müşterisi, hatta iş ortağı diyebiliriz. Battle Royale oyunu hazırlamak isteyen başka şirketler de mutlaka vardır, fakat bu kadar hızlı şekilde olmaz.